Om deze website te kunnen gebruiken dient u Javascript in te schakelen.

Onze verhalen

“Gelukkig hoef ik nog niet te kiezen”

Bianca Berkers wist al vroeg dat ze de operatiekamers in wilde. Maar als wat? Er is namelijk heel veel mogelijk als je kiest voor een loopbaan binnen de OK. Het werd uiteindelijk operatieassistent. Als zorgambassadeur deelt zij haar ervaringen maar wat graag met scholieren die misschien nog niet helemaal weten wat ze later willen.

 

Bianca Berkers
Bianca Berkers
Bianca Berkers wist al vroeg dat ze de operatiekamers in wilde. Maar als wat? Er is namelijk heel veel mogelijk als je kiest voor een loopbaan binnen de OK. Het werd uiteindelijk operatieassistent. Als zorgambassadeur deelt zij haar ervaringen maar wat graag met scholieren die misschien nog niet helemaal weten wat ze later willen.


"Mensen helpen. Dat is wat ik graag doe. Het was al duidelijk toen ik een vervolgopleiding moest kiezen. Al vroeg wist ik dat ik op de operatiekamers wilde werken. Ik had natuurlijk ook chirurg kunnen worden, maar daar moet je een lange weg voor afleggen... Uiteindelijk kwam ik met hulp van een decaan tot de keuze van operatieassistent. Daar ben ik nog steeds heel blij mee! Het is een supermooi vak", lacht Bianca. Ze is nog geen drie jaar afgestudeerd en daarom werkt ze nog in 'de groene groep'. Dat betekent dat Bianca nog bij operaties van alle specialismen assisteert. Maar wanneer de drie jaar om zijn, zal ze toch echt moeten kiezen. "En dat wordt moeilijk!"


Echte collega's zijn er voor elkaar
Operatieassistent is een vak met verschillende kanten. Het is aan de ene kant heel technisch, maar het gaat natuurlijk ook om de patiënt. "Het raakt mij echt als ik dankbaarheid krijg van een patiënt", zegt Bianca. "Dankbaarheid op welke manier dan ook. Ook al klinkt dat misschien een beetje cliché. Maar we houden niemand voor de gek." Werken op de OK is namelijk niet alleen rozengeur en maneschijn. Zo heeft Bianca ook al de nodige heftige momenten ervaren en heeft een aantal keren meegemaakt dat een patiënt overleed. Dat komt hard aan: "Ik heb toen gemerkt dat het heel belangrijk is om steun te krijgen van collega's. Die was er toen gelukkig ook. We hebben er veel over gepraat. Zowel met, als zonder begeleiding. We zijn er goed doorgekomen, mede doordat we zo open waren naar elkaar zijn."


Ook zorgambassadeur: voor de toekomst
Door alle ervaringen merkt Bianca dat ze snel volwassen wordt. Ze weet goed wat ze wil en deelt die ervaringen ook als zorgambassadeur. "Ik ben heel blij met mijn keuze voor het Maastricht UMC+ als werkgever. Hier krijg je te maken met complexe zorg, dat vind ik interessant. Het werk is heel afwisselend en het teamwerk is gewoon top. Ik voel me ook serieus genomen door collega's. Als ik bijvoorbeeld verbeteringen zie, wordt er geluisterd. Ook al ben ik dan misschien een jonge collega; dat maakt niet uit. Of ik mensen kan aanbevelen om ook operatieassistent te worden? Zeker weten!"

Sluit de enquête