Om deze website te kunnen gebruiken dient u Javascript in te schakelen.

Onze verhalen

Helpt beproefd tbc-vaccin tegen gevolgen Covid-19?

Ben je minder vatbaar voor Covid-19 na inenting met tuberculosevaccin BCG? Onderzoekers wereldwijd denken van wel. Het Maastricht UMC+ doet mee aan een landelijke studie die dit nader onderzoekt. Voor dit onderzoek zijn nog vrijwilligers nodig. Prof. dr. Coen Stehouwer, hoogleraar en hoofd van de afdeling Interne Geneeskunde: “Eerder onderzoek toont aan dat deze vaccinatie niet alleen beschermt tegen tbc, maar ook tegen ernstige complicaties van andere luchtweginfecties.”

Stehouwer legt uit: “Wat opvalt is dat het coronavirus vooral ouderen en mensen met chronische ziekten ernstig ziek maakt. Zulke mensen zijn kwetsbaar. Dat heeft alles te maken met een verminderd afweersysteem. Omdat eerdere studies sterke aanwijzingen geven dat het tbc-vaccin het afweersysteem een flinke oppepper geeft, onderzoeken we nu of het mogelijk ook gedeeltelijke bescherming biedt tegen infectie met het coronavirus.”

Maanraket
“Tbc-vaccin BCG bestaat al tientallen jaren en is veilig”, zegt Coen Stehouwer. “In gebieden waar tbc nog steeds voorkomt, zoals sommige Afrikaanse landen, worden er nog elke dag mensen mee gevaccineerd. We hebben goede redenen om aan te nemen dat het óók veilig is in combinatie met Covid-19. Vergelijk het met het sturen van een raket naar de maan. Dat doe je alleen als je met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid weet, dat alles naar behoren functioneert. 100% zekerheid is er nooit. Dat geldt ook in dit geval, simpelweg omdat de combinatie tbc-vaccin en Covid-19 nieuw is.” Voor de studie zijn tussen de 5.200 en 7.000 vrijwilligers nodig. “Een deel daarvan krijgt het tbc-vaccin toegediend, de controlegroep een placebo. Vervolgens volgen we alle deelnemers een halfjaar lang. Aan de studie doen 22 Nederlandse ziekenhuizen mee. Inmiddels hebben zich landelijk al meer dan 5.000 vrijwilligers aangemeld.”

Een klein rood bultje
Vivi Manos (76) is één van hen. Vivi: “Op vakantie in Griekenland las ik op internet dat mensen die gevaccineerd zijn met het tbc-vaccin minder vatbaar zijn voor corona. Mijn man Georgios en ik hebben bij de plaatselijke apotheek geïnformeerd of wij het vaccin konden krijgen. Dat was helaas niet mogelijk. Weer thuis hoorden we via onze dochter van deze studie. Mijn man en ik hebben geen moment getwijfeld en ons gemeld voor deelname. De reden is tweeledig. Wij willen dit vaccin graag krijgen. En als later blijkt dat wij het placebo hebben ontvangen, komen we er na afloop van de studie alsnog voor in aanmerking. Verder vind ik het fijn op deze manier ook anderen te helpen.” Zorgen over de veiligheid heeft Vivi Manos niet. “Dit is een vaccin dat al jarenlang zijn effect bewijst. Zelfs jonge kinderen krijgen het! We hebben de injectie op 23 november gekregen en behalve een klein rood bultje op de plek van de prik geen enkele bijwerking gemerkt. Via een app geven we wekelijks door wat er gebeurt, hoe we ons voelen, of in contact zijn geweest met een besmet iemand etc. We worden een halfjaar gevolgd. Het is echt een kleine moeite.”

Geen vervanging voor Covid-19 vaccin
Het tbc-vaccin is overigens géén vervanging voor het Covid-19 vaccin dat binnen afzienbare beschikbaar is. “Je kunt het corona-vaccin een beetje vergelijken met de griepprik”, legt Stehouwer uit. “Zoals de griepprik alleen beschermt tegen influenza (de ‘echte’ griep), zo beschermt het coronavaccin tegen COVID-19, maar niet tegen andere luchtweginfecties. Het tbc- vaccin is anders. Het beschermt waarschijnlijk niet alleen tegen tuberculose maar ook tegen luchtweginfecties in het algemeen, waaronder corona. De gedachte is: omdat het afweersysteem een boost krijgt, is de kans dat je corona krijgt mogelijk veel kleiner. Als je toch corona krijgt, wordt je er minder ziek van en de kans op complicaties neemt af. Dus het tbc-vaccin en het corona-vaccin vullen elkaar aan.”

Meedoen?
Wilt u meedoen aan de studie? Dat kan als u voldoet aan de volgende voorwaarden:   

 • 60 jaar of ouder
 • Er is sprake van tenminste één van onderstaande criteria:
  • Chronische ziekte (bijv. diabetes, COPD, astma, hartfalen)
  • Hoge bloeddruk met medicatie
  • Verhoogd cholesterol met medicatie
  • Grote operatie ondergaan in het afgelopen jaar
  • Kortgeleden (< 6 weken) opgenomen geweest in een ziekenhuis
  • Gebruik bloedverdunners
 • Geen verminderde afweer  

Het vaccineren kan tot en met 18 december. Meld u dus snel aan via BCG-prime@mumc.nl of 06-12542291. Een eenmalig bezoek aan het ziekenhuis is nodig.

Vergelijk het met het sturen van een raket naar de maan. Dat doe je alleen als je met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid weet, dat alles naar behoren functioneert.

Stehouwer
Sluit de enquête