"Het lijkt hier wel een hotel"

“Ik lust geen vis, maar dat is dan ook het enige”, zegt een patiënt die zes weken op verpleegafdeling B4 achter de rug heeft. “Voor de rest ben ik een makkelijke eter. Ik vond het eten lekker en gevarieerd. De maaltijd wordt bovendien smakelijk gepresenteerd in een mooie portie. Ik heb echt geen klachten hoor!”

In het Maastricht UMC+ wordt een nieuw voedingsconcept geïntroduceerd. Op dit moment zijn we al over de helft van de uitrol. En we krijgen lovende kritieken. Sommigen zeggen “het lijkt hier wel een hotel!” Voedingsassistente Roxanne Defesche vertelt wat er nieuw is op het menu in het MUMC+: “De patiënt kan kiezen uit twee/drie maaltijden die we - zoals altijd al - rondbrengen. Geen trek in die maaltijden? Dan kan hij of zij iets kiezen van de liever iets anders categorie op de menukaart en dat laten bezorgen op hun kamer. Maar ze kunnen ook gezellig gaan eten in de bistro op dezelfde verdieping.”

Lekkerder én patiëntvriendelijker

“Het nieuwe concept is veel patiëntvriendelijker”, vindt voedingsassistente Dominique Koevoets. “Niet alleen heeft de patiënt meer keuze, maar het eten ziet er ook een stuk aantrekkelijker en smakelijker uit. Eerder werd het een uur in de serveerwagen opgewarmd. Nu gaat het 15 minuutjes de oven in; dat smaakt beter én het ziet er beter uit. Bovendien hoef je als patiënt niet meer een dag van tevoren te bestellen. Patiënten bepalen pas als wij langskomen of ze een van de maaltijden van de wagen eten, of juist iets anders eten. Meer vrijheid en meer keuze dus. We krijgen veel positieve reacties.

Nieuw voedingsconcept_1
Nieuw voedingsconcept_bistro

Even van de kamer af

Het nieuwe voedingsconcept wordt afdeling voor afdeling ingevoerd. Een tevreden patiënt at al eens in een van onze bistro’s. “Het is gewoon fijn om even van de kamer af te kunnen. Ik heb daar lekker gegeten, rijst met kipsaté. De keuze is ruim voldoende en de bistro is gezellig ingericht met leuke meubels.” “Het drie keer per dag rondbrengen van de maaltijden is aangenamer en gezelliger geworden”, vindt Roxanne. “We hebben meer contact met de patiënten, meer tijd voor een praatje en helpen soms bij het eten geven. Wat ik ook prettig vind, is dat we een leuke donkerblauwe outfit met oranje sloof dragen.” “Daardoor is duidelijker wie we zijn en met welke vragen de patiënten bij ons terecht kunnen”, aldus Dominique.

Minder afval

Bijkomend voordeel van het nieuwe voedingsconcept is dat er minder eten wordt weggegooid. Dominique: “In het verleden hadden we vaak best veel maaltijden over, die we dan moesten weggooien. Nu rijden we met beperktere hoeveelheden rond, de patiënt eet wat hij of zij lekker vindt en dat scheelt veel afval. Ik vind het nieuwe concept echt een vooruitgang.”

 

 

 

 

Sluit de enquête