Jezelf mooier maken kan lelijk uitpakken

Gelukkig gaat het vaak goed, maar fillers om je lippen, borsten, billen en rimpels op te vullen, kunnen ook behoorlijk wat schade aanrichten. Dat is precies wat de in Colombia geboren Christina Vargas aan den lijve ondervond. Zes jaar geleden liet ze in Zuid-Amerika fillers in haar billen spuiten voor een mooiere vorm. “De eerste tijd ging het nog goed, maar naar verloop van tijd begonnen de klachten.”

 

Dr. Andrzej Piatkowski
Dr. Andrzej Piatkowski

Gelukkig gaat het vaak goed, maar fillers om je lippen, borsten, billen en rimpels op te vullen, kunnen ook behoorlijk wat schade aanrichten. Dat is precies wat de in Colombia geboren Cristina Vargas aan den lijve ondervond. Zes jaar geleden liet ze in Zuid-Amerika fillers in haar billen spuiten voor een mooiere vorm. "De eerste tijd ging het nog goed, maar naar verloop van tijd begonnen de klachten."

Cosmetische chirurgie wordt in Nederland steeds populairder. Jaarlijks worden ongeveer 140.000 behandelingen uitgevoerd waarbij fillers worden gebruikt. Het is een groeiende markt, die veel mensen aantrekt, maar waarbij de kwaliteit van de zorg nog niet overal gegarandeerd wordt. Dr. Andrzej Piatkowski komt op de afdeling Plastische chirurgie van het Maastricht UMC+ regelmatig mensen tegen met complicaties door het verkeerd inbrengen fillers of een ondeugdelijk product. "Hersteloperaties zijn dan vaak nodig om de aangedane schade te herstellen en er weer 'normaal' uit te zien. Echte cijfers zijn er nog niet", vertelt dr. Piatkowski.

Tijd terugdraaien

Bij mevrouw Vargas ging het dus goed mis: "Ik kon niet meer zitten, niet slapen en op een gegeven moment ook niet meer lopen. De pijn en hulpeloosheid die ik toen voelde, was ontzettend moeilijk. De pijn werd op een gegeven moment zo ondraaglijk dat ik uiteindelijk met spoed moest worden opgenomen in het ziekenhuis." Dr. Piatkowski vult haar aan: "We konden de fillers niet laten zitten. Het tastte haar hele lichaam aan. Je staat dan als chirurg voor een hele uitdaging, maar het geeft een goed gevoel dat je dit niet alleen doet. Het hele team, inclusief de patiënt, moet er ook achter staan. We konden mevrouw Vargas niet mooier maken, maar wel van de pijn afhelpen en zorgen dat ze weer normaal kon functioneren."Ze heeft inmiddels twee hersteloperaties inclusief een huidtransplantatie achter de rug. Het gaat nu weer een stuk beter met haar: "Ik moet veel bewegen; ik wandel veel en loop veel trappen. Ik heb wel nog dagelijks thuiszorg nodig en kom nog regelmatig voor controle op de poli. Uiteindelijk zijn mijn kinderen de allerbelangrijkste reden om zo snel mogelijk te herstellen."

"Als ik de tijd kon terugdraaien, dan deed ik dat meteen"

 

Goedkoop is duurkoop

Als cosmetische chirurgie misgaat, dan kan dit je leven behoorlijk beïnvloeden, ook psychisch. Het heeft mevrouw Vargas en haar omgeving veranderd. Op de vraag of ze in de toekomst zelf overweegt om weer fillers in te spuiten is ze stellig: "Nee, als ik nu de tijd kon terugdraaien, dan deed ik dat meteen. Als je het toch overweegt, ga dan bij een goede kliniek en ga naar een ervaren en deskundige plastische chirurg." "Het gaat gelukkig in de meeste gevallen goed", zegt dr. Piatkowski. Permanente fillers zijn in Nederland inmiddels verboden. Juist deze fillers geven veel problemen. De complicaties treden, zoals we ook bij mevrouw Vargas konden zien, meestal pas na jaren op. In Nederland heb je semi-permanente en oplosbare fillers zoals hyarulonzuur. Bij laatstgenoemde vallen de complicaties mee mits het een goed product is en een bekwame arts de behandeling uitvoert." Dr. Piatkowski legt uit: "Er zit namelijk veel verschil in de kwaliteit van het product. Goedkope producten bevatten vaak nog vervuilde stofjes, die allerlei allergische reacties kunnen veroorzaken. Het proces om er een schoon product van te maken, maakt het altijd duurder. Let dus op met aanbiedingen."

Deskundigheid is belangrijk

"De arts, die het uitvoert, bepaalt veel. Basisartsen, die zich cosmetisch arts noemen, zijn bevoegd, maar dat maakt ze nog niet bekwaam. Er zijn nog steeds zorgverleners, die fillerbehandelingen uitvoeren, die daar niet voor zijn opgeleid. Ook in Nederland. De toevoeging 'cosmetisch' was eerder niet wettelijk beschermd en had dus geen inhoudelijke betekenis. Vanaf 1 juli 2019 krijgt cosmetische geneeskunde een profielerkenning. Door de wildgroei, die al eerder ontstaan is, is het nog steeds moeilijk om een juiste keuze te maken welke arts 'goed' of 'slecht' is." De Nederlandse Vereniging van Plastische Chirurgie (NVPC) stelt zeer strenge eisen, waar iedere aangesloten plastische chirurg aan moet voldoen. Daarmee geeft De NVPC een kwaliteitsgarantie af. Een handige checklist: '5 gouden regels bij overweging van een cosmetische ingreep' is te vinden op de website van de NVPC.

 

 

 

Cristina Vargas en Dr. Andrzej Piatkowski
Cristina Vargas en Dr. Andrzej Piatkowski

Wil je meer weten over onze afdeling plastische chirurgie ga naar: https://plastischechirurgie.mumc.nl/ In het tv-programma Verminkt (RTL 4) vertelt mevrouw Vargas haar verhaal. 

*De volledige slogan van het ministerie van VWS luidt: "kijk uit. Jezelf mooier maken kan lelijk uitpakken. Een geslaagde ingreep begint bij een goede arts." De slogan wordt tegenwoordig bij advertenties van cosmetische ingrepen vermeld.

Wil je geen verhaal meer missen? Volg ons op social media (Facebook, LinkedIn, Instagram) en blijf op de hoogte.

 

 

 

Sluit de enquête