Kim Feron (manager operations (Scannexus))

Een beeld zegt meer dan duizend woorden. Een bekend gezegde. Bij Scannexus gaan we misschien nog wel een stapje verder. We hebben de beschikking over verschillende high-tech MRI-scanners, waarmee we tot de kleinste vezel van het menselijk lichaam in beeld kunnen brengen.

Kim Feron
Een beeld zegt meer dan duizend woorden. Een bekend gezegde. Bij Scannexus gaan we misschien nog wel een stapje verder. We hebben de beschikking over verschillende high-tech MRI-scanners, waarmee we tot de kleinste vezel van het menselijk lichaam in beeld kunnen brengen. Of het nu gaat om het lezen van hersenactiviteit of het visualiseren van minuscule structuren in kraakbeen. In tegenstelling tot de 'normale' ziekenhuis-scanner worden onze MRI's uitsluitend gebruikt voor onderzoek. Wetenschappers kunnen dan ook gebruik maken van een veel krachtigere 7 en een 9.4 Tesla-scanner. Van die laatste zijn er slechts twee op de wereld operationeel. Dat opent voor onderzoekers ongekende mogelijkheden. De kracht van een MRI-scanner wordt uitgedrukt in Tesla. Dit geeft de sterkte van het magneetveld weer. Hoe meer Tesla, des te gedetailleerder het beeld wordt. Vergelijk het met een landkaart. Met de ziekenhuis-scanner van 3 Tesla kun je alleen de snelwegen in kaart brengen. Met een 7 Tesla zie je ook de provinciale wegen en met 9.4 Tesla zie je
zelfs de binnenweggetjes. Daarmee wordt unieke, fundamentele kennis ontsloten, waarmee weer nieuwe medische innovaties en behandeltechnieken ontwikkeld kunnen worden.

"Met de 9.4 Tesla kunnen zelfs de grenzen van de wetenschap worden opgezocht"


Bij de behandeling van parkinsonpatiënten met diepe hersenstimulatie bijvoorbeeld is een nauwkeurige plaatsing van de elektrode in het brein van cruciaal belang. Hoe meer detail je hebt op een scan, hoe preciezer de neurostimulator geplaatst kan worden. Maar ook voor het door ontwikkelen van dergelijke technieken kan een krachtige MRI-scanner meerwaarde bieden. Zo kun je bij andere neurologische aandoeningen, zoals Gilles de la Tourette of epilepsie, zien welke gebieden in het brein actief zijn, of juist niet. Met de 9.4 Tesla kunnen zelfs de grenzen van de wetenschap worden opgezocht. Onderzoekers kunnen letterlijk gedachten lezen of in beeld brengen hoe een mens geluid kan horen. Samen met onderzoekers en artsen maken we deze, en vele andere, ontdekkingen mogelijk. Om de grens iedere keer een beetje verder te verleggen, investeren ook voortdurend in nieuwe technieken. Zo zetten we steeds weer dat ene stapje verder.

Innovatiecirkel DBS

 

Sluit de enquête