Kindervoetenspreekuur bij de Stadspoli

Sinds enige tijd kunnen ouders en hun kinderen terecht bij het speciale kindervoetenspreekuur in de Stadspoli. Specialisten van het Maastricht UMC+ houden in de Stadspoli, buiten de muren van het ziekenhuis, spreekuur voor patiënten die door hun huisarts verwezen zijn. Orthopedisch chirurg dr. Adhiambo Witlox legt uit wat de voordelen zijn van een dergelijk spreekuur voor kindervoeten.

“Binnen de afdeling Orthopedie streven we ernaar de juiste zorg op de juiste plek te bieden. Dat betekent dat de hoogcomplexe zorg in het ziekenhuis geboden wordt en dat de laagcomplexe zorg dichterbij de mensen in de Stadspoli plaatsvindt. Bij laagcomplexe zorg moet je denken aan kinderen met platvoeten, kinderen die op hun tenen lopen of een wisselend looppatroon hebben, kinderen die niet stabiel zijn in hun lopen, voetjes die naar binnen of naar buiten zijn gedraaid en kinderen met scheve teentjes.”

“Voetproblemen komen vaak voor bij kinderen. Voor ouders is het vaak onduidelijk of er iets moet gebeuren, ze weten niet wat normaal is of niet. Voor huisartsen is het vaak moeilijk om in te schatten hoe ernstig een voetprobleem is. Vaak zie je dan dat achtereenvolgens meerdere zorgverleners naar de voetjes kijken. Het voordeel van het kindervoetenspreekuur in de Stadspoli is dat ouders er zeer laagdrempelig terecht kunnen en dat de fysiotherapeut, specialistisch verpleegkundige, de instrumentenmaker en een orthopeed het kind gezamenlijk zien. Ik kijk als orthopeed naar de anatomie van de voet, de fysiotherapeut kijkt hoe de voetontwikkeling is, de specialistisch verpleegkundige kijkt naar de trainbaarheid van de mobiliteit en de instrumentenmaker bekijkt welke hulpmiddelen ingezet kunnen worden. Door die multidisciplinaire samenwerking krijgen ouders en kind snel en in één keer een diagnose. Dat vinden ze zeer prettig. Bovendien is het consult gratis, het komt niet ten laste van het eigen risico.”

We hebben veel tijd en aandacht voor het kind en er heerst een heel ontspannen en relaxte sfeer.

“Voor ons is het een leuk spreekuur om te doen. Het is heel goed om vanuit de verschillende disciplines naar het kind te kijken. De korte lijntjes ervaren we als heel positief. Wij dachten echter van tevoren dat kinderen het misschien vervelend zouden vinden om zoveel zorgverleners tegelijk te zien. Maar dat blijkt in de praktijk niet het geval. Kinderen vinden het bezoek aan het Stadspolispreekuur minder overweldigend dan een polibezoek in het ziekenhuis. We hebben veel tijd en aandacht voor het kind en er heerst een heel ontspannen en relaxte sfeer. Je zou het bijna gezellig kunnen noemen, al kom je er natuurlijk niet voor de gezelligheid.”
 


Kindervoetenpoli
Sandy Jongen bezocht met haar zoon van 12 het kindervoetenspreekuur op de Stadspoli en is daar tevreden over. “Mijn zoon heeft scheefstand van zijn twee grote tenen. Ze keken met vier specialisten – een arts, verpleegkundige, fysiotherapeut en instrumentenmaker – naar mijn zoon. Ze namen uitgebreid de tijd en ik kreeg meteen een diagnose. Dat was erg prettig. Het is ook fijn dat de Stadspoli dichterbij is dan het ziekenhuis en dat het consult bij de Stadspoli gratis is. Bovendien kon ik bij de Stadspoli sneller terecht dan bij de poli in het ziekenhuis. Ik kan een bezoek aan de Stadspoli zeker aanraden.” 

Sluit de enquête