Om deze website te kunnen gebruiken dient u Javascript in te schakelen.

Onze verhalen

KMBP’er: een zeer bijzonder beroep

Klinisch moleculair bioloog in de pathologie, het is een mond vol, maar wat doet een KMBP’er eigenlijk? Tom Theunissen, de eerste in het Maastricht UMC+ opgeleide KMBP’er, legt het uit.

“Als KMBP’er houd ik me bezig met de moleculaire diagnostiek binnen de pathologie. Oftewel het identificeren van biologische markers in DNA, RNA en eiwitten in verscheidene tumortypen, met name  bij patiënten met uitgezaaide tumoren. Deze complexe biologische markers* zijn belangrijk voor de patiënt, omdat deze helpen om de tumor te typeren, het ziektebeloop te voorspellen en ook inzicht geven hoe een tumor zal reageren op nieuwe, doelgerichte therapieën. Als KMBP’er ben je verantwoordelijk voor de moleculaire technieken en processen in het laboratorium om zo tot optimale moleculaire diagnostiek te komen voor de patiënt. Een proces dat continu in beweging is. De moleculaire bevindingen wordensamen met de bevindingen van de patholoog (die stelt het tumortype vast), gerapporteerd aan de behandelend medisch specialist. Als multidisciplinair team komen we zo tot een, gepersonaliseerde behandeling voor de patiënt.  Bij unieke of zeer complexe moleculaire bevindingen wordt een behandeladvies nog extra besproken in de ‘Moleculaire Tumor Board’.”

Klinisch moleculair bioloog in de pathologie is een relatief nieuwe specialisatie in Nederland. Het aantal KMBP’ers neemt momenteel toe, met name door de toenemende vraag naar complexe moleculaire diagnostiek binnen de oncologie. Er zijn namelijk steeds meer specifieke moleculaire markers bekend die  bepalend zijn voor de keuze van doelgerichte therapie. Veel nieuwe therapieën worden getest in klinische trials. Dit zal resulteren in steeds verder gepersonaliseerde zorg. 

Ik ben de eerste KMBP’er die is opgeleid in het MUMC+.

Een regionaal samenwerkingwerkingsverband

“Ik ben de eerste KMBP’er die is opgeleid in het MUMC+. Dit vanuit een samenwerking tussen de pathologie afdelingen van het MUMC+ en het Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ), onder supervisie van prof. dr. Ernst-Jan Speel (MUMC+) en dr. Adriaan van den Brule (JBZ). Het mooie van deze KMBP-opleiding is dan ook dat ik zowel in een academische als perifere setting ervaring heb kunnen opdoen. Afgelopen mei heb de opleiding afgerond. Ikwerk nu als KMBP’er zowel in het Zuyderland Medisch Centrum als het MUMC+. Mijn werkplekken zijn onderdeel van een regionaal samenwerkingwerkingsverband met betrekking tot de moleculaire diagnostiek binnen de pathologie.”

“Het mooie aan dit beroep is dat je door continue innovatie steeds weer de ‘nieuwste’ moleculaire markers voor diagnose en therapiekeuze in de praktijk kunt toepassen. Dit betekent dat een patiënt op basis van deze markers in aanmerking kan komen voor de nieuwste behandelingen en medicijnen, waardoor een optimale zorg voor de patiënt gewaarborgd wordt. Als KMBP’er heb je technische vaardigheden en biologische kennis nodig, maar voer je ook managementtaken uit en spreek je veel medische collega’s. Het is dus een heel dynamisch vak. Dat spreekt me aan.”

Tom Theunissen
Tom Theunissen

Wat is een biomarker?

*Een biomarker, of biologische marker, verwijst over het algemeen naar een meetbare indicator van een biologische toestand of conditie. Biomarkers worden vaak gemeten en geëvalueerd om pathogene processen of farmacologische responsen op een therapeutische interventie te onderzoeken. Biomarkers worden binnen veel wetenschappelijke gebieden gebruikt.

Sluit de enquête