The making of... Topdokters

Neurochirurg Yasin Temel een van de hoofdrolspelers in populair TV-programma

Neurochirurg prof. dr. Yasin Temel (42) is de afgelopen maanden intensief gevolgd door een filmploeg van het TV-programma Topdokters van RTL, zowel op het werk als privé. Aan de vooravond van de eerste uitzending spraken we met Temel over de totstandkoming van het programma.

RTL had al eerder bij hem aangeklopt. Ze wilden hem al voor de eerste aflevering van het nieuwe format strikken. Dat is toen om allerlei redenen niet gelukt, maar dat ze zo snel bij hem terecht kwamen voor een gefilmd portret van een topdokter, zegt wel iets over zijn staat van dienst, over zijn reputatie als chirurg. En waarschijnlijk heeft voor de programmamakers ook meegespeeld dat deep brain stimulation (afgekort DBS) een spectaculaire ingreep is. Temel: "Dat ik ja heb gezegd, is niet zozeer om mezelf te profileren, maar vooral omdat ik vond dat het Maastricht UMC+ vertegenwoordigd moet zijn in zo'n programma." (*tekst loopt door onder de foto*)

Yasin Temel tijdens een DBS
Yasin Temel tijdens een DBS
Investering
Deelname aan het programma is echter geen kattenpis. Het vergt veel tijd van de deelnemende arts, het is intensief en bovendien wordt er ook een kijkje genomen in het privé-leven van de arts in kwestie. "Het is inderdaad een hele investering. In totaal hebben ze negen à tien volle dagen gefilmd, uitgestreken over een periode van drie maanden. Ze lopen echt hele dagen met je mee. Dat was in het begin best onwennig. Onnatuurlijk ook. Maar de filmploeg heeft het heel netjes gedaan: hele keurige en verstandige mensen. Of ik me op de vingers gekeken heb gevoeld? Nee, eigenlijk niet." De filmploeg volgde Temel bij zijn twee specialisaties: deep brain stimulation en complexe hersentumoroperaties. "Zo'n complexe tumoroperatie is best spannend. Er was wel een afspraak gemaakt dat de filmploeg onmiddellijk zou stoppen met filmen en de OK zou verlaten als er iets mis zou gaan. Gelukkig was dat niet nodig", aldus Temel.

"Een echt goede chirurg was ik pas zo'n tien jaar na mijn neurochirurgie-opleiding."

Complexe ingrepen
De operaties die Temel in het programma doet, DBS en complexe hersentumoroperaties dus, duren een hele werkdag. Gedurende die pakweg acht uur wordt er niet gegeten. Soms is er zo rond 14:30 uur een korte pauze om even iets te drinken. Temel: "Je lichaam heeft zich als het ware aangepast aan het beroep. Honger en dorst krijg ik niet tijdens zo'n operatie. Ik raak ook niet vermoeid. Behalve fysiek moet je ook mentaal goed getraind zijn. Dat komt met de jaren. Een echt goede chirurg was ik pas zo'n tien jaar na mijn neurochirurgie-opleiding."

Georganiseerd
Temel is van de orde en netheid. Dat blijkt ook op zijn kamer in het Maastricht UMC+: alles opgeruimd. Geen overbodige spullen op zijn werktafel. Zo wil hij het ook op OK. Afgezien van protocollaire zaken ("het OK-protocol wordt door het hele team bewaakt") houdt Temel ook van akoestische rust: "Geen onnodig gepraat dus, en al zeker geen muziek tijdens de OK. Ook wil ik dat het licht gedimd is. Dan kan ik me het beste concentreren." De filmploeg volgde Temel tijdens operaties, maar ook tijdens zijn onderwijs- en onderzoeksprogramma. Zo waren de producenten van Topdokters urenlang aanwezig bij voortgangsgesprekken met een hele trits promovendi. Ook is er gefilmd tijdens een vergadering van het vakgroepbestuur en bij andere managementtaken die Temel heeft als hoofd van de afdeling. (*tekst loopt door onder de foto*)

Yasin Temel de voetbaltrainer
Aan ontbijttafel
En zoals eerder gezegd: ook de privé-omgeving kwam in beeld. Yasins vrouw had aanvankelijk haar twijfels, maar ging uiteindelijk overstag. De dochters van het gezin Temel, 13 en 12 jaar oud, waren allebei onmiddellijk enthousiast over de belangstelling van de landelijke televisie. De crew van Topdokters schoof aan bij een ontbijt en was bovendien aanwezig bij een voetbaltraining. Temel traint namelijk in zijn schaarse vrije tijd het team waarin zijn beide dochters voetballen. Hij vond het geen grote inbreuk op zijn privacy. Temel: "Ik begrijp dat ze ook iets willen laten zien van de privé-situatie; voor mij geen enkel probleem." Yasin is al met al heel tevreden met de manier waarop Topdokters een kijkje achter de schermen heeft gekregen. "Het was allemaal goed voorbereid en de filmploeg heeft op een keurige manier zijn werk gedaan."

Topdokters wordt in negen afleveringen uitgezonden. De eerste uitzending is op dinsdag 10 maart om 21.25 uur op RTL4. Dan worden alle deelnemende artsen gepresenteerd. In iedere editie wordt vervolgens nader ingezoomd op één medisch specialist. Temel komt in uitzending 7 aan bod. Die uitzending is gepland op 21 april, eveneens om 21.25 uur op RTL4.
Sluit de enquête