Om deze website te kunnen gebruiken dient u Javascript in te schakelen.

Onze verhalen

Prof. dr. Coen Stehouwer (internist)

Hoe blijven we zo lang mogelijk gezond en vitaal? Gezonde voeding en voldoende bewegen zijn daarin als vanzelfsprekend essentieel. Maar dat is natuurlijk makkelijker gezegd, dan gedaan. Nog altijd nemen overgewicht en chronische ziekten als diabetes type 2 namelijk toe onder de bevolking. Ook in Zuid-Limburg. Daarom zijn we in 2010 gestart met een grootschalig bevolkingsonderzoek onder duizenden mensen onder de naam: De Maastricht Studie.

Stehouwer
Hoe blijven we zo lang mogelijk gezond en vitaal? Gezonde voeding en voldoende bewegen zijn daarin als vanzelfsprekend essentieel. Maar dat is natuurlijk makkelijker gezegd, dan gedaan. Nog altijd nemen overgewicht en chronische ziekten als diabetes type 2 namelijk toe onder de bevolking. Ook in Zuid-Limburg. Daarom zijn we in 2010 gestart met een grootschalig bevolkingsonderzoek onder duizenden mensen onder de naam: De Maastricht Studie. Een onderzoek waarbij we van iedere deelnemer uiterst gedetailleerd de gezondheid in kaart brengen. Op zoek naar aanknopingspunten voor behandeling en preventie van chronische ziekten en naar oorzaken en achterliggende mechanismen.

De Maastricht Studie is een goudmijn aan data die ons inmiddels al tal van waardevolle inzichten heeft opgeleverd. Informatie die niet alleen wetenschappelijk van belang is, maar ook maatschappelijk. We hebben bijvoorbeeld aangetoond dat pre-diabetes zich al in een vroeg stadium kan aandienen en bijvoorbeeld schade kan veroorzaken aan de kleine bloedvaten van het lichaam. Ook al merk je daar zelf nog niets van. Als we een methode kunnen ontwikkelen waardoor we de in de kliniek eenvoudig pre-diabetes kunnen opsporen, kunnen we ook ingrijpen voordat de chronische aandoening diabetes type 2 zich daadwerkelijk aandient. Met alle gevolgen van dien.

"De Maastricht Studie is uniek in zijn soort."


Het is slechts één van de bevindingen die we niet hadden kunnen doen zonder de bijzondere omvang en de bereidwilligheid van de deelnemers. De Maastricht Studie is daarin uniek in zijn soort. Wereldwijd is er dan ook veel belangstellingen voor onze resultaten. Dat zorgt ook voor een aantrekkingskracht op talentvolle onderzoekers en draagt bij aan de ontwikkeling van de kenniseconomie in onze provincie. Uiteindelijk spelen niet alleen voeding en beweging een rol, maar de gehele sociale omgeving van een individu. Omgevingsfactoren zijn van invloed, denk aan sociale contacten of geografische indeling van een woonwijk. In de toekomst gaan we de Maastricht Studie dan ook nog een stap verder brengen. Zodat we met nieuwe inzichten uit onze wetenschappelijke goudmijn, praktische handvaten kunnen bieden voor preventie en interventie.

Sluit de enquête