Om deze website te kunnen gebruiken dient u Javascript in te schakelen.

Onze verhalen

Stap voorwaarts in de glaucoomchirurgie

Professor Henny Beckers houdt zich als oogchirurg het liefst bezig met uitdagende glaucoomoperaties. Enkele jaren geleden kreeg ze maar liefst twee miljoenensubsidies die haar de kans gaven om haar eigen glaucoomimplantaten te ontwikkelen. Hiermee hoopt ze een grote stap voorwaarts te kunnen zetten in de glaucoomchirurgie.

Hennie Beckers

Een beetje een ‘tic’
Henny wordt wel eens een 'slimme vrouw' genoemd, maar ze vraagt zich hardop af of slimheid de doorslaggevende factor is in haar carrière. Misschien heeft ze wel veel meer aan het feit dat ze in moeilijke situaties doorzet; niet bang is om innovaties uit te testen; moed houdt als een operatie toch niet helemaal het gewenste resultaat oplevert; frustratie omzet in inspiratie; buiten de gebaande paden denkt; anderen kan enthousiasmeren en ook wel een beetje een ‘tic’ heeft, zoals ze zelf zegt: “Want wie kiest er nu een specialisme waarin de kans op succes zo onvoorspelbaar is? In de glaucoomchirurgie krijg je vaak te maken met onverwachte problemen; hoe goed je ook bent. Want niet iedereen reageert hetzelfde op een operatie. Daar moet je wel tegen kunnen.”

Snijdende kant
Henny werkt al 23 jaar in het Maastricht UMC+ als oogarts en glaucoomspecialist. “Vooral die snijdende kant van het vak heeft me altijd aangetrokken. Als je iemand met medicatie kan helpen is dat mooi, maar met je eigen handen een probleem oplossen vind ik nog veel mooier. Vooral als dat probleem niet zo makkelijk op te lossen is.” Henny leidt de Glaucoomkliniek van het Maastricht UMC+, waar patiënten uit heel Nederland behandeld worden. Ook op het gebied van onderzoek naar glaucoom heeft deze kliniek nationaal en internationaal een uitstekende reputatie.

Glaucoom Centrum Maastricht

Het Glaucoom Centrum Maastricht is een onderdeel van de Universiteitskliniek voor Oogheelkunde Maastricht. Dit centrum is speciaal ingericht voor patiënten met de oogaandoening glaucoom of een risico hierop. Ons team bestaat uit oogartsen, oogartsen in opleiding (AIOS) en optometristen. De oogartsen zijn allemaal gespecialiseerd in de behandeling van glaucoom.

Op de website van het Glaucoom Centrum lees je alles over de aandoening, behandeling, lotgenotencontact en wetenschappelijk onderzoek. 

Ga naar de website

Henny Beckers

Ontzettend frustrerend
De oogziekte glaucoom tast de oogzenuw aan, meestal omdat de oogdruk te hoog is. Behandeling gebeurt in eerste instantie met oogdruppels en laserbehandelingen. Maar als dat niet voldoende werkt, dan is een operatie nodig. “Van eigen weefsel maak ik dan een klepje in het oog waar het inwendige oogvocht door wordt afgevoerd. Of ik plaats een drain. Maar door de onvoorspelbare wondgenezing lukt het niet altijd om de oogdruk te verlagen waardoor de patiënt alsnog achteruit gaat. Dat vind ik ontzettend frustrerend. Daar móet verandering in komen. Bij andere oogziektes zoals staar en netvliesloslatingen hebben we inmiddels uitstekende operatietechnieken, dus ik blijf erin geloven dat we binnen de glaucoomchirurgie ook grote stappen vooruit kunnen zetten.”

De eerste stap is gezet
Die vooruitgang waar Henny zo lang van droomde, komt nu eindelijk op gang. De laatste jaren zijn er veel nieuwe operatiemethoden bijgekomen. Henny introduceerde een aantal van deze nieuwe technieken in Nederland, maar krijgt ook daarmee de oogdruk niet altijd voldoende omlaag. “Dat moest beter kunnen, leek mij. Een paar jaar geleden kreeg ik de mogelijkheid om mijn eigen behandelmethode te ontwikkelen. Een geweldige kans!”

Twee nieuwe implantaten
Chemelot InSciTe subsidieerde haar project dat de naam SEAMS kreeg: Smart, Easy and Accurate Minimally Invasive Glaucoma Surgery. Onder die naam ontwikkelt Henny samen met een aantal partners (zie kader) een eigen glaucoomimplantaat. Het implantaat is gemaakt van een nieuw materiaal dat ook bij hartoperaties wordt gebruikt. Met een speciaal buisje kan per patiënt precies de juiste hoeveelheid oogvocht worden afgevoerd. Tegelijk met het implantaat wordt een klein bolletje met medicatie ingebracht dat littekenvorming moet voorkomen. Voor patiënten die niet met deze behandelmethode geholpen kunnen worden, werkt Henny met dezelfde partners aan een tweede implantaat met een ander design. Dit project kreeg de naam ISEA: Innovative Surgeries for Eyes with Advanced Glaucoma.

Verantwoordelijkheid
“Het is heel uitdagend om bezig te zijn met een ontwikkeling die wereldwijd nog niet bestaat. Wat wij aan het ontwikkelen zijn, is niet te vergelijken met de implantaten die nu worden gebruikt. Deze methode is uniek in de wereld. Dít kan die grote stap voorwaarts zijn waar de glaucoomchirurgie al zo lang op wacht. Dat vind ik fantastisch, maar tegelijk ook doodeng. Er gaan enorme bedragen in om, terwijl alleen de allerbeste methode uitgroeit tot de nieuwe standaard. De rest van de innovaties sterft een stille dood. Die verantwoordelijkheid voel ik wel. Opeens leid ik een consortium met veel fte’s, promovendi, postdocs en andere wetenschappers. Dankzij dat team wordt het iets minder eng, want ze zijn fantastisch. Ik ben vooral de aanjager, de enthousiasteling, maar zíj moeten het doen. Dankzij hun inzet is de ontwikkeling van beide producten intussen zo goed als af, klaar voor de first-in-mantrials.”

CV Hennie Beckers

Leeftijd: 59
Woonplaats: Eijsden
Opleiding:
• Opleiding tot basisarts: Universiteit Maastricht
• Promotieonderzoek: Bij het Interuniversitair Oogheelkundig Instituut in Amsterdam, waar de interesse in de oogziekte glaucoom ontstond.
• Opleiding tot oogarts: Maastricht UMC+
Werk:
• Glaucoomspecialist en hoofd van de Glaucoomkliniek
• Opleider in de kliniek, waar 24 aios worden opgeleid tot oogarts
• Hoogleraar bij Universiteit Maastricht

 

Sluit de enquête