Publicatie | 9 maart 2018

Prof. dr. Harry Crijns (hoofd cardiologie)

Harry CrijnsDankzij fundamenteel onderzoek kunnen we nieuwe behandeltechnieken voor hartritmestoornissen ontwikkelen. Het aanbod wordt dan ook steeds uitgebreider en meer en meer toegespitst op de behoefte van iedere individuele patiënt. Hoe complex de hartritmestoornis ook is. In het Maastricht UMC+ hebben we bijvoorbeeld de beschikking over een speciale robot voor hartkatheterisatie en gebruiken we innovatieve technieken waarmee we tijdens de ingreep zeer nauwkeurig en real-time kunnen bepalen waar de kortsluiting in het hart ontstaat. Daar worden per seconde 150.000 metingen voor uitgevoerd. We onderzoeken en verfijnen de effectiviteit en efficiëntie van dergelijke technieken voordat ze breed worden ingezet door andere ziekenhuizen. Ook dat is onze taak als universitair medisch centrum.

We zijn tevens de grondlegger van de hybride ablatie. Een techniek waarbij cardioloog en chirurg tegelijkertijd een patiënt behandelen voor een complexe ritmestoornis. Inmiddels zijn daar internationale richtlijnen uit voortgekomen en leren we specialisten wereldwijd hoe de techniek toe te passen. We delen onze kennis met anderen. Dat doen we bijvoorbeeld ook door het aanbieden van een internationaal gerenommeerd opleidingstraject voor ervaren cardiologen met de ambitie om een afdeling te leiden.

"We delen onze kennis met anderen"

 

Ook op het gebied van diagnostiek wordt een vlucht genomen. Zo kan een apparaatje ter grootte van een rijstkorrel onderhuids worden aangebracht dat voortdurend het hartritme monitort. Er zijn Maastrichtse spin-off bedrijven opgericht die kennis over hartritmestoornissen omzetten tot praktisch toepasbare hulpmiddelen. Zo kan door het simpelweg vasthouden van een 'stick' worden vastgesteld of een ritmestoornis aanwezig is. Een ander bedrijf kan op basis van een geavanceerde ECG de ernst van een ritmestoornis vaststellen. De kennis die we opdoen vertaalt zich op die manier in waarde, voor de maatschappij als geheel en voor de patiënt als individu.