Informatie coronavirus

Het Maastricht UMC+ is goed voorbereid op de komst van patiënten die besmet zijn met het coronavirus. Daarnaast vertellen wij u graag wat u zelf kunt doen. Op deze pagina vindt u altijd de meest actuele informatie.

Maakt u zich zorgen over uw eigen gezondheid? Bijvoorbeeld omdat u griepverschijnselen (hoesten of niezen) heeft en/of in een van de risicogebieden bent geweest? Neem dan altijd eerst telefonisch contact op met uw eigen huisarts. Kom niet naar het ziekenhuis of de huisartsenpost!

Om verspreiding van het coronavirus zoveel mogelijk te voorkomen nemen we in het ziekenhuis aanvullende maatregelen waar u als patiënt of bezoeker mee te maken krijgt. 

Op deze pagina vindt u belangrijke informatie voor patiënten, bezoekers en leveranciers.
Kijk voor actuele informatie over het coronavirus en risicogebieden op de website van het RIVM.

 • Onze poliklinieken beoordelen momenteel kritisch welke patiënten echt naar het ziekenhuis moeten komen en of er alternatieven, zoals een telefonisch consult, geboden kunnen worden. Dit wordt per patiënt door de behandelaar beoordeeld. Onze polikliniekmedewerkers nemen contact met u op als er veranderingen zijn in uw poli-afspraak. Als u niets hoort, dan wordt u gewoon op de poli verwacht. U hoeft zelf niet te bellen.
 • Vanwege de opgebouwde triage-tent op de parkeerplaats voor de Huisartsenpost (HAP) en de Spoedeisende Hulp (SEH) kunnen patiënten van de HAP en de SEH parkeren op het parkeerterrein aan de overkant van de weg (parkeerplaats P2). Verkeersregelaars en borden geven aanwijzingen. Gelieve deze op te volgen. Voor patiënten die niet in staat zijn de iets langere afstand tot de ingang van de SEH/ HAP te voet af te leggen, is nog een zeer beperkt aantal parkeerplaatsen vóór de deur van de SEH/HAP beschikbaar.
 • Vanaf maandag 23 maart zijn de externe prikposten van het Maastricht UMC+ gesloten, met uitzondering van de prikpost op locatie Annadal.

Heeft u een afspraak?

Heeft u een afspraak bij één van onze poliklinieken of staat er een ingreep gepland? Kijk dan hier beneden wat u het beste kunt doen.

 • Gaat mijn poliafspraak door? Heeft u zelf géén klachten zoals hoesten of niezen? Dan kan uw afspraak gewoon doorgaan. Twijfelt u? Neem dan telefonisch contact op met de polikliniek (voor het nummer zie de afsprakenbrief). Het is namelijk zo dat diverse afspraken worden gecanceld. Dit verschilt per poli. 
 • Voelt u zich niet lekker? Neem dan contact op met de polikliniek om uw afspraak te verzetten, als uw klachten dit toestaan.
 • Is het veilig om nu naar het ziekenhuis te komen? U kunt gewoon naar het ziekenhuis komen voor uw afspraak of om een patiënt te bezoeken. Heeft u echter klachten als hoesten of niezen? Dan vragen we u om uw afspraak uit te stellen als uw gezondheid dit toelaat. Twijfelt u? Neem dan telefonisch contact op met de polikliniek (voor het nummer zie de afsprakenbrief).
 • Is het verstandig om naar het ziekenhuis te komen bij een verlaagde weerstand? Het is mogelijk dat u door een ziektebeeld of uw leeftijd een verlaagde weerstand heeft. Heeft u een afspraak staan in het ziekenhuis? Wij adviseren dan om te overleggen met uw behandelaar/polikliniek (voor het nummer zie de afsprakenbrief) of deze afspraak verplaatst kan worden.
 • Bent u geen patiënt, maar maakt u zich zorgen over uw gezondheid? Neem dan altijd eerst telefonisch contact op met uw eigen huisarts. Kom niet naar het ziekenhuis of de Huisartsenpost! In de avonduren en in het weekend neemt u contact op met de Huisartsenpost via 043-387 7777. Heeft u ernstige levensbedreigende gezondheidsproblemen? Bel dan met 112. 
 • Er staat een operatie gepland, gaat die gewoon door? Om zeker te weten of uw operatie doorgaat of wordt uitgesteld, vragen we u om telefonisch contact op te nemen met de polikliniek (voor het nummer zie de afsprakenbrief).

U komt op bezoek?

Om de kans op verspreiding van het coronavirus (COVID-19) te voorkomen, beperkt het Maastricht UMC+ het aantal bezoekers. Hoewel het advies luidt om liefst geen bezoek te brengen aan onze patiënten, staan wij toe dat één bezoeker per patiënt per dag een bezoek brengt aan onze, veelal ernstig zieke patiënten. Het niet toelaten van bezoek kan namelijk een grote impact hebben op het herstel van patiënten die in het Maastricht UMC+ verblijven. Bezoekers mogen zich echter niet langer in wachtruimtes verzamelen of op gangen wachten. Met de aanscherping van het beleid proberen we dat te voorkomen.

Op Verpleegafdeling A5 gelden andere regels. Hier is voorlopig geen bezoek meer toegestaan. Dit mede op verzoek van de uiterst kwetsbare patiënten zelf.

Ons bezoekersrestaurant Ad Mosam gaat verder in een take-away variant. Dat betekent dat bezoekers op werkdagen tussen 10:00 en 16:00 uur terecht kunnen om daar producten af te halen. Denk aan verpakte broodjes of iets te drinken. Het is vanwege de extra voorzorgsmaatregelen niet mogelijk om in het restaurant te verblijven.

Voorkom verspreiding

 • Was uw handen regelmatig.
 • Hoest en nies aan de binnenkant van uw elleboog.
 • Gebruik papieren zakdoekjes en gooi ze na gebruik direct weg.
 • Komt u naar het ziekenhuis? Onze medewerkers schudden geen handen. Wij hopen op uw begrip.
 • Houd minimaal 1,5 meter afstand.
 • Komt u op ziekenbezoek? Heeft u last van hoesten of niezen? Stel uw bezoek aan onze patiënt dan even uit.
 • Bent u ongerust of u zelf corona heeft? Neem dan altijd contact op met uw huisarts.

Coronacentrum Urmond

In Zuid-Limburg wordt nauw samengewerkt om de stroom van positief geteste en verdachte COVID-19 patiënten gezamenlijk op te vangen. Eén van de maatregelen is het openen van het ‘Coronacentrum Urmond’. Onderdeel van dit Coronacentrum is het Thuiszorghotel, waar 24 maart de eerste patiënten verwacht worden. De locatie is het Van der Valk-hotel Stein-Urmond, dat hiervoor volledig is vrijgemaakt.

Naast het Thuiszorghotel wordt op donderdag 26 maart op deze locatie ook een huisartsenpost (Oostelijke en Westelijke Mijnstreek) geopend voor mensen met verdenking van Corona. Voor de inwoners van de regio Maastricht-Heuvelland, met verdenking van Corona, is reeds een Huisartsenpoli geopend in Maastricht.

Het is niet mogelijk voor patiënten om zichzelf te melden op deze locaties. De omgeving van het hotel is volledig afgeschermd waardoor de locatie niet bezocht kan worden. Mensen met Corona-gerelateerde klachten moeten telefonisch contact opnemen met de eigen huisarts of de huisartspost.

Bent u leverancier?

Komt u producten of diensten leveren in het Maastricht UMC+? Dan vragen wij u vriendelijk, doch dringend om de bovenstaande maatregelen, in het kader van het voorkomen van verspreiding van het coronavirus, ook goed na te leven.

Heeft u zelf klachten als hoesten of niezen? Dan willen we u vragen om niet naar het ziekenhuis te komen of dit te betreden. Wij willen zo de gezondheid van onze patiënten en medewerkers beschermen. Voor meer informatie zie ook onze pagina inkoopvoorwaarden.

Wat vindt u van deze pagina?