Om deze website te kunnen gebruiken dient u Javascript in te schakelen.

Intensive Care, vaak afgekort als IC, betekent letterlijk ‘intensieve zorg’. Op deze afdeling worden patiënten 24 uur per dag bewaakt en behandeld door gespecialiseerde artsen en verpleegkundigen. Die doen er alles aan om ernstig zieke patiënten zo goed mogelijk door een kritieke, soms levensbedreigende fase heen te helpen. Een IC-opname is een ingrijpende gebeurtenis en komt voor de patiënt en zijn naasten soms zeer onverwacht. Als een patiënt op de IC ligt, is hij vaak zelf niet meer aanspreekbaar.

U kunt om verschillende redenen op de Intensive Care worden opgenomen. Bijvoorbeeld na een operatie of na een acute verslechtering op een verpleegafdeling. Bij een operatie weet u meestal van tevoren dat u na de operatie op de intensive care verpleegd zult worden. Dat is bijvoorbeeld het geval na een openhartoperatie, een vaatchirurgische operatie of een neurochirurgische operatie.

Een ander deel van de patiënten wordt opgenomen via de spoedeisende hulp. Soms worden patiënten vanuit andere ziekenhuizen overgeplaatst naar het MUMC+ voor een meer specialistische behandeling.

Vier Intensive Care-units

De afdeling Intensive Care bestaat uit vier units: D3, E3, F3 en H3.

De Intensive Care-units D3, E3 en F3:

  • beschikken in totaal over 27 IC-bedden
  • op de unit F3 worden alle patiënten na een openhartoperatie opgenomen
  • op alle andere units worden patiënten van verschillende specialismen naast elkaar verpleegd.

De Intensive Care-unit H3:

  • beschikt over 6 HDCU (High Dependency Care Unit) bedden
  • op de HDCU-unit H3 liggen patienten die Intensive Care-zorg nodig hebben maar niet beademd worden.

 
Elke unit beschikt over bedden op zaal en bedden in éénpersoonskamers. Elk bed is uitgerust met medische bewakingsapparatuur. Deze apparatuur dient om de hartactie, bloeddruk, temperatuur, zuurstofgehalte en andere belangrijke lichaamsfuncties te controleren.

Medicijnen worden meestal via een spuit of pomp toegediend. Het kan nodig zijn de patiënt te beademen. De beademingsmachine neemt dan de ademhaling over. Dat gebeurt via een buisje in de luchtpijp.

Op de IC wordt ook regelmatig aanvullend onderzoek gedaan, zoals bloedonderzoek en röntgenonderzoek. De zaalarts onderzoekt de patiënt lichamelijk. De verpleging verzorgt de patiënten meerdere malen per dag. Verder krijgt de patiënt bezoek van een fysiotherapeut en eventueel een diëtiste.

 

 Meer informatie over de intensive care

Sluit de enquête