JOZO-onderzoek

Gezocht: zwangere vrouwen die mee willen doen aan een onderzoek naar jodiumtekort

Waarom JOZO?
JOZO staat voor het Jodium in Zwangere vrouwen Onderzoek. Voldoende inname van jodium via de voeding is belangrijk voor de aanmaak van schildklierhormoon. Dit hormoon is betrokken bij de groei en ontwikkeling van het kind. Daarom is er tijdens de zwangerschap een hogere behoefte aan jodium.

Wat is het doel van het onderzoek?
Een tekort aan jodium komt in Nederland nauwelijks voor. Dit komt door toevoeging van jodium aan (bakkers)zout. Toch zijn er aanwijzingen dat zwangere vrouwen niet voldoende jodium via de voeding binnen krijgen. Daarom willen we in een grote groep vrouwen onderzoeken hoe het tegenwoordig zit met de dagelijkse inname van jodium. Zo komen we te weten of de aanbevolen hoeveelheid jodium klopt.

Wat moet je doen?
Als je deelneemt vragen we je om eenmalig 24 uur lang alle urine op te vangen. Alle materialen hiervoor krijg je van ons. Ook nemen we eenmalig bloed af en vragen we je een online vragenlijst in te vullen over je voedingsinname (10 min).

Wie kan er deelnemen? 
Je kunt meedoen aan het onderzoek als je 18 tot 45 jaar oud bent en maximaal 16 weken zwanger bent van één kind.

Wat levert het jou op? 
Als bedankje ontvang je een cadeaubon ter waarde van €20,-.

Meer informatie of aanmelden? 
Neem contact op met Marijn Hesselink via  jozo@mumc.nl of 0683049082 Dit onderzoek wordt uitgevoerd in samenwerking met het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en is goedgekeurd door de METC 19-082/NL70677.068.19

JOZO
Sluit de enquête