Om deze website te kunnen gebruiken dient u Javascript in te schakelen.

Deelnemen aan onderzoek

Onderzoek naar microbioom, samenstelling darminhoud

Gezocht: gezonde 50-plussers

De vakgroep Pulmonologie van de Universiteit Maastricht onderzoekt of de microbioom samenstelling van de darm van patiënten met COPD verschilt van die van gezonde vrijwilligers.

Het microbioom van de darm, ook wel bekend als de darmflora, bevat heel veel verschillende bacteriën. De bacteriën in de darm kunnen zowel goed als schadelijk zijn. In een gezond microbioom zijn de goede en schadelijke bacteriën met elkaar in balans. Als deze balans verstoord raakt en de schadelijke bacteriën de overhand krijgen, kan dit leiden tot klachten en/of ziekten. Darmbacteriën zijn belangrijk voor het verteren van ons voedsel. Een Westers eetpatroon, met een hoog vetgehalte, verlaagt het aantal verschillende bacteriën in de darm, terwijl een vezelrijk eetpatroon zorgt voor een gezond microbioom met veel verschillende soorten bacteriën. Wij denken dat patiënten met de chronische longziekte COPD een verstoord microbioom hebben ten opzichte van gezonde mensen. Om dit te onderzoeken willen we het microbioom van patiënten met COPD vergelijken met die van gezonde vrijwilligers.

Voor dit onderzoek:
  • Komt u eenmalig voor een meetdag van ongeveer 1 uur naar het MUMC+
  • De dag vóór de meetdag vangt u uw ontlasting op (hiervoor ontvangt u een eenvoudig te gebruiken opvangbak) en daarnaast houdt u voor 3 dagen een voedingsdagboek bij.
  • Tijdens de meetdag nemen we bloed af, meten we uw lengte en gewicht en voert u een longfunctietest uit.

De vergoeding voor deelname bedraagt €25,- + reiskostenvergoeding (€0,19/km)

Bent u geïnteresseerd of heeft u vragen?

Neemt u dan gerust contact op met:

Lieke van Iersel/Lisanne Schuurman
Telefoon: 043-3882999
E-mail: Nutrecover-pul@maastrichtuniversity.nl

microbioom
Sluit de enquête