Op weg naar persoonlijke veerkracht

Mensen maken soms situaties mee waar ze geen controle over hebben. Zeker tijdens ziekte kunt u het gevoel hebben dat u geen grip meer heeft. U kunt last krijgen van vervelende gevoelens en gedachten. Tijdens onze coaching bieden wij ruimte aan deze gevoelens en gedachten. We kijken naar welke gedachten er zijn, op dit moment, in deze situatie.  We gaan ze niet laten verdwijnen of veranderen, maar we leren u om er milder mee om te gaan. Hierdoor krijgt u meer ruimte voor wat echt belangrijk voor u is en zo verhoogt u uw persoonlijke kracht..

Bij creatieve coaching werken we met uitnodigende materialen. Kenmerkend is beeldend werk in combinatie met gesprekstechnieken. De (creatieve) werkvormen zijn ervaringsgericht en onder andere afkomstig uit de vaktherapie beeldend en uit de Acceptance and Commitment Therapy (ACT).

U hoeft niet kunstzinnig te zijn om deel te kunnen nemen. De therapeut spreekt met u over uw wensen en behoeften en bedenkt een passende activiteit. U gaat met de activiteit aan de slag binnen een veilige omgeving waar u vragen kunt stellen en advies krijgt. Er is ook ruimte voor eigen inbreng, eigen kleuren en eigen vormgeving.

Belangrijk binnen de creatieve coaching zijn:  kijken naar mogelijkheden, gericht zijn op ‘het moment’,  in beweging komen en het stimuleren van eigen ideeën. Meedoen aan de creatieve coaching kan helpen uw zelfvertrouwen te vergroten.  Ook kan het helpen met ontspannen en rust te vinden. Dit helpt bij uw herstel en zorgt voor steun bij alle uitdagingen die horen bij een ziekenhuisopname

Creatieve coaching kan ook in plaatsvinden in een groep. Een voordeel hiervan is dat u contact kunt hebben met mensen die in dezelfde situaties zitten. In de groep zijn er mensen in verschillende fases van ziekte en/of opname. Hierdoor kunnen patiënten van elkaars ervaringen leren en een breder perspectief krijgen. Bovendien kan het fijn zijn even weg te zijn van de afdeling en de medische omgeving. De creatieve coaching is een laagdrempelige manier om in contact komen en kan op deze manier bijdragen aan een goed herstel.

Je hoeft geen ervaring te hebben met creatief werken om deel te nemen aan de creatieve coaching. Wel vragen we van je dat je openstaat voor het werken met creatieve materialen.

creatief

Vormen van creatieve coaching tijdens uw opname

  • Individuele coaching
    Wij ondersteunen u persoonlijk bij het omgaan met moeilijke situaties die te maken hebben met uw ziekte en/of opname. Dit kan in ons atelier maar ook op uw kamer in het ziekenhuis. Duur (maximaal 60 minuten), frequentie en tijdstip spreken we samen af.

  • Groepscoaching
    In een groepssessie van 75 minuten met maximaal 4 andere patiënten bezoekt u 3 keer per week ons atelier. Daar kunt u ervaringen delen en creatieve activiteiten en/of oefeningen doen die u helpen bij het omgaan met moeilijke situaties tijdens uw opname.  

Voor meer informatie over ACT adviseren wij:

afbeelding stressed brein
Sluit de enquête