In het nieuws

Afgelopen weekend hebben wij veel vragen ontvangen over een poster van Diëtetiek, waarop diverse voedingsmiddelen worden aanbevolen voor het herstel van covid-patiënten. Wij begrijpen dat hierdoor verwarring is ontstaan. Naar aanleiding hiervan willen we graag een toelichting geven om dit in de juiste context te plaatsen. 

Wij kunnen ons voorstellen dat er onbegrip ontstaat over het feit dat er producten op de poster staan die bekend staan als ongezond. De poster is echter geen algemeen voedingsadvies en is alléén bedoeld voor een specifieke groep patiënten in ons ziekenhuis. De voeding die wordt afgebeeld op deze poster betreft namelijk herstelvoeding voor ernstig zieke coronapatiënten die zijn opgenomen in ons ziekenhuis. 

Omdat we inmiddels al vele maanden coronapatiënten behandelen, hebben we veel data en ervaringen verzameld waarop wij onze adviezen baseren. Het betreft hier namelijk een groep patiënten die ontzettend veel spiermassa verliest. Tijdens een ziekenhuisopname door corona is het daadwerkelijk in voldoende mate innemen van voedsel en drinken belangrijker dan specifiek uitsluitend gezonde voeding en drank te nuttigen. Deze patiënten geven aan dat ze smaak- en geurverandering, een ander mondgevoel en forse vermoeidheid ervaren. Daardoor hebben zij minder zin om te eten en dit is gevaarlijk voor hun gezondheid. Wij proberen verlies van spiermassa tegen te gaan door te focussen op eiwit- en energierijke voeding. Geliefde en herkenbare tussendoortjes spelen een belangrijke rol om patiënten te motiveren weer te gaan eten en zo aan te sterken. Dit is vanzelfsprekend maar een tijdelijke situatie, een tussenfase. De ziekenhuisdiëtist begeleidt de patiënt hierbij en zorgt voor een geleidelijke overstap naar ons reguliere voedingsconcept waarin de nadruk ligt op gevarieerd en gezond eten.

Verder erkennen wij als geen ander dat door middel van leefstijladvies en gezonde voeding veel gezondheidswinst te boeken is. Maar we hebben het dan over een andere fase voor deze patiënten; de herstelfase wanneer men weer thuis is. In de thuissituatie werken de patiënten, onder begeleiding van een diëtist, samen verder aan de overstap naar gezonde voeding. 

Meer informatie over ons gezonde en gevarieerde voedingsconcept en hoe patiënten dit ervaren lees je op  Nieuw voedingsconcept Maastricht UMC+ slaat aan | Maastricht UMC+ (mumc.nl)

Op basis van de reacties die wij hebben ontvangen, hebben wij besloten de poster aan te passen en de juiste context toe te voegen.

Sluit de enquête