Operatieafdeling (OK)

Dag van de operatie

Voorbereiding

Op de verpleegafdeling of op het Chirurgisch Dagcentrum krijgt u een blauw operatiejasje. Sieraden, eventuele gebitsprotheses en hoortoestellen moeten uit.

Naar de operatieafdeling

De verpleegkundige brengt u, en eventueel een familielid of naaste, met bed naar de holding (voorbereidingsruimte van de operatieafdeling). Uw begeleider mag bij u blijven totdat u opgehaald wordt om naar de operatiekamer te gaan. Begeleiding is echter niet toegestaan tussen 07:30 uur en 08:15 uur in verband met de drukte tijdens de start van de dag. In de holding wordt u voorbereid op de operatie. De holdingmedewerker helpt u op een operatietafel. U krijgt een deken, want op de operatiekamer is de omgevingstemperatuur bewust laag (18 tot 20 graden) om de kans op infecties te verkleinen. Als u een plaatselijke verdoving krijgt (bijvoorbeeld een ruggenprik), dan komt de anesthesioloog deze eventueel al op de holding prikken. Om uw verblijf in de holding zo aangenaam mogelijk te maken bieden wij u lectuur aan en de mogelijkheid om televisie te kijken. Ook zijn er leesbrillen beschikbaar indien u deze wenst.

Voordat u naar de operatiekamer gaat, scant de medewerker uw polsbandje om uw naam te registreren. Aan de hand van de safety checklist controleert deze nog een keer uw gegevens. Het kan zijn dat u in de holding een tijdje moet wachten voordat een medewerker van de operatiekamer u komt ophalen. 

U kunt met behulp van uw muis de kijkrichting van de foto veranderen.

Wie komt u tegen op de operatiekamer?

Op de operatiekamer zijn de anesthesiemedewerker, de anesthesioloog, de operatieassistenten, de chirurgen en de arts-assistent aanwezig.  De anesthesioloog bereidt u voor op de narcose. U krijgt een infuus en wordt aangesloten aan de bewakingsmonitor. De chirurg controleert vervolgens weer uw gegevens (safety check). Als u slaapt of als de verdoving is ingewerkt, begint de chirurg met  de operatie of het onderzoek. Via de bewakingsmonitor worden uw ademhaling, bloeddruk, hartslag en temperatuur continu in de gaten gehouden.

Tijdens uw operatie kan uw familie wachten in de divisieruimte of in het bezoekersrestaurant. Via de verpleegafdeling of het Chirurgisch Dagcentrum wordt de familie geïnformeerd wanneer u op de Recovery gearriveerd bent.

Na de operatie 

Na de operatie verzorgt de operatieassistent uw wond en maakt de anesthesioloog u wakker. Het kan zijn dat u dit niet bewust ervaart. De bewakingsapparatuur wordt afgekoppeld en de anesthesioloog brengt u naar de Recovery (uitslaapkamer) of naar de Intensive Care. Als u naar de Intensive Care gaat, is dit vooraf met u afgesproken of is tijdens de operatie besloten dat u alsnog meer bewaking nodig heeft.

Recovery (uitslaapkamer)

U blijft op de Recovery totdat u goed wakker bent. Hier wordt u weer aangesloten aan de bewakingsmonitor en controleren de verpleegkundigen continu uw ademhaling, bloeddruk en hartslag. U krijgt extra pijnstilling als dit nodig is. Na de operatie bent u mogelijk nog wat misselijk als gevolg van de narcose of de ingreep zelf. Zo nodig krijgt u iets tegen de misselijkheid. 

Het bezoekuur op de Recovery is van 19.00 uur  tot 19.30 uur. Aan bezoek wordt gevraagd om niet langer dan een kwartier te blijven, omdat de patiënten rust nodig hebben. Afhankelijk van de ingreep en uw situatie blijft u korte of langere tijd of zelfs één nacht op de Recovery. De anesthesioloog beslist wanneer u terug kunt naar de verpleegafdeling of de ontslagkamer op het Chirurgisch Dagcentrum.

U kunt met behulp van u muis de kijkrichting van de foto veranderen.

 

Terug naar de afdeling

De verpleegkundige van de verpleegafdeling haalt u op van de Recovery en brengt u naar de afdeling of de ontslagkamer van het Chirurgisch Dagcentrum.

Wat vindt u van deze pagina?