Dag van de opname

Intensive Care (IC)

Op de Intensive Care afdeling liggen patiënten om verschillende redenen. Sommige patiënten zijn geopereerd en weten vooraf dat ze na de operatie op de Intensive Care terecht zullen komen. Dit zijn bijvoorbeeld patiënten na een hartoperatie, na een (vaat)chirurgische operatie of na een neurochirurgische operatie.

Kijk voor meer informatie ook op de website van de Intensive Care

Patiënten kunnen ook plotseling opgenomen worden op de Intensive Care. Dit kan:
• vanuit thuis
• via de verpleegafdeling of
• vanuit een ander ziekenhuis, omdat een behandeling in een Universitair Medisch Centrum noodzakelijk is.

'Intensive Care', vaak afgekort tot 'IC' betekent letterlijk intensieve zorg. Op deze afdeling worden patiënten 24 uur per dag bewaakt en behandeld door gespecialiseerde artsen en verpleegkundigen. Deze doen er alles aan om ernstig zieke patiënten zo goed mogelijk door een kritieke, soms levensbedreigende fase heen te helpen. Een IC-opname is een ingrijpende gebeurtenis en komt voor de patiënt en zijn naasten soms zeer onverwacht. Als een patiënt op de IC ligt, is hij vaak zelf niet meer aanspreekbaar.

De afdeling Intensive Care bestaat uit drie units: D3, E3 en F3. Elke unit beschikt over bedden op zaal en bedden in éénpersoonskamers. Elk bed is uitgerust met medische bewakingsapparatuur. Deze apparatuur dient om de hartactie, bloeddruk, temperatuur en andere belangrijke lichaamsfuncties te controleren. Medicijnen worden meestal via een spuit en/of pomp toegediend. Het kan nodig zijn dat de patient wordt beademd, de beademingsmachine neemt dan de ademhaling over. Op de IC wordt ook regelmatig aanvullend onderzoek gedaan, zoals bloedonderzoek en röntgenonderzoek. De zaalarts onderzoekt de patiënt lichamelijk. De verpleging verzorgt de meeste patiënten meerdere malen per dag. Verder krijgt de patiënt bezoek van een fysiotherapeut en eventueel een diëtiste.

Doordat artsen en verpleegkundigen dag en nacht op de zaal aanwezig zijn, is het op de IC drukker dan op andere afdelingen binnen het ziekenhuis. Het is dan ook onvermijdelijk dat u met meer dan één arts te maken krijgt. Bij de behandeling zijn zaalartsen, een Intensivist (arts gespecialiseerd in Intensive Care) en artsen in opleiding tot Intensivist betrokken.
Daarnaast kijken regelmatig andere specialisten mee. Verblijft uw familielid of vriend(in) lange tijd op de IC? Dan is het streven dat één en dezelfde arts u bijpraat en steunt. Het streven is ook om de patiënt zo veel mogelijk door dezelfde verpleegkundige te laten verzorgen. Deze verpleegkundige is tevens uw eerste aanspreekpunt voor vragen over de toestand van uw familielid of vriend(in).

Telefoonnummers

Intensive Care unit D3: 043-387 63 41
Intensive Care unit E3: 043-387 63 82
Intensive Care unit F3: 043-387 43 80

We willen u graag altijd op de hoogte kunnen houden van de toestand van uw familielid of vriend (in). Daarom vragen we telefoonnummers van twee vaste contactpersonen. Zo blijft de informatiestroom centraal en duidelijk.
Wenst u een persoonlijk gesprek met de afdelingsarts of verpleegkundige? Dat kan op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag tijdens het bezoekuur van 14.00 uur tot 15 uur.

De vaste contactpersonen kunnen de afdeling Intensive Care 24 uur per dag bellen voor informatie. In verband met de ochtendverzorging vragen wij u vriendelijk om bij voorkeur niet tussen 07.00 uur en 10.00 uur te bellen. Telefonische informatie geven wij liefst aan een van de vaste contactpersonen. Deze persoon kan de andere familieleden verder informeren.

Bezoektijden

De bezoektijden op de Intensive Care units D3, E3, F3 en de High Care H3  zijn dagelijks van:
Dagelijks van:  
10.30 uur tot 11.30 uur
14.00 uur tot 16.00 uur
18.30 uur tot 20.00 uur

Om de rust voor de patiënten te waarborgen, vragen wij u met maximaal twee personen tegelijk op bezoek te komen. Wilt u kinderen meebrengen? Overleg dan even met de verpleegkundige. Het bezoeken van een Intensive Care patiënt kan veel indruk maken op een jong kind. Om hygiënische redenen zijn bloemen en planten niet toegestaan op de Intensive Care.

Begeleiding

Tijdens de opname van uw familielid of vriend(in) kunt u behoefte hebben om met iemand te praten over de ontstane situatie. De medewerkers van de afdeling Intensive Care zijn altijd bereid u te woord te staan. De verpleegkundige kan u ook in contact brengen met een medewerker van de afdeling Maatschappelijk Werk of de Dienst Geestelijke Verzorging.

 Meer informatie over de intensive care