Kunnen we een betere behandeling en prognose realiseren voor patiënten met hartfalen?
"Bij de huidige behandeling van hartfalen speelt medicatie een voorname rol. Als patiënt krijg je meestal een heel scala aan geneesmiddelen mee naar huis. ACE-remmers die de bloedvaten verwijden, waardoor het hart minder hard hoeft te werken, bètablokkers die de zuurstofbehoefte van de hartspier verminderen, verschillende soorten plasmiddelen en eventuele andere medicijnen. Nagenoeg iedere patiënt krijgt hetzelfde arsenaal aan medicatie voorgeschreven. Bij de één slaat dat echter beter aan dan bij de ander.
Momenteel wordt daarom veel onderzoek gedaan naar zogeheten biomarkers. Dit zijn van nature aanwezige stoffen in het menselijk lichaam die iets kunnen zeggen over iemands gezondheidstoestand. Deze biomarkers zijn bijvoorbeeld meetbaar in het bloed. In het geval van hartfalen fungeert het eiwit BNP (dat staat voor: B-type natriuretic peptide) bijvoorbeeld als biomarker. Door overbelasting, na een hartinfarct of bij ontsteking wordt schade toegebracht aan de hartspier: er ontstaat hartfalen. Door te veel druk op de hartspier komt BNP vrij in de bloedbaan. Wanneer er een sterke verdenking is op hartfalen kan de cardioloog een BNP-meting doen. Dit helpt om de diagnose hartfalen te stellen en te bepalen hoe ernstig de situatie is. Naast BNP zijn er tal van andere stoffen die je kunt meten en die iets kunnen zeggen over de gezondheid van het hart. Dat wordt in de praktijk echter nog nauwelijks toegepast. Het is namelijk nog niet bekend welke relatie er tussen therapie en diverse biomarkers bestaat.
Nog mooier zou het natuurlijk zijn als we hartfalen veel eerder konden opsporen. Nu is het zo dat de diagnose pas in een laat stadium wordt gesteld. Ben je er eerder bij is er logischerwijs ook meer winst te boeken. Door middel van een nieuwe, innovatieve techniek kan uitademingslucht worden geanalyseerd. In combinatie met klinische gegevens zou het mogelijk moeten zijn om daarmee een betere diagnose van hartfalen te stellen. Die ademtest is gebaseerd op het herkennen van patronen van zogenoemde vluchtige organische stoffen (VOC's) in de uitademingslucht. Een patiënt met hartfalen heeft zeer waarschijnlijk een afwijkend patroon in vergelijking met een gezond persoon. Voordat we deze methode echter in de praktijk kunnen brengen, moet daar natuurlijk eerst nog uitvoerig onderzoek naar worden gedaan. De eerste resultaten zijn in ieder geval veelbelovend.
Meer weten over hartfalen?
- De Hart & Vaatgroep is een platform voor en van mensen met een hart- of vaatziekte. Via de website is veel informatie te vinden over verschillende hart- en vaataandoeningen waaronder hartfalen en telebegeleiding.
- Heartfailurematters.org is een Nederlandstalige website met veel informatie over hartfalen.
- Jaarlijks wordt het evenement 'Loop met je dokter' georganiseerd door de Health Foundation Limburg. Inschrijf- en sponsorgeld van de wandeltocht komt ten goede aan verschillende projecten van het Maastricht UMC+.
- Queen of Hearts is een grootschalig onderzoek waarbij onder andere wordt gezocht naar biomarkers die iets zouden kunnen zeggen over hartfalen bij vrouwen. In het bijzonder bij vrouwen die een zwangerschapsvergiftiging hebben doorgemaakt.
Onderzoek naar hartfalen steunen kan via:
- HFL Hart- en vaatziekten
- Hartstichting