
Kan men de aanleg voor trombose sneller opsporen?
"Laten we bij het begin beginnen: wat is trombose eigenlijk? Die vraag reikt namelijk al verder dan menigeen denkt. Simpel gezegd is trombose een stollingsprobleem in het bloed. Normaliter is stolling een belangrijk proces bij het genezen van een wond. Je begint bijvoorbeeld te bloeden na een val of een snee in de vinger en niet heel veel later stopt dat weer. Dat komt omdat er automatisch een complex proces op gang is gekomen om er voor te zorgen dat het bloeden weer ophoudt. Het is echter niet de bedoeling dat die stolling plaats vindt in de slagaders of aders binnenin het lichaam zelf, zoals bijvoorbeeld in de kransslagader. Dat kan namelijk zorgen voor een verstopping en afname van de bloedtoevoer naar cruciale gebieden in het lichaam.

Trombose wordt nooit door slechts één factor alleen bepaald. Het is wel altijd afhankelijk van drie lichamelijke eigenschappen: de kwaliteit van de bloedvaten, de samenstelling van het bloed en de stroming van het bloed. Er zijn verschillende factoren bekend die deze eigenschappen op een negatieve manier kunnen beïnvloeden. Een gedeelte daarvan is erfelijk en een gedeelte is bepaald door omgevingsfactoren. Een bekende erfelijke factor is de zogeheten 'Factor V Leiden', een variant van de normaal voorkomende 'stollingsfactor V', een onderdeel van het stollingsproces. Een genetisch defect in deze factor zorgt ervoor dat de stolling langer dan gebruikelijk actief blijft. Alhoewel dat erfelijke defect in ruim vijf procent van de bevolking aanwezig is, krijgt toch lang niet iedereen trombose. Er is dan ook niet meteen reden tot paniek, omdat er vaak meer voor nodig is om daadwerkelijk het ontstaan van trombose te triggeren.

Het is vanzelfsprekend belangrijk om goed op je leefstijl te letten om trombose te voorkomen. Gezond eten, stoppen met roken en in beweging blijven zijn in ieder geval dingen die je zelf kunt doen om het risico op trombose te verlagen."
Meer weten over trombose?
Ieder jaar vindt op 13 oktober de Wereld Trombose Dag plaats. Ook in het Maastricht UMC+ is er dan speciaal aandacht voor de aandoening. Voor experts vindt volgend jaar eveneens een speciale conferentie plaats: Maastricht Consensus Conference on Thrombosis.
Trombose is een belangrijk aandachtsgebied binnen het onderzoek van het Maastricht UMC+. Via de website van het Maastrichtse onderzoeksinstituut CARIM is te lezen waar wetenschappers, waaronder prof. Hugo ten Cate, zich onder andere op richten.
Het Maastricht UMC+ is tevens een Trombose Expertise Centrum met verschillende zorgtrajecten rondom verschillende vormen van trombose.
Maastrichtse wetenschappers voerden een trombose-onderzoek uit op de Mont Blanc onder de naam Red meets White. Hier onderzochten ze het effect van hoogteverschillen op het vrijkomen van trombine, een belangrijke stollingsfactor. Er werd zelfs een documentaire gemaakt van de expeditie.
Als iemand een beroerte (stolsel in het brein) krijgt dan telt iedere minuut. De hersenen kunnen namelijk niet te lang zonder zuurstof. In het Maastricht UMC+, AMC en Erasmus MC doet men onderzoek naar een innovatief soort stofzuigertje om het propje direct te verwijderen. De zogeheten Mr. CLEAN studie werd door het New England Journal of Medicine zelfs benoemd tot één van de meest invloedrijke onderzoeken in 2015.
Onderzoek naar trombose steunen kan via:
- Trombose Stichting Nederland
- HFL Hart- en vaatziekten
- Hartstichting