Specialisten

Dr. M.H.A Bemelmans

Lever/galweg-, pancreas- oncologie, transplantatie en weke delen chirurgie

Aandachtsgebieden

  • Lever /galwegchirurgie en pancreaschirurgie
  • Chirurgische Oncologie
  • Transplantatiechirurgie
  • Weke delen tumoren

Contact

  • Secretariaat, Peggy van Wersch-Lieben: T. +31(0)43 387 54 92
  • Polikliniek Chirurgie: T. +31(0)43 387 49 00
  • Verpleegafdeling B4: T. +31(0)43 387 44 20 of +31(0)43 387 64 20

Curriculum Vitae

Dr. Marc H.A. Bemelmans werkt als oncologisch chirurg in het MUMC. In 1999 behaalde hij het artsexamen waarna hij 8 maanden werkzaam was in het wereldberoemde laboratorium van Professor FO Belzer in Madison (VS) op het gebied van transplantatiechirurgie.

Na deze stage deed hij promotieonderzoek naar de veranderingen welke optreden na galwegafsluitingen en promoveerde op dit onderwerp in 1993.

Aansluitend deed hij zijn opleiding Heelkunde in Maastricht en Heerlen waarna hij in 1999 chirurg werd. Vanwege interesse in leverchirurgie, is hij aansluitend verder opgeleid in het centrum van een van de grootste leverchirurgen ter wereld, het ziekenhuis van Prof H Bismuth in Parijs, waar hij ongeveer 1,5 jaar  verbleef en leverchirurgie en levertransplantaties verrichtte.

Na deze stage keerde hij in 2001 terug naar het MUMC, waar hij samen met Prof Dejong een centrum voor lever en pancreas chirurgie in Maastricht opzette. Nadat het MUMC als leverchirurgie een van de vooraanstaande centra in Nederland was geworden, heeft hij meegewerkt samen met Prof U Neuman de samenwerking met het UK Aachen tot stand te brengen waardoor een van de grootste lever en pancreas centra in Europa is ontstaan.

Parallel daarvan heeft hij zich sedert 2001 bezig gehouden met sarcoomchirurgie (weke delen tumoren) o.l.v. Prof MF von Meyenfeld en ook daar heeft hij de voortrekkers rol gespeeld om het MUMC uit te laten groeien tot een erkend Sarcoomcentrum in Nederland (1 v.d. 6) samen met Dr. K Keymeulen en later ook Dr SME Engelen. In het MUMC worden momenteel bijna alle sarcomen geopereerd van patiënten uit de hele ONCOZON regio (heel Limburg en oostelijk deel van Brabant).

Hij heeft vele tientallen publicaties op zijn naam staan, is vele jaren bestuurslid geweest van de maagdarm chirurgen van Nederland en aansluitend 6 jaar bestuurslid van de Nederlandse Vereniging voor Heelkunde, de overkoepelende vereniging voor alle chirurgen in Nederland. Hij geeft nog veel internationale lezingen, onderwijs aan de studenten en organiseert internationaal wetenschappelijk onderzoek

Publicaties