Specialisten

Dr. M.M.E. Coolsen

Chirurg

Aandachtsgebieden

 • oncologische chirurgie
 • gastro-intestinale chirurgie

Contact

043-387 49 00

Curriculum Vitae

Mijn opleiding tot chirurg met specialisatie in de oncologische en gastro-intestinale chirurgie heb ik genoten in het MUMC+ en het Zuyderland Medisch Centrum te Heerlen en ik heb deze afgerond in 2016. Van februari tot mei 2016 heb ik als extra verdieping op het gebied van de minimaal invasieve chirurgie van dikke darm en endeldarm in Oxford gewerkt (Colorectal Surgery Department and Pelvic Floor Centre, Churchill Hospital). Na mijn terugkomst uit Oxford ben ik begonnen als chirurg in het MUMC+. Mijn aandachtsgebieden zijn lever-/alvleesklier-/darmkanker, borstkanker en schildklieraandoeningen, en tevens heb ik een bijzondere interesse in het uitvoeren van kijkoperaties in de buik.

De veelzijdigheid van de chirurgische oncologie en gastro-intestinale chirurgie zorgt ervoor dat ik elke dag met veel plezier naar mijn werk ga. Het samenwerken in een multidisciplinair team om zo een ‘op maat gemaakte’ behandeling per patiënt te kunnen aanbieden is in mijn ogen een echte must. Ik vind het goed begeleiden van de patiënt rondom de operatie zeker zo belangrijk als de operatie zelf en mijns inziens moeten wij er als chirurgen alles aan proberen te doen om de operatie en zorg rondom operatie zodanig te optimaliseren dat een patiënt snel herstelt zonder complicaties. Hierbij is het ook belangrijk dat we een patiënt in een zo goed mogelijke conditie brengen vooraf aan operatie. Deze geoptimaliseerde zorg voor, tijdens en na de operatie wordt omschreven als ERAS (Enhanced Recovery After Surgery ofwel een versneld/verbeterd herstel na operatie) en dit was dan ook het onderwerp van mijn promotieonderzoek. Momenteel richten mijn onderzoekswerkzaamheden zich met name op de 'oudere chirurgische patient'.

Ik ben lid van de Nederlandse Vereniging voor Chirurgische Oncologie en Nederlandse Vereniging van Gastro-intestinale chirurgie en Nederlandse Vereniging voor Endoscopische chirurgie. Ook ben ik lid van het Collegium Chirurgicum Neerlandicum (CCN). Een stichting die opleiding van jonge specialisten in verschillende snijdende vakken probeert te verrijken door het organiseren van cursussen en congressen. Daarnaast draagt het CCN ook zorg voor de basisexaminering van jonge snijdende specialisten.

Opleidingen

 • sept 2008: Afronding studie geneeskunde aan de Universiteit van Maastricht
 • febr 2016: Afronding specialisatie tot oncologisch chirurg/gastro-intestinaal chirurg

Werkervaring

 • Mei 2016 – heden: Fellow GE/oncologische chirurgie MUMC+
 • Febr 2016 – mei 2016: Honorary Fellow Colorectal Surgery/Pelvic Floor Surgery Churchill and John Radcliffe Hospital, Oxford, UK
 • juli 2009 – feb 2016: arts-assistent in opleiding tot chirurg, differentiatie oncologische/GE chirurgie te MUMC+ en Zuyderland Medisch Centrum Heerlen

Deelnames, projecten en nevenfuncties

 • Bestuurslid Collegium Chirurgicum Neerlandicum (CCN)
 • Coordinator van de LAVA trial: een gerandomiseerde trial in de UK en NL naar thermische ablatie versus resectie bij patiënten met levermetastasen en een hoog risico op chirurgie.
 • Principle Investigator van de Collision Trial: een Nederlandse gerandomiseerde trial naar thermische ablatie versus resectie bij patiënten met levermetastasen.
 • Reviewer voor de tijdschriften: HPB, BMJ, World Journal of Surgery, Digestive Surgery en Journal of Investigative Surgery
 • Titel van promotieonderzoek: "Enhanced perioperative care in liver and pancreatic surgery"

Social media

Publicaties