frits

Prof. dr. F. Franssen

Longarts, hoofd afdeling Longziekten

Korte beschrijving

Prof. dr. Frits Franssen (1973) is longarts met een klinische, wetenschappelijke en educatieve focus op gepersonaliseerde behandeling van chronische obstructieve longziekte (COPD). Hij is medisch hoofd van de afdeling Longziekten en voorzitter van de vakgroep. Daarnaast is hij medisch directeur en lid van de Raad van Bestuur van CIRO+, een kennis- en behandelcentrum voor patiënten met chronische luchtwegaandoeningen in Horn, Nederland. Hij is hoogleraar 'gepersonaliseerd management van COPD' aan de Universiteit Maastricht. Zijn onderzoek richt zich op het ontrafelen van de pathofysiologie, complexiteit en heterogeniteit van COPD en de extrapulmonale kenmerken en comorbiditeiten. Ook focust hij zich op longrevalidatie en geïndividualiseerde diagnostiek en interventies voor COPD. Frits is de huidige secretaris van ERS Assembly 1 over 'Respiratory Clinical Care and Physiology'. Hij is lid van de Lancet COPD-commissie en is betrokken bij verschillende ATS/ERS-werkgroepen. Hij is co-auteur van meer dan 260 peer-reviewed Engelstalige artikelen en begeleidt momenteel 10 promovendi. Daarnaast is hij adjunct-hoofdredacteur van Respirology en sectieredacteur van het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde (NTvG). In 2019 werd hij benoemd tot Fellow van de ERS.
Prof. Franssen verricht werkzaamheden met en voor de farmaceutische industrie op het gebied van COPD en treedt daarbij op als extern hoofdonderzoeker, studie-arts, spreker, voorzitter, adviseur of subsidieaanvrager.

Aandachtsgebieden

COPD; Longrevalidatie

BIG-register

29053810701 

Contact

T 043 3875044   MUMC / T 0475 587601   CIRO

Over

Frits Franssen is geboren in Heerlen, waar hij in 1992 zijn Gymnasium-beta diploma aan het Bernardinuscollege behaalde. Hij studeerde vervolgens Geneeskunde aan de Universiteit Maastricht en startte daarna zijn promotie-onderzoek binnen de afdeling Longziekten van Maastricht UMC+. Zijn proefschrift uit 2009, getiteld 'Sarcopenia in COPD: functional and metabolic implications', ging over de gevolgen van een verlaagde spiermassa bij patiënten met chronische obstructieve longziekte (COPD).

Na de afronding van zijn specialisatie tot longarts op de afdeling Longziekten van Maastricht UMC+, werd hij medisch coördinator en longarts bij CIRO, een kennis- en behandelcentrum voor met name patiënten met complexe chronische longaandoeningen, in het bijzonder COPD en astma. In 2020 werd hij medisch directeur van het centrum en trad hij toe tot de Raad van Bestuur. Al die jaren bleef hij ook als longarts en onderzoeker aan Maastricht UMC+ verbonden. In 2021 werd hij benoemd tot hoogleraar aan de Universiteit Maastricht. COPD is zijn aandachtsgebied en Frits beoogt daar op wetenschappelijk, zorg-inhoudelijk, educatief en maatschappelijk gebied invulling aan te geven. Zijn vrije tijd besteed hij aan zijn familie, hardlopen, fotografie en muziek. Hij is actief op Twitter en te volgen via @fritsfranssen.

 

Sluit de enquête