Dr. Marleen Kars

Endocrinoloog

Aandachtsgebieden

Hypofyse tumoren en schildklierkanker

Contact

Over

Na mijn opleiding tot internist-endocrinoloog in het Leids Universitair Medisch Centrum – afgerond in 2007 – heb ik twee jaar onderzoek gedaan in de Verenigde Staten. Sinds 2010 werk ik in het Maastricht UMC+. Daar houd ik mij vooral bezig met de behandeling van patiënten met hypofyse tumoren, schildklierkanker of diabetes mellitus.

De behandeling van patiënten met een endocrinologische aandoening gebeurt bij voorkeur door een team waarin artsen uit verschillende vakgebieden nauw met elkaar samenwerken. Ik vind het daarom belangrijk te kunnen samenwerken met andere specialisten uit  het Maastricht UMC+ en uit de gehele regio Zuidoost Nederland. Op deze manier kunnen we de zorg afstemmen op de behoeften van iedere patiënt. Landelijke en regionale richtlijnen zijn hierbij behulpzaam en ik zie het daarom als mijn academische taak mee te werken aan het actueel houden van deze richtlijnen, dat wil zeggen ervoor te zorgen dat de richtlijnen zo snel mogelijk worden aangepast aan de nieuwste wetenschappelijk inzichten. Omdat ik een goed contact met de patiënten en de patiëntenverenigingen zeer belangrijk vind,  geef ik veel voorlichting over de diagnose en behandeling bij kanker. Dit gebeurt zowel in de spreekkamer als tijdens landelijke of regionale patiëntendagen. Ik neem de tijd voor de patiënt en diens familie om hen goed te informeren over de aandoening en de mogelijke vormen van behandeling. Het doel hierbij is om uiteindelijk samen tot een weloverwogen en op maat gemaakte behandeling te komen. Daarbij betrek ik ook de psychosociale kanten van de ziekte en de behandeling.

Behalve aan de poliklinische patiëntenzorg, besteed ik tijd aan het Regionaal Endocrien Netwerk en het Landelijk Academische Hypofyse Expertise Netwerk. Een ander deel van mijn werkzaamheden omvat het geven van onderwijs aan internist-endocrinologen in opleiding, onderwijs  aan studenten in de opleiding tot basisarts aan de Universiteit Maastricht en aan het geven van bijscholing aan huisartsen.

 

 

Sluit de enquête