Specialisten

Dr. M. Pierik

Maag,- Darm- en Leverarts

Aandachtsgebieden

  • Chronische darmonstekingen (IBD)
  • Ziekte van Crohn
  • Colitis Ulcerosa
 

Contact

Telefoon: 043-3875100
 

Curriculum Vitae

Dr. Marieke Pierik studeerde geneeskunde aan de universiteit van Leuven en werd opgeleid tot MDL-arts in het Universitair Medisch Centrum Gasthuisberg te Leuven. In 2006 promoveerde zij op genetisch onderzoek bij chronische darmontstekingen (IBD), met name naar effecten van nieuwe geneesmiddelen. Vanaf 2007 is zij als staflid verbonden aan het Maastricht UMC+.
Samen met haar collega Dr. Jeoffrey Haans en de verpleegkundig specialisten Mia Cilissen en Henny Tomlow zet zij zich in voor patiënten met chronische darmontstekingen (IBD). In de begeleiding van patiënten met IBD staat continuïteit van zorg centraal. Er wordt nauw samengewerkt met Prof. Stassen en Dr. Breukink, MDL-chirurgen in het Maastricht UMC+. De zorg voor IBD patiënten is thematisch georganiseerd met aparte IBD spreekuren en endoscopie programma’s. De missie van Dr. Pierik is om de zorg voor patiënten met IBD te vernieuwen en te verbeteren. Dat gebeurt bijvoorbeeld middels een groot e-health project zoals 'MijnIBDcoach'.
Dr. Pierik is bestuurslid lid van ICC en ECCO, respectievelijk een landelijke en Europese organisatie op IBD-gebied. Haar wetenschappelijk onderzoek richt zich op ziektebeloop bij IBD (vanuit het IBD Zuid-Limburg cohort) , markers voor IBD ziekte-activiteit en de rol van voeding en darmbacteriën bij IBD.