pasfoto

Specialisten

Dr. H.van Santbrink

Neurochirurg

Aandachtsgebieden

Wervelkolomchirurgie

Contact

T 043-3876149

Curriculum Vitae

Geneeskunde studie aan de katholieke Universiteit Nijmegen
Opleiding tot neurochirurg Erasmus Universiteit Rotterdam
Specialist sinds 2000

Werkervaring als specialist:
2000 Medisch Centrum Haaglanden Den Haag
2001 Academisch Medisch Centrum Amsterdam
Vanaf november 2001 werkzaam in Maastricht UMC+ / azM

In 2004 gepromoveerd: Titel proefschrift: Brain tissue PO2 in patients with severe head injury (Erasmus Universiteit).
Vanaf 2007 opleider tot neurochirurg

Aandachtsgebieden: wervelkolomchirurgie, onderzoek, management

Lidmaatschappen:
Ned vereniging voor Neurochirurgie, sectie Spinale chirurgie
Limburgs genootschap voor Neurologie en Neurochirurgie

Lokale Commissies
Neuro-oncologie commissie
Stafconvent
Centrale opleidingscommissie
Interne audit commissie
Apparatuur commissie

Dr. van Santbrink is gedurende zijn opleiding tot neurochirurg in Rotterdam opgeleid tot algemeen neurochirurg. Gedurende 2 jaar voor aanvang van de opleiding heeft hij de basis  gelegd voor het latere proefschrift. Gedurende de opleiding heeft hij naast zijn opleiding het proefschrift afgemaakt en diverse keren op internationale congressen hierover gesproken en artikelen gepubliceerd.

Na het beëindigen van de opleiding tot neurochirurg heeft hij werkervaring opgedaan in enkele grote ziekenhuizen. Gedurende deze periode is de belangstelling ontstaan voor de wervelkolomchirurgie. Vanaf zijn aanstelling in Maastricht vormt de wervelkolomchirurgie het hoofd aandachtsgebied. Hij heeft hiervoor diverse buitenlandse stages (Zwitserland en Amerika) gelopen. Hij heeft diverse nieuwe operatietechnieken in het Maasticht UMC+/azM geïntroduceerd, en in de afgelopen jaren onderzoek opgestart. Naast de wervelkolomchirurgie heeft hij zich bezig gehouden met de opleiding van jonge artsen tot neurochirurg, vanaf 2007 is hij tot officieel tot opleider benoemd. In het kader hiervan heeft hij zitting in diverse commissies binnen het ziekenhuis.

Wervelkolomchirurgie:
De afdeling Neurochirurgie van het Maastricht UMC+/azM heeft de wervelkolomchirurgie gekozen tot één van haar zwaartepunten.
In nauwe samenwerking met de afdelingen orthopedie, neurologie, pijnbestrijding en revalidatie is gekomen tot een Spine Centrum. Binnen het Spine Centrum worden mensen met wervelkolom gerelateerde problematiek op een uniforme wijze gediagnosticeerd en behandeld in een multi disciplinaire setting.

Alle chirurgische technieken zijn in het ziekenhuis voorhanden om aandoeningen aan de wervelkolom te behandelen. Recent is een grote impuls daaraan toegevoegd door aanschaf van een apparaat dat gedurende de operatie 3D beelden kan maken van de wervelkolom; de O-arm ( weblink). Hierdoor kunnen ingewikkelde rug operaties veiliger worden uitgevoerd.

Tevens worden diverse onderzoeken uitgevoerd welke betrekking hebben op wervelkolom gerelateerde problemen. Met name wordt aandacht besteed aan de beweeglijkheid van de nekwervelkolom.