Specialisten

Prof. dr. N. Schaper

Endocrinoloog

Aandachtsgebieden

Endocriene tumoren

Contact

T. 043-3876400
E. poli.oncologiecentrum@mumc.nl

Curriculum Vitae

Ik heb mijn geneeskundeopleiding afgerond aan Universiteit Leiden en zowel mijn specialisatie tot internist als mijn promotieonderzoek voltooid aan de Rijksuniversiteit Groningen. Sinds 1989 werk ik als internist-endocrinoloog op de afdeling Interne Geneeskunde, Endocrinologie in het Maastricht UMC+. Ik voel mij een allround endocrinoloog en ben zowel in de klassieke endocrinologie als in diabetes mellitus gespecialiseerd. Ik houd mij in het bijzonder bezig met endocriene tumoren, geslachtshormoonstoornissen en transgender problematiek.

Zeer belangrijke aspecten van de zorg zijn voor mij shared decision making en de autonomie van de patiënt. Ik vind het een eer dat mensen vertrouwen in mij hebben als dokter en probeer dan ook met iedere patiënt samen te zoeken naar de optimale behandeling. De uitspraak "It takes two to tango" past perfect bij mijn doktersinstelling. Om telkens naar een zo hoog mogelijke kwaliteit van zorg te streven, moeten we ons, wat mij betreft, voortdurend de vraag stellen: 'Kan het beter?' Niet alleen in het Maastricht UMC+ en Zuidoost Nederland (OncoZON) is hiervoor samenwerken in multidisciplinaire verbanden vereist, maar in heel Nederland. Om dit te bereiken bouwen we momenteel aan een uniek netwerk van academische centra, waarin we onze specifieke kennis en vaardigheden met elkaar delen en waarin we patiënten gemakkelijk naar een ander universitair centrum kunnen verwijzen voor een bijzonder onderzoek of behandeling.

Al jaren bestaat een belangrijk deel van mijn werk uit het geven van onderwijs aan geneeskundestudenten, artsen in opleiding, specialisten en paramedici en het begeleiden van promovendi. Ik houd me ook bezig met studies naar endocriene tumoren waarbij diverse ziekenhuizen in Nederland samenwerken. Ik ben lid van de Nederlandse Vereniging voor Endocrinologie en van de Amerikaanse Endocrine Society, was medeoprichter en redacteur van het Nederlandse Tijdschrift Endocrinologie en ben actief voor diverse patiëntenverenigingen.