Om deze website te kunnen gebruiken dient u Javascript in te schakelen.

Terug

Mw. dr. L.A.W.M. Speth

revalidatiearts

Aandachtsgebieden

  • Cerebrale Parese, spastische hand, ganganalyse

  • Vroegrevalidatie (kinderen van 0-4 jaar)

  • Spina bifida, ganganalyse

  • Obstetrische plexus brachialis

Contact

Op dinsdagmiddag en vrijdag aanwezig in het Maatricht UMC+, op maandagmiddag in het Zuyderland ziekenhuis te Heerlen en de overige dagen in Adelante Kinderen in Valkenburg.

Tel. Maastricht UMC+: poli revalidatie 043-3877151

Tel. Adelante: medisch secretariaat 045-5282610

 

Curriculum vitae

Al meer dan 25 jaar ben ik werkzaam als kinderrevalidatiearts. Na mijn opleiding ben ik gestart met werken in Adelante Kinderen (kinderrevalidatie, speciaal onderwijs en kliniek en wonen) in Valkenburg, destijds heette dit nog Franciscusoord. Al snel nam ik op vrijdagmiddag een keer per maand deel aan de werkgroep spasticiteit, hier in het MUMC+. Hier groeide mijn interesse voor kinderen met spasticiteit: vooral de kinderen met een Cerebrale Parese (CP). Sinds 2002 ben ik betrokken bij het bewegingslab hier in het MUMC+, waar de loopanalyses gedaan worden voor kinderen met CP en de laatste jaren ook steeds meer bij kinderen met een Spina Bifida (een aanlegstoornis van de rug en het ruggenmerg, open of onder de huid). Vanuit de werkgroep spasticiteit is mijn interesse voor het doen van wetenschappelijk onderzoek gegroeid. Uiteindelijk ben ik op 16 september 2015 gepromoveerd op verschillende studies naar de effecten van botuline toxine injecties in de arm en hand al dan niet gecombineerd met een in Adelante ontwikkeld taakspecifiek therapieprogramma om tweehandige vaardigheden te verbeteren bij kinderen met een eenzijdige Cerebrale Parese. Vanwege mijn interesse in wetenschappelijk onderzoek werd ik betrokken bij de ontwikkeling van de landelijke richtlijn voor “Diagnostiek en behandeling van kinderen met een spastische Cerebrale Parese”, die samen met de BOSK (oudervereniging) gemaakt is. Sinds 2012 ben ik lid van de werkgroep neurale buisdefecten hier in het MUMC, en ook van de plexus brachialis werkgroep (voor kinderen met aangeboren zenuwletsel van één arm) in het Zuyderland in Heerlen. Verder ben ik sinds enkele jaren betrokken bij het onderwijs betreffende de kinderrevalidatiegeneeskunde aan studenten geneeskunde van de Universiteit Maastricht.

Als kinderrevalidatiearts probeer je ervoor te zorgen dat het kind in zijn eigen omgeving (gezin, dagopvang, school, bij spel, hobby’s en sport) zo goed mogelijk kan participeren. Ook wil je (dreigende) beperkingen proberen te voorkomen. Hiervoor werk je samen met vele behandelaars (fysiotherapie, ergotherapie, logopedie), maar ook met maatschappelijk werkers en psychologen en natuurlijk de verpleging. Daarnaast zijn er soms beugels (ortheses), speciale schoenen of andere hulpmiddelen nodig. Hiervoor werken we samen met orthopedisch instrumentmakers en schoenmakers. In het MUMC+ werk ik intensief samen met de kinderneurologen, de kinder-orthopedisch chirurgen en de kinderartsen.

Opleidingen

1970-1976: Gymnasium B, Coriovallum College te Heerlen

1976-1983: Studie Geneeskunde, Rijksuniversiteit Utrecht, artsexamen April 1983

Juni 1983-juni 1984: arts niet in opleiding interne geneeskunde St. Jozef Ziekenhuis, Kerkrade

Juni 1984-juni 1988: revalidatiegeneeskunde circuit Leiden-Katwijk, opleider Prof. J.C. Jongbloed.

16 september 2015: promotie tot Doctor FHML UM Maastricht met onderwerp: Effects of botulinum toxin A injections and bimanual task-oriented therapy on hand functions and bimanual activities in unilateral Cerebral Palsy.

Werkervaring

15 Juli 1988: Start in Adelante kinderrevalidatie als  kinderrevalidatiearts.

Sinds 1998: lid werkgroep spasticiteit MUMC+.

Sinds 2002: 2 uur per week bewegingslab MUMC+

Sinds sept. 2007: elke vrijdag polikliniek en consulten kinderrevalidatie in MUMC+

Sinds 2012: lid plexus brachialis werkgroep Zuyderland ziekenhuis Heerlen

Sinds 2012: lid werkgroep neurale buisdefecten MUMC+

Deelnames, projecten en nevenfuncties

  • Van 2005 tot 2007 participatie in CBO richtlijn diagnostiek en behandeling van kinderen met een spastische Cerebrale Parese. 2014 update hiervan.
  • Sinds 2014 lid stafbestuur Adelante
Sluit de enquête