Dhr. Prof. dr. P.C. Willems

Orthopedisch Chirurg

Korte beschrijving

Paul Willems is sedert 2007 werkzaam in het Maastricht UMC als orthopedisch chirurg gespecialiseerd in wervelkolom-aandoeningen bij jong en oud, en als hoogleraar Integrated Spinal Care.
Qua research ligt zijn focus op deformiteiten (scoliose, hyperkyphose), osteoporose en degeneratieve aandoeningen (slijtage) van de lage rug. Per 1 januari 2020 is Paul benoemd tot hoogleraar “Integrated spinal care".

Aandachtsgebieden

Wervelkolomchirurgie

Contact

Denise Hocks - Haenen
Secretaresse dr. P. Willems

Over

Paul Willems studeerde geneeskunde aan de Katholieke Universiteit Nijmegen. Hij volgde de opleiding tot orthopedisch chirurg in Heerlen en Maastricht en in 2003 volgde hij een AO-fellowship Wervelkolomchirurgie in de Sint Maartenskliniek te Nijmegen. Hierna werkte hij 4 jaar in het Viecuri MC te Venlo en in 2007 startte hij in Maastricht UMC als orthopedisch chirurg gespecialiseerd in wervelkolom-aandoeningen. In 2011 is hij gepromoveerd op onderzoek naar operatieve besluitvorming bij patiënten met chronische lage rugklachten ('Decision making in surgical treatment of chronic low back pain’).
In de kliniek ligt zijn focus op zorg voor patiënten met deformiteiten van de wervelkolom (scoliose, hyperkyphose) bij jong en oud, lage rugchirurgie, en osteoporose van de wervelkolom. Wetenschappelijk onderzoek is bijpassend gefocust op scoliose/hyperkyphose, inclusief de impact van osteoporose op de wervelkolom, met zowel klinische (patiënten) studies als translationele studies waarbij nieuwe materialen/technieken worden ontwikkeld ter verbetering van de zorg in de toekomst. Naast zijn klinisch werk is hij betrokken bij onderwijs aan Medical Engineering studenten, TU Eindhoven, Geneeskunde/AKO studenten van het Maastricht UMC+, en artsen in opleiding tot medisch specialist. Hij is direct betrokken bij de organisatie van het regionale Rugnetwerk Fynet/MUMC en het Scoliosezorgnetwerk Zuid-Oost Nederland voor Oefentherapeuten.

Deelnames, projecten en nevenfuncties

Intern
Initiator eerstelijns multidisciplinair netwerk “Stadspoli Rug”, Fynet/ZIO/MUMC+
Lid Stafconvent MUMC+
Organisator Regionaal Scoliose-netwerk Oefentherapeuten Zuid-Oost Nederland
Lid multidisciplinair expertise-team “22q11-deletion syndrome”, Maastricht UMC
Lid multidisciplinair expertise-centrum Rett syndroom, Maastricht UMC
Lid Wetenschapscommissie Maastricht UMC

Extern
Reviewer diverse grant-aanvragen en peer-reviewed wetenschappelijke journals
Lid Raad van Advies Nederlandse Vereniging van Rugpatiënten (NVvR)
Adviseur Osteoporose patiëntenvereniging Nederland
Lid landelijk consortium “Doelmatigheid van standaard röntgenfoto’s bij follow-up van patiënten met
adolescente idiopatische scoliose”
Voorzitter Landelijke Richtlijnmodules “Osteoporotische wervelfracturen: behandelopties en organisatie van zorg”, NOV en Kennis-instituut Federatie Medisch Specialisten

Lidmaatschappen
Scoliosis Research Society (SRS)
AO-Spine
Dutch Spine Society (DSS)
Eurospine (Spine Society of Europe)
Nederlandse Orthopedische Vereniging (NOV)
Nederlandse Vereniging Orthopedische Traumatologie (NVOT)
North-American Spine Society (NASS).

Sluit de enquête