Trombosedag

Stel een vraag


Wereld Trombose Dag – Livestream! Dinsdag 13 oktober 2020 14:00 uur

Alles over COVID-19 en bloedstolsels

Op dinsdag 13 oktober 2020 vindt voor de zevende keer de Wereld Trombose Dag plaats. Ook het Hart+Vaat Centrum van het Maastricht UMC+ heeft op die dag speciaal aandacht voor trombose. Trombose is een aandoening waar jaarlijks één op de vier patiënten aan komt te overlijden. Met gerichte aandacht, diagnostiek en behandeling is er nog veel gezondheidswinst te behalen.

World Thrombosis Day

Bij trombose raakt een bloedvat verstopt door een bloedstolsel. Bij een bloedstolsel in een ader spreken we van veneuze of diep-veneuze trombose (DVT). Vaak is dit een trombosebeen. Als zo’n stolsel losschiet kan het makkelijk tot een longembolie, hartinfarct of beroerte leiden.

Rudolf Virchow was de eerste onderzoeker die het fenomeen trombose beschreef. Op zijn geboortedag 13 oktober vindt jaarlijks de ‘World Thrombosis Day’ plaats.

Livestream

Vanwege COVID-19 zal er dit jaar speciaal aandacht besteedt worden aan de relatie tussen COVID-19 en trombose. Vanaf 14.00 uur vindt er een livestream plaats, met drie inspirerende sprekers die elk een ander onderwerp belichten. Verder wordt er een patiënt geïnterviewd die een trombosebeen kreeg tijdens COVID-19 infectie.

We hopen jullie allemaal te zien tijdens onze livestream!

Meer algemene informatie over de World Thrombosis Day is te vinden op de website van de International Society on Thrombosis and Haemostasis www.isth.org.