Om deze website te kunnen gebruiken dient u Javascript in te schakelen.

Vragen over nieuwe behandeling uitgezaaide (prostaat)kanker

Wij kunnen ons voorstellen dat er naar aanleiding van een artikel in Dagblad de Limburger over de behandeling van uitgezaaide (prostaat)kanker allerlei vragen opborrelen bij patiënten, met name bij patiënten die volgens de huidige standaard "uitbehandeld" zijn. Hierbeneden enkele voor de hand liggende vragen en de antwoorden daarop.

Ik heb uitgezaaide prostaatkanker en alle reguliere behandelingen al gehad. Kom ik nu in aanmerking voor deze behandeling?
De therapie die in het artikel beschreven is, is nog vrij experimenteel. Het is geen reguliere zorg.

Maar ik zou toch graag in aanmerking willen komen voor deze behandeling, ook al is het experimenteel. Kan ik me dan aanmelden om aan onderzoek naar deze nieuwe behandelwijze deel te nemen?
Dat is helaas niet mogelijk. Voor het medisch-wetenschappelijk onderzoek zijn er al voldoende kandidaten. Voor behandeling komt u op dit moment alleen in aanmerking na een specifieke en gemotiveerde aanvraag van uw hoofdbehandelaar.

Hoe lang gaat het duren voordat deze nieuwe behandeling van prostaatkanker tot de reguliere zorg gaat behoren?
We hopen deze nieuwe behandelmethode, endogene radiotherapie genaamd, in de komende jaren daadwerkelijk aan te kunnen bieden.

In het artikel in de krant staat dat de nieuwe behandelwijze in theorie ook geschikt is voor andere kankertypes, dus niet alleen voor prostaatkanker. Kan ik me aanmelden voor onderzoek naar behandeling van andere kankertypes met deze nieuwe behandeltechniek?
Nee, dat is helaas niet mogelijk. Zover zijn we nog niet. Er is een tracer ontwikkeld voor prostaatkanker, en daar doen we nu ervaring mee op. Tracers voor andere kankertypes zijn er nog niet.

Waarom worden Limburgse patiënten hiervoor naar Aken gestuurd?
Momenteel worden patiënten die voor deze nieuwe behandeling in aanmerking komen, nog naar Aken verwezen. Het Maastricht UMC+ werkt – ook op andere medische deelgebieden – nauw samen met het Uniklinikum Aachen. Maar in de loop van volgend jaar hopen we Nederlandse patiënten dus ook in Maastricht te kunnen behandelen.

Kan ik in het Maastricht UMC+ terecht voor een scan met de nieuwe PET-MRI-scanner, zodat eventuele uitzaaiingen beter zichtbaar gemaakt en opgespoord kunnen worden?
Ja, in principe kan dat. Patiënten kunnen hierover echter niet zelf beslissen. De planning wordt gemaakt op basis van de klinische beslissing van de hoofdbehandelaar/ uroloog, gebaseerd op de medische voorgeschiedenis, het type en stadium van de tumor.

Sluit de enquête