Om deze website te kunnen gebruiken dient u Javascript in te schakelen.

Wetenschapsdag

Beter door meer kennis

iStock

Op donderdag 30 september vindt voor de tweede keer de Maastricht UMC+ Wetenschapsdag plaats. Onder de noemer 'Beter door meer kennis' gaan we gezamenlijk in gesprek over interessante onderwerpen uit de praktijk en over de vraag hoe we de verbinding tussen wetenschappelijk onderzoek en gezondheidszorg in de toekomst nog sterker kunnen maken. De Wetenschapsdag is inspirerend voor iedere medewerker van het Maastricht UMC+, voor zowel onderzoekers, clinici, verpleegkundigen en als ondersteunend personeel.

Locatie: Congrescentrum MECC
Aanvang: donderdag 30 september, 12.00 uur
Aanmelden voor de Wetenschapsdag kan hier.
De registratie sluit 15 september - of eerder als het vol is. De Wetenschapsdag wordt georganiseerd met in acht neming van de dan geldende corona maatregelen. Op dit moment is dat volgens de regels voor 'Testen voor Toegang' met controle van de CoronaCheck-app.

De middag start om 12.00 uur met een lunchmarkt rond het thema “Leefstijl en Leefomgeving”. Vervolgens openen we de NUTRIM Clinical Research Unit; een excellent voorbeeld van meerwaarde gecreëerd door integratie van kliniek en faculteit. Drie presentaties illustreren daarna hoe binnen onze organisatie fundamentele nieuwe inzichten de weg vinden naar de patiënt. De dag wordt afgesloten door een keynote lezing door prof. Jaap van Dissel, eredoctor aan de Universiteit Maastricht.

Programma

Het programma is geheel Engelstalig.

12.00 uur: Registratie en lunchmarkt rondom ‘Leefstijl & Leefomgeving’
Veel onderzoek binnen het Maastricht UMC+ is gericht op het verbeteren van leefstijl en leefomgeving om de volksgezondheid te bevorderen. Ervaar dit onderzoek zelf aan de hand van aansprekende voorbeelden.

13.00 uur: Welkom
Dagvoorzitter prof.dr. Nanne de Vries, vice-decaan FHML, lid Raad van Bestuur Maastricht UMC+ loodst je door het programma.

13.05 uur: Meerwaarde door integratie van faculteit en kliniek; Lancering NUTRIM Clinical Research Unit
De nieuwe NUTRIM Clinical Research Unit is een excellent voorbeeld van hoe wetenschap en klinische praktijk elkaar versterken. Prof.dr. Daisy Jonkers, directeur NUTRIM laat samen met direct betrokkenen aan de hand van patiëntpaden zien hoe deze unieke infrastructuur bijdraagt aan innovatief onderzoek.

Dr. Helen Mertens, voorzitter Raad van Bestuur Maastricht UMC+, en prof.dr.ir. Annemie Schols, decaan FHML en vice-voorzitter Raad van Bestuur Maastricht UMC+, illustreren de betekenis van deze infrastructuur voor de organisatie. Een mystery guest zal de NUTRIM Clinical Research Unit vervolgens op feestelijke wijze openen.

13.50 uur: Pauze

14.20 uur: Duopresentaties
Binnen het Maastricht UMC+ werken onderzoekers en clinici in teamverband om tot nieuwe oplossingen voor patiënten te komen. Drie duo’s van jonge talenten laten zien hoe dit proces werkt. Inhoudelijk hebben zij het over artrose, vroeggeboorte en het evenwichtsorgaan.

1) From idea to implant: be WISE
Ilona Punt (PhD) en Philip Schormans (MD)

2) Stem cells to protect the vulnerable neonate - Lessons from translational ovine models 
Daan Ophelders (PhD) en Reint Jellema (kinderarts-neonatoloog, postdoc neonatologie).

 Pauze

3) The Vestibular Implant: Restoring Balance 
Elke Devocht (PhD) en Joost Stultiens (AIOS KNO)

16.20 uur: 'Revitalize' met Maastricht UMC+ Sport en Beweegt
Beweging is belangrijk om lichaam en geest gezond te houden. Maastricht UMC+ Sport en Beweegt zorgt voor een moment van ontspanning door inspanning zodat we verfrist kunnen luisteren naar de gastlezing.

16.50 uur: Gastlezing door prof.dr. Jaap van Dissel,
Directeur van het Centrum Infectieziektebestrijding van het RIVM, voorzitter van het Outbreak Management Team en eredoctor aan de Universiteit Maastricht.

17.35 uur: Informele afsluiting met een gezond hapje en drankje

Mochten er eventueel vragen zijn, dan kunnen deze worden gesteld via: wetenschapsdag@mumc.nl.

Sluit de enquête