Beweeghuis maakt het verschil

Door de introductie van het Beweeghuis in Maastricht-Heuvelland zijn er aanzienlijk minder patiënten met beweegklachten doorverwezen naar het ziekenhuis en zijn er minder operaties aan knie of heup uitgevoerd. Dat heeft geresulteerd in een daling van de zorgkosten. Maar wat betekent het Beweeghuis nou in de praktijk? Dit is het verhaal van Farah die via het Beweeghuis doorverwezen is naar het Beweeg Bewust Programma van Maastricht Sport, met een introductie van orthopedisch chirurg dr. Maarten Janssen.

In Nederland hebben zo’n twee miljoen mensen last van nek- en rugklachten en kampen meer dan een miljoen mensen met artrose. Laatstgenoemde aandoening stijgt explosief, waarbij een verdubbeling van het aantal patiënten wordt verwacht in 2040. Als niets verandert, leidt dat tot meer ziekenhuisopnamen en operaties waarbij knie of heup wordt vervangen voor een prothese. Veel patiënten met artrose denken dat ze met een kunstknie of -heup van hun problemen en pijn af zijn.

Maar volgens orthopedisch chirurg Maarten Janssen van het Maastricht UMC+ is een knie- of heupprothese pas het laatste redmiddel. “Want 1 op de 6 patiënten is uiteindelijk niet tevreden met zo’n prothese. Vooral voor jongere patiënten vallen de lange revalidatie en blijvende bewegingsbeperkingen tegen. Van hun voornemens om pas ná de operatie meer te gaan bewegen komt in de praktijk dan ook weinig terecht, zo blijkt uit onderzoek."

"Soms is een operatie gewoon noodzakelijk”, zegt Maarten Janssen. “Zeker bij oudere patiënten." Maar bij de meeste artroseklachten is regelmatig goed bewegen veel effectiever dan een operatie. In combinatie met fysiotherapie en vermindering van overgewicht blijft meer bewegen dan ook de eerste en beste behandelkeuze. Patiënten uit Maastricht en het Heuvelland kunnen daarvoor terecht bij het Beweeghuis.

Maarten Janssen_orthopedisch chirurg Beweeghuis
Lees ook het nieuwsbericht: Beweeghuis levert passende zorg tegen lagere kosten
Farah_Beweeghuis
Wat is het Beweeghuis?

Het Beweeghuis is een samenwerkingsverband van medisch specialisten van het Maastricht UMC+, huisartsen, fysiotherapeuten en beweegcoaches. Doel van het Beweeghuis is het bieden van de best mogelijke beweegzorg op de juiste plek, met nadruk op het voorkomen van klachten en het bevorderen van een leven lang actief bewegen.

Farah (38):
"Ik ben nu lichamelijk en mentaal sterker dan ik ooit voor mogelijk hield"


“Vier jaar geleden kreeg ik pijn in mijn linkerknie door artrose en die pijn werd steeds erger. Ik kreeg het advies om meer te gaan bewegen. Omdat ik ook kampte met een burn-out besloot ik op eigen houtje te gaan wandelen in combinatie met mijn hobby fotograferen. Dat werkte wel goed, tot ik opeens ook nog veel pijn aan mijn rechterknie kreeg door een scheurtje in mijn meniscus. Vanwege corona moest ik een jaar wachten op de benodigde operatie. Dat was een vreselijk jaar: ik was aan huis gekluisterd, want wandelen ging niet meer en zelfs zware pijnstillers werkten onvoldoende. Die situatie versterkte bovendien mijn burn-outklachten.

Toen ik uiteindelijk bij dr. Janssen kwam voor de operatie aan mijn meniscus, vertelde die me over het Beweeg Bewust Programma van Maastricht Sport. Na mijn operatie, waarvan het genezingsproces langzamer verliep dan ik had verwacht, besloot ik aan dat beweegprogramma mee te doen. Ik zag er wel erg tegenop en verwachtte niet dat mij dit ging helpen. Met mijn burn-out en angststoornis had ik immers ook al van alles geprobeerd, maar niets had geholpen.

Individuele begeleiding
In juli ging het Beweegprogramma van start. Ik kwam in een klein groepje terecht waar ik veel individuele aandacht kreeg. Ze keken eerst goed welke oefeningen ik wel en niet aankon. Ze lieten me een stukje wandelen of traplopen en heel laagdrempelige krachtoefeningen doen. Ik had nooit gesport en vond dit behoorlijk zwaar. Mijn begeleiders wilden steeds precies weten wat ik voelde en hielden daar rekening mee. Voortdurend gaven ze me tips om mijn houding of manier van bewegen te verbeteren. Al die tips ging ik vervolgens ook toepassen in mijn dagelijks leven, want ze maakten mijn bewegingen een stuk makkelijker. Ik leerde mijn lichaam veel beter kennen en leerde andere spiergroepen in te zetten.

Nu, vijf maanden later, ben ik fysiek veel sterker. In plaats van maximaal 10 minuten lopen kan ik op mijn goede dagen wel 2 uur wandelen. Ik weet nu beter wat ik moet doen en denk nu anders over bewegen. Ondanks mijn artrose blijk ik veel meer te kunnen dan ik dacht. Zelfs mentaal ben ik nu sterker dan ik ooit voor mogelijk had gehouden. Mijn burn-outklachten en mijn angsten zijn sterk verminderd. Ik heb weer vertrouwen in mijn lichaam en heb de controle en mijn energie terug. Ongelooflijk wat ik in deze korte tijd bereikt heb. Ik wist niet dat ik dit kon. Voor het eerst in mijn leven voel ik me veilig en niet langer zo kwetsbaar. Zelfs mijn drempel voor de sportschool is weg: ik ben daar voor mezelf en niet voor wat anderen van mij denken.

Mijn versterkte zelfvertrouwen gaat me zeker ook helpen bij sollicitaties om parttime iets creatiefs te gaan doen met mijn fotografie. Ik blijf sowieso sporten en werken aan mijn gezondheid. Ik heb nu ook het vertrouwen dat ik met een gezonder eetpatroon nu ook mijn overgewicht met succes kan aanpakken. Dankzij het beweegprogramma heb ik mijn focus en zin in het leven helemaal terug. Het beweegprogramma was echt ‘life changing’ voor mij.”

Sluit de enquête