Uw afspraak voorbereiden

Graag leren wij u kennen. Als persoon en niet alleen als patiënt. Alleen u weet wat belangrijk is in uw leven.  Wij willen dat graag weten om de zorg te leveren die voor u het beste is. Daarom praten we hierover met elkaar. Voor, tijdens en na uw behandeling. Zodat we samen beslissen welke zorg het beste bij u past. U heeft hier zelf een belangrijke bijdrage in. Door u voor te bereiden op het gesprek. Maar ook door het eerlijk aan te geven als u iets niet begrijpt. Of als u even tijd nodig heeft om over iets na te denken. Vertel het ons! Uw vragen helpen bij goede zorg!

Tips voor een goed gesprek
 • Schrijf vragen over uw ziekte of klachten op

  Schrijf op waar u zich zorgen over maakt. En schrijf op wat u wilt weten. U kunt bijvoorbeeld de volgende vragen stellen:

  1. Welke keuzes heb ik?
  2. Wat verandert er in mijn leven als ik kies voor een behandeling of hulp?
  3. Wat gebeurt er als we niks doen?

  Denk na over wat u belangrijk vindt in uw dagelijks leven

  Welke dingen wilt u graag blijven doen? Welke dingen moet u blijven doen? Zijn er onderzoeken, medicijnen of behandelingen die u niet wilt? Er zijn een aantal websites die u hierbij kunnen helpen, bijvoorbeeld:

  Neem iemand mee naar het gesprek

  U hoeft niet alleen te gaan. Vraag een familielid of een vriend mee naar de afspraak.  Hij of zij kan u helpen als u een vraag niet durft te stellen en het is ook fijn om samen na te praten. Twee mensen onthouden meer dan één. Kan uw begeleider niet mee naar de afspraak? Neem het telefoonnummer van uw begeleider mee naar uw afspraak en vraag de zorgverlener om uw begeleider in te bellen. Zo kan uw begeleider toch meeluisteren. Of vraag of u het gesprek mag opnemen met uw telefoon.

 • Tijdens gesprekken worden vaak verschillende mogelijkheden met u besproken. Wilt u bijvoorbeeld een operatie, medicijnen of liever niet behandelen? Uw zorgverlener bespreekt alle voor- en nadelen met u. Gebruik deze tips voor tijdens het gesprek

  Zeg aan het begin van het gesprek dat u het op wilt nemen

  U mag het gesprek met uw arts opnemen via uw telefoon. Zo kunt u alles thuis nog eens terug luisteren. Meld dit van tevoren wel aan de zorgverlener. (Let op: u mag geen video’s of foto’s maken en de spraakopname mag niet openbaar gedeeld worden).

  Vertel wat u belangrijk vindt en stel uw vragen

  Uw ideeën over uw behandeling en uw leven zijn belangrijk. Net zo belangrijk als de ideeën van de medisch specialist. Of de huisarts. Of de fysiotherapeut. Wees daarom open en eerlijk over wat u wilt.  Moet de zorgverlener iets over u weten om goede zorg te verlenen? Eerdere ervaringen in het ziekenhuis, uw geloofsovertuiging of misschien bent u bang voor naalden? Vertel het ons.

  Stel uw belangrijkste vragen als eerste. Schrijf de antwoorden op. Weet u niet goed wat je moet vragen? Stel dan de drie goede vragen:

  1. Welke keuzes heb ik? 
  2. Wat verandert er in mijn leven als ik kies voor een behandeling of hulp?
  3. Wat gebeurt er als we niks doen?

  Meer info vindt u op de websites:

  Vraag om uitleg

  Vraag om uitleg als u moeilijke woorden hoort.  Check of u de informatie goed begrepen hebt, door in eigen woorden te herhalen wat u denkt dat de zorgverlener bedoelt.  Onze zorgverleners willen zelf ook regelmatig weten of zij het u goed uitgelegd hebben. Zij vragen u dan ook om  in eigen woorden te herhalen wat zij gezegd hebben. En heeft u iets niet  begrepen? Vraag het gerust. Dat vinden wij echt geen probleem. Uw vragen helpen bij de beste zorg voor u. 

  Vraag om meer uitleg of meer tijd

  Moet u een moeilijke beslissing nemen? Geef het aan als u meer tijd nodig hebt. U hoeft vaak niet meteen te beslissen.

  Vraag om een keuzehulp

  Soms zijn er keuzehulpen die u kunt gebruiken om samen te beslissen. Dat zijn informatiemiddelen of websites waar informatie over uw ziekte of aandoening op staat.  Een keuzehulp helpt u bij het kiezen van een behandeling. Vraag uw zorgverlener ernaar of zoek online naar een keuzekaart.

 • Denk goed na over uw mogelijkheden.

  Gebruik Keuzehulpen

  Soms zijn er keuzehulpen en andere hulpmiddelen die u kunt gebruiken om samen te beslissen wat de beste behandeling voor uw situatie is. Keuzehulpen zijn informatiemiddelen of websites waar informatie over uw ziekte of aandoening op staat.

  De ontwikkeling van keuzehulpen en hulpmiddelen voor allerlei aandoeningen en ziektes gaat snel. Dit overzicht wordt regelmatig aangevuld, maar vraag vooral ook aan uw arts of er voor u een keuzehulp of ander hulpmiddel beschikbaar is. Of zoek online naar een keuzekaart.

  Vertel hoe het gaat

  Veranderen uw omstandigheden? Is de behandeling zwaarder, of juist minder zwaar dan u had verwacht? Of is er iets in uw situatie veranderd? Ga dan opnieuw met elkaar in gesprek om te kijken wat er anders kan. Wees dus niet bang om te vragen om een nieuwe afspraak.

Samen Beslissen

Als u deze tips in voor, tijdens en na het gesprek toepast,  helpt dat om  samen een besluit te nemen over de beste zorg voor uw situatie. Dat noemen we Samen Beslissen. Meer weten over samen beslissen in het MUMC+? 

 

Sluit de enquête