Wachttijden

U kunt niet altijd even snel terecht voor een afspraak op de polikliniek of onderzoeksafdeling. Soms moet u even wachten voordat uw behandeling kan beginnen.  Voor spoedeisende hulp is er geen wachttijd.  

Uw wachttijd

Wilt u weten hoe snel u terecht kunt? Kijk dan in het wachttijdoverzicht of de wachttijd bekend is. Deze wachttijd is altijd een schatting.  Het kan dus soms meer of minder zijn dan er staat.

Per specialisme

Bekijk de wachtlijsten

via Zorgkaart Nederland

de wachttijden van alle ziekenhuizen in Nederland

kan helpen bij kortere wachttijd

Aanvragen via uw eigen zorgverzekeraar

Wij vinden het vervelend dat u soms lang op een behandeling moet wachten. Wij doen er alles aan om u en al onze patiënten zo goed mogelijk te helpen. 

  • Dan kunt u altijd contact opnemen met de polikliniek waar u onder behandeling bent. U kunt ook uw zorgverzekeraar vragen om wachtlijstbemiddeling. Mogelijk kunt u dan sneller geholpen worden in een ander ziekenhuis. 

  • Wachttijden in ziekenhuizen ontstaan doordat er meer patiënten zijn dan het ziekenhuis kan behandelen. Bij spoed is er geen wachttijd. Sommige patiënten wachten helaas lang, dit kan verschillende redenen hebben: 

    • Steeds meer mensen hebben zorg nodig. Dat komt ook omdat mensen in Nederland steeds ouder worden. 
    • Als UMC bieden wij zeer gespecialiseerde zorg. Hiervan zijn soms maar enkele specialisten in heel Nederland beschikbaar. Dat leidt snel tot wachtlijsten. 
       
  • Zorgaanbieders en zorgverzekeraars hebben afspraken gemaakt over wachttijden (de Treeknorm).  Voor de meeste afspraken is dat maximaal 4 weken en voor een behandeling maximaal 7 weken. We doen er uiteraard alles aan deze termijnen te halen. Voor zeer gespecialiseerde behandelingen kan het helaas soms toch langer duren. Voor oncologie gelden andere afspraken.

Sluit de enquête