Samen beslissen hoort bij een goede kwaliteit van zorg. We weten dat het heel belangrijk is om uw wensen mee te nemen in de beslissing. Tijdsdruk en overvolle wachtkamers zorgen er soms nog voor dat een uitgebreid gesprek over de voor- en nadelen van verschillende mogelijkheden onmogelijk lijkt. Dat neemt niet weg dat de arts u goed moet informeren over alle mogelijkheden, zodat u een eigen beeld kunt vormen van alle voor-en nadelen van behandelingen. Bereid u zelf daarom goed voor op een gesprek met uw arts, schrijf op wat u wilt weten en zorg dat u alle vragen die u heeft ook daadwerkelijk kunt stellen.

´Buiten wist ik weer wat ik wilde vragen.´ Veel mensen kennen dit gevoel na het gesprek met een arts. Er gaan allerlei vragen door uw hoofd. Door spanning en emoties gaat zo´n gesprek vaak heel anders dan gepland. Een goede voorbereiding helpt om de juiste informatie te krijgen. Dit is belangrijk voor u als patiënt én prettig voor uw arts. De arts heeft namelijk ook informatie van ú nodig om vast te kunnen stellen wat er aan de hand is en wat mogelijke behandelingen (of andere vervolgstappen) zijn.

Een aantal tips ter voorbereiding op uw gesprek met uw arts:

  • neem de tijd om te bedenken wat u wilt weten over uw aandoening, mogelijke behandelingen en medicijnen;
  • bedenk thuis wat u in ieder geval wilt vragen. Schrijf deze vragen op;
  • is dit uw eerste gesprek bij de arts? Zorg dan dat u goed kunt uitleggen waar u last van heeft en hoe lang uw klachten al bestaan;
  • neem iemand mee. Durft u een vraag niet te stellen, dan kan uw naaste dit voor u doen. Het kan ook prettig zijn om samen na te praten over het gesprek. Twee mensen onthouden meer dan één.

Op onderstaande website vindt u meer tips om u goed voor te bereiden op uw gesprek met uw arts:

Begin een goed gesprek

Sluit de enquête