Uitleg over budgetpolissen

Verwacht u weinig zorgkosten en/of neemt u genoegen met een beperkte keus aan ziekenhuizen? Dan kunt u veel geld besparen met een 'budget-zorgverzekering'. Maar als u niet op de kleine lettertjes let, kunt u ook voor onverwacht hoge kosten komen te staan. Wat moet u weten en waar moet u op letten?

Wat is eigenlijk een budgetpolis?

De budgetpolis ofwel budget zorgverzekering is een goedkope basisverzekering. Dit is dan ook het kenmerk waaraan deze zorgverzekering is te herkennen. Het grote nadeel van deze budgetpolis is dat u in sommige gevallen slechts in een aantal ziekenhuizen binnen Nederland geholpen kan worden. De zorgverzekeraar heeft de zorg voor een scherpe prijs ingekocht bij slechts een aantal centra. Dit kan resulteren in veel reistijd of dat u – indien u gebruik maakt van een niet gecontracteerde zorgverlener – een deel van de rekening zelf moet betalen.

Voordelen van een budgetpolis

Dit is in eerste instantie de prijs. Echter door het geringe zorgaanbod van deze zorgverzekering is gebleken dat veel verzekerden die deze polis bezitten alsnog op jaarbasis enkele honderden euro’s aan extra kosten maken. Let wel: hier bovenop komt ook nog de verrekening van het eigen risico van € 385,00 per jaar.

Nadelen van een budgetpolis

  • door de beperkte vorm van keuzevrijheid kunt u in sommige gevallen slechts in een beperkt aantal ziekenhuizen binnen Nederland terecht voor deze zorg;
  • medicatie en hulpmiddelen zijn vaak alleen online te bestellen;
  • contact met de zorgverzekeraar verloopt vaak enkel digitaal;
  • bij gebruik van niet gecontracteerde zorg krijgt u geen volledige vergoeding.

Voorkom bijbetalen

  • Een goedkope zorgverzekering is prettig, maar voorkom dat u achteraf hoge kosten moet betalen. Bij sommige polissen krijgt u slechts 75% tot 80% van de kosten vergoed als u naar een ziekenhuis gaat dat geen contract heeft met uw zorgverzekeraar. Dat kan al snel honderden of zelfs duizenden euro's kosten.
  • Hebt u een verwijzing van uw huisarts voor psychische hulp of gaat u zelf op zoek naar bijvoorbeeld een fysiotherapeut? Dan is het belangrijk om vooraf te controleren of de betreffende zorgverlener een contract heeft met uw zorgverzekeraar. Vraag daarom altijd om een schriftelijke bevestiging, dat voorkomt gedoe achteraf.
  • Let er ook op dat zorginstellingen en zorgverleners soms wel een contract hebben met de verzekeraar, maar dat het contract ook geldig moet zijn voor het type zorgverzekering dat u hebt. Bij veel budgetpolissen hebt u weinig te kiezen in kraamzorg, bepaalde hulpmiddelen en medicijnen. Dat komt door een beperkt aantal leveranciers. Controleer dit daarom vooraf.

Advies

Heeft u een budgetpolis of wilt u kijken wat er wel en niet vergoed wordt indien u een dergelijke polis afsluit? Bekijk dan de zorgvergoedingen bij uw zorgverzekeraar en voorkom hoge kosten in de toekomst. Het Maastricht UMC+ heeft alleen voor de budgetpolis Gewoon ZEKUR Zorg in 2023 een contract afgesloten. Per 01 januari 2024 is de Gewoon ZEKUR polis geen budgetpolis meer.
Voor 2024 heeft het Maastricht UMC+ geen budgetpolissen gecontracteerd.

Sluit de enquête