Om deze website te kunnen gebruiken dient u Javascript in te schakelen.

Fysiotherapie bij geplande opname

Fysiotherapie tijdens uw opname

Wat wordt er van u verwacht tijdens uw opname?

Een opname in het ziekenhuis is een verstoring van uw dagelijkse routine. Daarnaast is het voor velen een spannende gebeurtenis. Ondanks dat het dagritme in het ziekenhuis anders zal zijn dan thuis is het belangrijk dat u probeert om een routine te ontwikkelen, waarin ruimte is voor zowel inspanning als rust. Over het algemeen bewegen patiënten tijdens de ziekenhuisopname veel minder dan thuis. Hierdoor verliest men in korte tijd snel conditie en spierkracht. Het weinig bewegen kan er tevens voor zorgen dat u een hoger risico op bijwerkingen krijgt, meer moeite krijgt om uw dagelijkse activiteiten zelfstandig uit te voeren en mogelijk zelfs langer opgenomen moeten liggen. Ook kan het zijn dat u na uw opname nog een tijd zorg nodig zult hebben. Om deze negatieve gevolgen van het weinig bewegen te beperken, is het belangrijk om regelmatig te bewegen.

Om zo zelfstandig mogelijk te blijven en zo snel mogelijk te herstellen is het goed om zoveel mogelijk taken in uw persoonlijke verzorging zelf te blijven doen. Probeer de taken weer zo snel mogelijk op te pakken. Verdeel het bewegen goed over de dag, zodat u niet in een keer al uw energie verspeelt. Heeft u hulp nodig? Laat wat u zelf kan doen niet onnodig uit handen nemen door de zorgprofessionals of uw naasten! Denk hierbij ook aan het opruimen van het nachtkastje, of het zelf halen van een glaasje water.

Gebruik daarom het bed gedurende de dag enkel om te slapen of om kort te rusten. Probeer de rest van de tijd in een stoel te zitten of in beweging te zijn. Een maaltijd nuttigen gaat beter wanneer u zit, dus maak er een gewoonte van om op deze momenten aan tafel te gaan zitten.
Regelmatig stukjes lopen zorgt voor behoud van conditie en spierkracht, dus loop wanneer mogelijk zelfstandig op de kamer, op de gang of door het gehele ziekenhuis. Daarbij is het beter om vaker een kort stukje te lopen dan één keer een lange afstand. Nodig uw bezoek uit om samen een stukje te lopen, vaak zijn ze blij verrast te zien waartoe u in staat bent. Weet u niet wat u mag of kan? Vraag dit dan aan uw zorgverlener.

Om te zorgen dat u de zorgverleners niet misloopt indien u van de kamer af bent kunt u gebruik maken van de ‘Bel-me-schijf’. Met deze schijf kunt u aangeven wanneer u weer terug verwacht te zijn op uw kamer. U kunt uw telefoonnummer erop schrijven zodat zorgverleners u kunnen bereiken. De verpleging kan u zo’n ‘Bel-me-schijf’ aanreiken.

Krijgt u fysiotherapie tijdens uw opname?

Tijdens uw opname in het ziekenhuis kunt u behandeld worden door een fysiotherapeut van het Maastricht UMC+. Uw behandelend arts zal bepalen of het voor u nodig is dat de fysiotherapeut u onderzoekt en behandeld. Hij vraagt een fysiotherapeut in consult wanneer hij dit nodigt acht.

Indien u zelf denkt baat te hebben bij een fysiotherapeutische behandeling overleg dit dan met uw behandelend arts.

Tijdens een eerste consult zal de fysiotherapeut uw hulpvraag bespreken en beoordeelt deze uw fysieke inspanningsmogelijkheden. Dit bepaalt of er een fysiotherapeutische behandelreeks wordt ingezet en met welke frequentie. De belangrijkste redenen om fysiotherapie tijdens een ziekenhuisopname te starten zijn: voorkomen van luchtwegproblematiek, voorkomen van spierkrachtverlies of achteruitgang in de conditie en het behoud of verbeteren van uw zelfstandigheid in dagelijkse activiteiten zoals in- en uit bed komen en (trap)lopen. Hiervoor zal de fysiotherapeut u vaak oefeningen geven die u zelfstandig door de dag heen kunt uitvoeren.

Normaliter vindt de fysiotherapeutische behandeling uitsluitend op werkdagen plaats, voor sommige aandoeningen is het echter noodzakelijk dat u ook in het weekend behandeld wordt.

De afdeling fysiotherapie is op werkdagen geopend tussen 8.30 en 18.00 uur. Gedurende deze tijd kan de fysiotherapeut u bezoeken.

Wanneer uw bezoek het prettig vindt om aanwezig te zijn tijdens de fysiotherapeutische behandeling geef dat dan aan, dan kijken we of dit mogelijk is en of we een afspraak kunnen maken hiervoor.

Krijgt mijn naaste fysiotherapie tijdens een opname op de Intensive Care (IC)?

Wanneer uw naaste is opgenomen op de IC is dit een zeer ingrijpende periode. Op deze afdeling zullen verschillende zorgverleners uw naaste behandelen. Een fysiotherapeut van het Maastricht UMC+ overlegt dagelijks met de dienstdoende arts of fysiotherapie voor uw naaste wenselijk is. Dit gebeurt op alle dagen van de week.

Wanneer mogelijk probeert de fysiotherapeut zo actief mogelijk met uw naaste te oefenen, om verlies van conditie en spiermassa zoveel mogelijk tegen te gaan. Ook kunnen ademhalingsoefeningen gedaan worden om luchtwegproblematiek te voorkomen of behandelen.

Patiënten die op de IC verblijven proberen we zo veel mogelijk buiten bezoektijden te behandelen. De behandelend verpleegkundige kan u vaak vertellen wat de fysiotherapeut gedaan heeft, mocht u desondanks toch vragen hebben, laat dit dan weten aan de verpleegkundige, dan nemen wij contact met u op.

Wat is het verschil tussen bewegen en fysiotherapie?

Bewegen is belangrijk voor elke patiënt, maar niet elke patiënt heeft fysiotherapie nodig. Vaak kunt u prima zelf in beweging blijven. Soms speelt onzekerheid en onduidelijkheid een rol. Mag ik wel lopen? Mag ik van de verpleegafdeling af? Wat als iemand mij nodig heeft? Ik heb een infuus of katheter, nu kan ik niet meer lopen zeker? Bij het opnamegesprek, maar vaak ook binnen de medische of verpleegkundige behandeling, wordt er een heleboel besproken. Het blijven bewegen en de afspraken hieromtrent staan dan vaak minder op de voorgrond. Zorg daarom dat u zelf eventuele aanvullende vragen ten aanzien van het bewegen stelt. Hoe meer u blijft bewegen, hoe minder spierkracht en conditie u inlevert en hoe makkelijker u uw dagelijkse activiteiten weer kunt oppakken. Bewegen draagt daarmee bij aan een beter en sneller herstel.

Wanneer u door uw ziekte of behandeling gedurende een bepaalde tijd niet in staat bent geweest om te bewegen, kunt u zich onzeker voelen. Laat dit u er niet van weerhouden om te bewegen, vraag ondersteuning van een verpleegkundige en kijk samen hoe dit gaat. Is de hulp niet afdoende of heeft u specialistische vragen op het gebied van bewegen, overleg dan met uw arts om te bekijken of een fysiotherapeut u op dat moment kan helpen.

Ook uw behandelend arts zal regelmatig beoordelen of u fysiotherapeutische hulp nodig heeft voor het oppakken van het bewegen. Daarnaast zijn er aandoeningen en operaties bekend waarbij fysiotherapeutische zorg altijd nodig is, hier zorgt de behandeld arts dat er direct een fysiotherapeut van het Maastricht UMC+ bij u in consult komt.

Filmpje: het belang van gezonde voeding en beweging

Voeding en Bewegen - Klinisch
Yvonne
Sluit de enquête