Fysiotherapie bij opname kind

Voor de opname van uw kind
Wat neemt u mee?

Neem voor uw kind makkelijk zittende kleding of sportkleding mee naar het ziekenhuis. Kan uw kind lopen? Neem dan ook stevige, steunende schoenen mee. Tijdens een ziekenhuisopname is bewegen belangrijk, ook als uw kind in bed ligt.

kinderfysio
Tijdens de opname van uw kind
Krijgt mijn kind kinderfysiotherapie tijdens de opname?

De hoofdbehandelaar bepaalt of uw kind in aanmerking komt voor diagnostiek en/of ondersteuning door een van de kinderfysiotherapeuten. Wanneer uzelf denkt dat uw kind fysiotherapie nodig heeft, kunt u dit bespreken met de arts. 

Tijdens een eerste afspraak onderzoekt de fysiotherapeut uw kind en bepaalt hij of begeleiding door een fysiotherapeut mogelijk en zinvol is. Vaak krijgt uw kind of u als ouder instructies of oefeningen om zelf te oefenen. 
Behandeling door een fysiotherapeut vindt plaats op werkdagen. Alleen met een speciale fysiotherapeutische indicatie wordt er soms ook in het weekend behandeld. 
De afdeling fysiotherapie is op werkdagen geopend van 8.30 tot 18.00 uur. Tijdens deze tijd kan de fysiotherapeut uw kind bezoeken.

Bewegen tijdens de opname

Baby’s en jonge kinderen laten in hun bewegen zien hoe het gaat. Als ouders kunt u het beste inschatten of u uw kind met rust moet voor een slaapje, of dat u uw kind moet uitdagen om meer te bewegen. De fysiotherapeut bespreekt dit samen met u. Ook kijkt de fysiotherapeut naar de motorische ontwikkeling van uw kind en geeft u instructies hoe u uw kind kunt uitdagen om meer te bewegen. 

Voor oudere kinderen is het doseren van rust en het oppakken van dagelijkse activiteiten een aandachtspunt. Uw kind heeft rust nodig om te herstellen. Te veel rust zorgt echter voor verlies van  conditie en spierkracht. Neem uw kind niet meer uit handen dan nodig is. En stimuleer uw kind in zijn zelfstandigheid bij dagelijkse zaken, zoals toiletbezoek, douchen en lopen over de afdeling. Uw kind mag gebruik maken van de speelkamer , of onze wandelroutes  in het ziekenhuis ontdekken. Doseer het bewegen goed over de dag, zodat uw kind niet in een keer al zijn energie verspeelt.
Om te zorgen dat uw kind de zorgverleners niet misloopt als uw kind van de kamer af is, kunt u gebruik maken van de ‘Bel-me-schijf’ . Met deze schijf kan uw kind aangeven wanneer hij of zij weer terug is op de kamer. Op de ‘Bel-me-schijf’ kan uw kind een mobiel nummer schrijven, zodat zorgverleners uw kind of u altijd kunnen bereiken. Vraag de verpleging gerust om een ‘Bel-me-schijf’.

Verschil tussen bewegen en fysiotherapie

Als bewegen moeilijk is kan dat een reden zijn om een kinderfysiotherapeut in te schakelen. De kinderfysiotherapeut wordt ingezet om in kleine stapjes het doseren van activiteiten weer op te pakken en verder uit te bouwen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het oefenen met gaan zitten in een rolstoel na een operatie, maar ook aan het doen van spelvormen om beweging uit te lokken. 

Is bewegen geen probleem voor uw kind dan bent u als ouders of als jongere zelf verantwoordelijk om voldoende te bewegen tijdens de opname. Uiteraard moet dit wel passen binnen de medische mogelijkheden.
 

Krijgt mijn kind fysiotherapie na de opname?

Is er een kinderfysiotherapeut betrokken bij uw kind tijdens de opname, dan bespreekt deze of fysiotherapie in de thuissituatie wenselijk is. De behandelend arts verzorgt een eventuele verwijzing voor fysiotherapie. De fysiotherapeut zorgt voor een telefonische of schriftelijke overdracht naar de fysiotherapeut van uw voorkeur. 

Sluit de enquête