Voorbereiding

Op de verpleegafdeling of op het Chirurgisch Dagcentrum krijgt u een blauw operatiejasje. Sieraden, eventuele gebitsprotheses en hoortoestellen moeten uit.

Naar de operatieafdeling

De verpleegkundige brengt u, en eventueel een familielid of naaste, met bed naar de holding (voorbereidingsruimte van de operatieafdeling). Uw begeleider mag bij u blijven totdat u opgehaald wordt om naar de operatiekamer te gaan. Begeleiding is echter niet toegestaan tussen 07:30 uur en 08:15 uur in verband met de drukte tijdens de start van de dag. In de holding wordt u voorbereid op de operatie. De holdingmedewerker helpt u op een operatietafel. U krijgt een deken, want op de operatiekamer is de omgevingstemperatuur bewust laag (18 tot 20 graden) om de kans op infecties te verkleinen. Als u een plaatselijke verdoving krijgt (bijvoorbeeld een ruggenprik), dan komt de anesthesioloog deze eventueel al op de holding prikken. Om uw verblijf in de holding zo aangenaam mogelijk te maken bieden wij u lectuur aan en de mogelijkheid om televisie te kijken. Ook zijn er leesbrillen beschikbaar indien u deze wenst.

Voordat u naar de operatiekamer gaat, scant de medewerker uw polsbandje om uw naam te registreren. Aan de hand van de safety checklist controleert deze nog een keer uw gegevens. Het kan zijn dat u in de holding een tijdje moet wachten voordat een medewerker van de operatiekamer u komt ophalen. 

Wie komt u tegen op de operatiekamer?

Op de operatiekamer zijn de anesthesiemedewerker, de anesthesioloog, de operatieassistenten, de chirurgen en de arts-assistent aanwezig.  De anesthesioloog bereidt u voor op de narcose. U krijgt een infuus en wordt aangesloten aan de bewakingsmonitor. De chirurg controleert vervolgens weer uw gegevens (safety check). Als u slaapt of als de verdoving is ingewerkt, begint de chirurg met  de operatie of het onderzoek. Via de bewakingsmonitor worden uw ademhaling, bloeddruk, hartslag en temperatuur continu in de gaten gehouden.

Kijk hier alvast rond op één van onze operatiekamers. U kunt de kijkrichting met uw muis veranderen.

Tijdens uw operatie kan uw familie wachten in de divisieruimte of in het bezoekersrestaurant. Via de verpleegafdeling of het Chirurgisch Dagcentrum wordt de familie geïnformeerd wanneer u op de Recovery gearriveerd bent.

Na de operatie 

Na de operatie verzorgt de operatieassistent uw wond en maakt de anesthesioloog u wakker. Het kan zijn dat u dit niet bewust ervaart. De bewakingsapparatuur wordt afgekoppeld en de anesthesioloog brengt u naar de Recovery (uitslaapkamer) of naar de Intensive Care. Als u naar de Intensive Care gaat, is dit vooraf met u afgesproken of er is tijdens de operatie besloten dat u alsnog meer bewaking nodig heeft en u beter naar de Intensive Care gaat.

Recovery (uitslaapkamer)

U blijft op de Recovery tot u goed wakker bent. Hier wordt u weer aangesloten aan de bewakingsmonitor en controleren de recovery verpleegkundigen continu uw ademhaling, hartslag en bloeddruk. De recovery verpleegkundige is uw eerste aanspreekpunt wanneer u vragen heeft over uw toestand. U krijgt extra pijnstilling als dit nodig is. Na de operatie bent u mogelijk nog wat misselijk als gevolg van de narcose of de ingreep zelf. Zo nodig krijgt u iets tegen de misselijkheid. De recovery verpleegkundigen trachten deze ongemakken zo goed als mogelijk op te vangen zodat u comfortabel naar de verpleegafdeling kunt gaan.

Kijk hier alvast rond op de recovery afdeling. U kunt de kijkrichting met uw muis veranderen.

Kinderen

Na de operatie laat de anesthesioloog uw kind uit de narcose ontwaken en wordt uw kind naar de Recovery gebracht. U zult dan telefonisch hierover geïnformeerd worden en kunt u uw kind op de Recovery bezoeken.

Omgeving

Het kan soms druk zijn op de recovery omdat alle patiënten na de operatie korte tijd op de recovery verblijven. Het kan zijn dat dit enige drukte of rumoer met zich mee brengt. Het zal ook regelmatig voorkomen dat personeel met elkaar moet overleggen over u of andere patiënten. Wij proberen deze verstoring zo klein mogelijk te houden, We dit alleen niet helemaal voorkomen. Heeft u last van te veel geluid of te fel licht dan mag u dit melden bij de recovery verpleegkundige, waarna zij u oordopjes en een slaapmaskertjes kunnen aanbieden. Om uw verblijf op de Recovery zo aangenaam mogelijk te maken, bieden wij u multimediavoorzieningen aan.

Bezoek

Het bezoekuur op de Recovery is van 19:00 uur tot 19:30 uur, waarbij maximaal 2 personen per patiënt zijn toegestaan. In overleg met de recovery verpleegkundige kan hierop een uitzondering gemaakt worden. Afhankelijk van de ingreep en uw situatie blijft u korte of langere tijd of zelfs één nacht op de Recovery. De anesthesioloog beslist wanneer u terug kunt naar de verpleegafdeling of de ontslagkamer op het Chirurgisch Dagcentrum.

Meer informatie over de recovery

Sluit de enquête