De afdeling Reumatologie is gespecialiseerd in aandoeningen die veroorzaakt worden door ontstekingen in het bewegingsapparaat (gewrichten, spieren, pezen) en inwendige organen waarbij het afweersysteem een rol speelt. Daarnaast zien we patiënten met problemen van de botstofwisseling, zoals botontkalking (osteoporose). Veel voorkomende ziektebeelden zijn: Reumatoïde Artritis, Artritis Psoriatica, Spondyloartritiden zoals de ziekte van Bechterew en auto- immuunaandoeningen zoals SLE (systemisiche lupus erythematosus).

Op de Brugpoli zijn er spreekuren voor jichtpatiënten en voor patiënten met een botbreuk en verdenking op botontkalking.

Tevens vinden er multidisciplinaire spreekuren plaats met de dermatoloog, de kinderarts en het handenteam in het MUMC+ en nemen we deel aan het project Blauwe Zorg waarbij wij als reumatoloog in de eerste lijn, Stadspoli, (locatie Scharn) patiënten met eenvoudige reumatologische problemen zien.

Heeft u vragen over uw behandeling of uw reumatologische aandoening? Wij zijn bereikbaar op telefoonnummer 043 387 52 77. U kunt uw boodschap inspreken. Vermeld altijd duidelijk uw naam en telefoonnummer. Ook kunt u een e-mail sturen. U kunt binnen 2 werkdagen een reactie verwachten.

Vaccineren voor patiënten met een reumatologische aandoening

Alle patiënten kunnen zich zonder problemen laten vaccineren tegen COVID-19 en wij raden dit ook aan om te doen.  Het vaccin is veilig voor onze patiënten.  Wij volgen de richtlijnen van het RIVM.

Informatie over het corona virus en patiënten met reuma medicatie

  • Stop niet met je medicatie zonder overleg met je reumatoloog.
    Ben je niet ziek en heb je geen klachten die te maken kunnen hebben met een corona-infectie?  Stop dan niet met je afweeronderdrukkende medicijnen (bijvoorbeeld methotrexaat of een biologisch medicijn) zonder overleg met je reumatoloog. Als je stopt met je medicatie, kan de reuma opvlammen en verlaag je daarmee ook je weerstand. Dus: heb je twijfels of vragen over je medicijnen? Neem dan telefonisch contact op met je arts of anders je reumaverpleegkundige of huisarts.
  • Gebruik je afweeronderdrukkende medicijnen en heb je (misschien) een corona-infectie? Dan geldt het volgende:
    – Bij milde klachten: overleg met je arts. Meestal kan je je medicijnen blijven doorgebruiken.
    – Bij matige tot ernstige klachten (luchtwegklachten, toenemende kortademigheid en/of koorts): overleg met je arts. Misschien moet je (tijdelijk) stoppen. Stel je volgende dosering medicijnen uit totdat je contact hebt gehad met je arts.
    – Let op: Voor prednisolon geldt een ander advies: een prednisolondosering mag je niet zonder overleg met je arts overslaan.
  • Gebruik je ontstekingsremmende pijnstillers (NSAID’s)? Die kan je blijven gebruiken. Er is onvoldoende bewijs dat het je extra kwetsbaar zou maken voor het coronavirus of voor een ernstiger verloop als je het hebt.
  • Neem telefonisch contact op met je huisarts als je last krijgt van kortademigheid of hoesten en je hebt daarbij verhoging of  koorts.

Overleg reumatoloog

Heb je overleg met jouw reumatoloog, bespreek dan ook wat je moet doen als je klachten zou krijgen zoals koorts of luchtwegklachten. Denk aan hoesten of moeite met ademhalen.

Vergoeding door uw zorgverzekering Vanaf 1 januari 2023 worden de calcium- en vitamine D supplementen niet meer vergoed
Lees verder
Sluit de enquête