Neonatologie staat voor ‘leer van de pasgeborenen’ en is een afdeling in een ziekenhuis waar extra zorg wordt verleend aan vroeggeborenen. Deze afdeling wordt ook wel NICU genoemd, Neonatologische Intensive Care Unit. De zorg die op de afdeling neonatologie wordt gegeven, is in drie niveaus te verdelen: Medium Care, High Care en Intensive Care (IC).

Intensive Care (IC)

Op de Intensive Care liggen pasgeborenen die continue zorg en bewaking nodig hebben. Hier is plaats voor 13 pasgeborenen.  Als uw baby op deze afdeling ligt, zal het u opvallen dat er veel apparatuur aanwezig is. Een deel hiervan bewaakt de hartslag, de ademhaling en het zuurstofgehalte in het bloed. Ook kan met beademingsapparatuur de ademhaling ondersteund of volledig overgenomen worden. Wanneer u voor het eerst op de afdeling komt, schrikt u misschien van de geluiden en alarmen die deze apparaten maken. De verpleegkundige of arts kan u meer uitleg geven. 

Telefoonnummer Intensive Care: 043 - 387 42 05.

High Care

Op de High Care liggen pasgeborenen (meestal ouder dan 32 zwangerschapsweken en met een minimum gewicht van 1500 gram) die extra zorg en bewaking nodig hebben maar waar geen intensieve zorg vereist is. Maastricht UMC+ heeft plaats voor 3 tot 5 High Care kinderen. Op de High Care liggen de pasgeborenen meestal in een couveuse. Ze hebben vaak nog infusen waarmee voedingsstoffen en medicijnen toegediend worden. De vitale functies kunnen bij deze kinderen nog zeer labiel zijn. Het hervatten van de beademing is een reële mogelijkheid. Om de baby's goed te kunnen observeren, hebben zij meestal geen kleertjes aan. Maar wees gerust, ze hebben het lekker warm.

Telefoonnummer High Care: 043 - 387 62 05.

Medium Care

Deze afdeling is bestemd voor baby’s die direct na de geboorte nog extra observatie nodig hebben. Baby's die niet langer intensieve zorg nodig hebben, maar wel nog moeten leren drinken, moeten groeien of nog medicijnen moeten krijgen, liggen op deze afdeling. Op de Medium Care is plaats voor 10 baby's.
Meestal liggen ze hier in een (warmte-) bedje.

Telefoonnummer Medium Care: 043 - 387 42 09.

website neonatologie
Meer informatie vindt u op de website van de afdeling neonatologie 

Sluit de enquête