De PSY-PGx studie

Persoonlijke medicatie bij psychiatrische aandoeningen.

Voor een onderzoek naar persoonlijke medicatie doseringen bij depressive, angst, en psychotische stoornissen zijn we op zoek naar deelnemers tussen 16 en 65 jaar oud die bereid zijn om over te stappen naar escitalopram, sertraline, aripiprazol, of risperidon.

Mensen die antidepressiva of antipsychotica slikken hebben vaak last van bijwerkingen of merken niet genoeg effect van de medicatie. Door de medicatie keuze en dosering aan te passen op het genetisch profiel van een persoon, kunnen we de uitkomsten van medicatie mogelijk verbeteren. Dit kan door de metabole snelheid van medicatie afbraak te meten, door te kijken naar de DNA die de hoeveelheid van medicatie-afbrekende enzymen bepaald. Op basis van eerdere studies wordt verwacht dat een gepersonaliseerde medicatie dosering lijdt tot minder bijwerkingen en een beter effect. 

Wie kan deelnemen? 

Voor inclusie moet een deelnemer: 

  • Bereid zijn om over te stappen naar escitalopram, sertraline, aripiprazol, of risperidon
  • Tussen 16 en 65 jaar oud zijn 
  • Last hebben van depressie, angst, of psychose 
  • Geen geschiedenis met farmacogenetische testen hebben
  • Geen diabetes hebben 
  • Niet meer dan 5 medicijnen slikken
  • Niet zwanger zijn of borstvoeding geven 
  • In het bezit zijn van een mobiele telefoon voor het installeren van een app nodig voor de studie
  • Geen alcohol of middelen misbruiken 

Wat houdt deelname in?

In de studie zijn 4 afspraken waarbij u naar Maastricht moet komen. Bij de eerste afspraak nemen we het bloed voor het DNA onderzoek af. Daarnaast nemen we bij deze, en alle andere afspraken, een aantal interviews en vragenlijsten af om te kijken hoe het met u gaat. De totale tijdsinvestering is ongeveer 6 uur (inclusief de 4 afspraken en telefoongesprekken). De eerste afspraak duurt het langst, met ongeveer 2 tot 2.5 uur. De overige 3 afspraken duren ongeveer 1 uur.  

2-4 weken na de eerste afspraak wordt u ingedeeld in de experimentele of controle groep. In de experimentele groep wordt de medicatie aangepast aan uw DNA profiel. U blijft altijd in behandeling bij uw eigen behandelaar, en zij schrijven de medicatie voor. Uw behandelaar dient dus ook akkoord te gaan met uw deelname aan onze studie. 

Aan het eind van uw deelname krijgt u altijd uw DNA profiel. Dan kunnen wij het ook delen met uw huisarts, psychiater, apotheker, of andere behandelaar van toepassing.

Contact 

Als u belangstelling heeft om deel te nemen of vragen heeft over het onderzoek, kunt u mailen naar psy-pgx-psp@maastrichtuniversity.nl of bellen naar 0626074153

Sluit de enquête