Academische zorg
Deelnemen aan onderzoek
In het Maastricht UMC+ worden veel onderzoeken uitgevoerd waaraan u kunt deelnemen. Op deze pagina vindt u een overzicht van de lopende onderzoeken
Onderzoek naar de effecten van melk op de darmgezondheid bij PDS-patiënten
Gezocht: Mannen en vrouwen, tussen de 18 en 70 jaar oud, en bekend met het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS), die klachten krijgen na inname van zuivel
Melkproducten zijn onderdeel van een gezond voedingspatroon en zijn een bron van vitamines, calcium en eiwitten. Beta-caseïne is een van de eiwitten in koeienmelk dat in de mens bijdraagt aan gezondheid. Afhankelijk van de soort koe wordt er melk geproduceerd met A1 en A2 beta-caseïne (gewone melk) of melk met alleen A2 beta-caseïne (A2 melk). De vakgroep Maag-, Darm- en Leverziekten van het Maastricht UMC+ onderzoekt de effecten van A2 melk in vergelijking met gewone melk op maag-darmklachten bij PDS-patiënten die aangeven dat ze klachten ervaren na inname van melk. Het doel van het onderzoek is bijdragen aan de ontwikkeling van voedingsproducten zoals A2 melk, die leiden tot minder maag-darmklachten en de darmgezondheid kunnen bevorderen.

Onderzoek naar genitale pijn en de invloed daarvan op zelfbeeld en relatie
In samenwerking met de afdeling Clinical psychological Science van de Universiteit Maastricht doet de sectie seksuologie van de afdeling Psychologie van het Maastricht UMC+ onderzoek naar genitale pijn tijdens seksuele activiteit en de impact daarvan op de relatie. Voor het onderzoek worden vrouwen gezocht die vaak (angst voor) pijn ervaren tijdens seksuele activiteit.

Onderzoek naar het effect van een gecombineerd sinaasappel en granaatappelextract op de fitheid van volwassenen
Gezocht: gezonde mensen (40-65 jaar) met een niet-actieve levensstijl die willen meewerken aan een onderzoek naar het effect van polyfenolen op fysieke fitheid (BMI 25-29.9 kg/m²).
We doen een onderzoek naar het effect van een gecombineerd sinaasappel en granaatappelextract op de fysieke fitheid van volwassenen van middelbare leeftijd. Dit onderzoek zal ongeveer 14 weken duren. U gaat hierbij een testproduct of placebo innemen voor 12 weken. U komt vijf keer (in totaal 6,5 uur) naar Maastricht voor ander andere: een screening, het invullen van vragenlijsten, een bloedafname en een matig intensieve fietstest.
Lees meer

Onderzoek naar leefstijl en hersengezondheid
Gezocht: mensen (60-79 jaar) die willen meewerken aan een onderzoek naar leefstijl en hersengezondheid
We doen onderzoek naar het effect van een tweejarig leefstijlprogramma op het denkvermogen van ouderen. Het programma is gericht op verschillende factoren die samenhangen met de hersengezondheid, zoals lichaamsbeweging, geheugentraining, hart- en vaatgezondheid, voeding, slaap, ontspanning en sociale activiteiten.

Onderzoek naar behandeling van overgevoelige maag
We doen onderzoek naar de werkzaamheid van het medicijn nortriptyline bij de behandeling van functionele dyspepsie, oftewel een overgevoelige maag.
Ademtest voor peuters
Gezocht: kinderen (2 of 3 jaar) voor onderzoek naar een ademtest om astma vast te stellen
Is het astma of ‘gewoon’ een virusje? Bij jonge kinderen is dat moeilijk te bepalen. Daardoor krijgen kinderen niet altijd de juiste behandeling met mogelijk schade aan de longen als gevolg. Daar willen we verandering in brengen. Daarom onderzoeken we of een ademtest een vroege diagnose van astma mogelijk maakt. Hiervoor zijn we op zoek naar deelnemers van 2 of 3 jaar oud.
Lees meer

JOZO-onderzoek
Gezocht: zwangere vrouwen die mee willen doen aan een onderzoek naar jodiumtekort
JOZO staat voor het Jodium in Zwangere vrouwen Onderzoek. Voldoende inname van jodium via de voeding is belangrijk voor de aanmaak van schildklierhormoon. Dit hormoon is betrokken bij de groei en ontwikkeling van het kind. Daarom is er tijdens de zwangerschap een hogere behoefte aan jodium.

DISCOvERIE: Onderzoek naar het Prikkelbare Darm Syndroom
Gezocht: Mannen en vrouwen, 18 jaar of ouder, en bekend met het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS)
De vakgroep Maag-, Darm- en Leverziekten van het Maastricht UMC+ doet onderzoek naar de factoren die een rol spelen bij klachten bij mensen met PDS. Het doel is het verbeteren van de diagnose en de behandeling van PDS. Dit onderzoek wordt uitgevoerd in verschillende ziekenhuizen in Europa.

Onderzoek naar effect eetschema's op vetgehalte in het bloed bij volwassenen met overgewicht/obesitas
De vakgroep Voeding en Bewegingswetenschappen van de Universiteit Maastricht heeft een onderzoek opgezet naar het effect van verschillende eetschema’s op het vetgehalte in het bloed na een maaltijd in volwassenen met overgewicht/ obesitas (buikomtrek ≥ 102 cm voor mannen en ≥ 88 cm voor vrouwen). Het betreft geen afvalstudie.

Onderzoek naar de effecten van plantenstanolen op de COVID-19 vaccinatierespons
GEZOCHT: MANNEN OF VROUWEN 18 JAAR OF OUDER
Voor een onderzoek naar de effecten van plantenstanolen op de COVID-19 vaccinatierespons

Whole Fiber Studie
Wij zoeken mannen en vrouwen met overgewicht
Prebiotica zijn niet-verteerbare vezels die we dagelijks met onze voeding binnenkrijgen. Door middel van een medisch wetenschappelijk onderzoek willen we nagaan of toediening van het prebioticum WholeFiberTM leidt tot een verandering in de glucosestofwisseling en factoren van overgewicht.

CARMA-studie
Gezocht: Gezonde mannen en vrouwen tussen de 20 en 65 jaar
De vakgroep Humane Biologie van de Universiteit Maastricht is bezig met een onderzoek naar het effect van inname van voedingsvezel na antibioticagebruik. Voedingsvezels zijn onverteerbare koolhydraten die wij dagelijks met onze voeding binnen krijgen. Inname van voedingsvezels heeft een gunstig effect op het lichaam. In hoeverre deze gunstige effecten ook optreden na antibiotica gebruik is nog onbekend.

NASH@risk studie
Onderzoek naar de effecten van plantaardige sterolen en stanolen op leverontsteking.
GEZOCHT: MANNEN EN VROUWEN TUSSEN DE 18 EN 75 JAAR

Onderzoek naar effecten van plantenstanolen op Astma
Onderzoek naar de effecten van plantenstanolen op astma klachten. Voor dit onderzoek zijn we op zoek naar mensen met allergisch astma van 18 tot 70 jaar oud.

Hoe ontstaan plasklachten?
Analyse van het ontstaan en het verloop van plasklachten bij een overactieve blaas (OAB) met behulp van een app.

Onderzoek naar hersenactiviteit gerelateerd aan blaasvullingsgevoel
Gezocht: Gezonde vrouwen zonder plasklachten en gezonde vrouwen met een overactieve blaas (OAB).

TOP-mama
Door mee te doen aan het TOP-mama onderzoek krijg je een steuntje in de rug om al je goede voornemens door te zetten. Samen gaan we voor gezonde baby’s!

FORTITUDE-studie
Onderzoek naar de werkzaamheid en kosteneffectiviteit tussen 3 behandelingen voor het Prikkelbare Darm Syndroom: Online voorlichting en advies, hypnotherapie via therapeut en online hypnotherapie.

Pontiac II trial: preventie van hart- en vaatziekten
Het Maastricht UMC+ zoekt deelnemers voor onderzoek naar preventie van hart-en vaatziekten bij patiënten met diabetes type 2.

Onderzoek naar behandeling van pijn bij het vrijen
De GRIP studie is een multicenter onderzoek waarin de effectiviteit wordt onderzocht van een groepsprogramma voor vrouwen met pijn bij de gemeenschap.
