Deelnemen aan onderzoek

In het Maastricht UMC+ worden veel onderzoeken uitgevoerd waaraan u kunt deelnemen.
Op deze pagina vindt u een overzicht van de lopende onderzoeken en waarvoor u zich kunt aanmelden.

Klik hier voor een ervaringsverhaal over meedoen aan onderzoek

ROMEMA-studie

Voor  het onderzoeksproject ROMEMA, onderzoek naar het medicijn roflumilast bij patiënten,  worden onderzoeksdeelnemers met een lichte cognitieve stoornis (MCI) of beginnende dementie door Alzheimer gezocht. 

Lees meer

Kan het tijdstip van een sportinterventie het risico op type 2-diabetes verlagen?

Dat willen we graag onderzoeken. Daarom vergelijken we de effecten van sporten in de ochtend (7:00-9:00 uur) met de effecten van sporten in de middag (15:00-17:00 uur) op de gezondheid van mensen met een verhoogd risico op type 2-diabetes. Voor dit onderzoek zoeken we vrijwilligers: mannen en postmenopauzale vrouwen, tussen de 40-75 jaar met overgewicht (BMI >25 en <38). De vergoeding voor deelname is: €1065 + eventuele reiskosten (€0.21/ km). Meer informatie

sporten
Onderzoek naar spieraanmaak bij nierziekte

Voor een studie naar het effect van gevorderde nierziekte op de spieraanmaak zijn we op zoek naar mannen (60-80 jaar) en vrouwen (50-70) zonder nierziekte. 

Klik hier voor meer informatie en deelnemen. 

Nieren grafisch
Fase IIa klinische studie met patiënt-eigen spierstamcellen in m.3243A>G mutatiedragers

Gezocht: volwassenen met de m.3243A>G mutatie (MELAS/MIDD)
Meer dan de helft van de m.3243A>G mutatie dragers is snel vermoeid en heeft spierzwakte, en momenteel is hiervoor geen therapie beschikbaar. In het Maastricht UMC+ zijn we al enkele jaren aan het onderzoeken of toediening van spierstamcellen kan leiden tot verbetering van de spierfunctie.

Lees verder


stamcellen
Plant-eiwit-mix studie

We zoeken gezonde mannen (60-75 jaar) voor een onderzoek naar effect van een nieuwe verrijkte plant-eiwit-mix op acute spiereiwitsynthese in ouderen. Klik hier voor meer informatie en deelnemen. 


Plantaardig voedsel

GutFeeding Studie: opname van eiwitten door de darmen, bloed en spieren in gezonde mannen

Dit onderzoek wordt gedaan om beter te begrijpen wat er in het lichaam gebeurt met eiwitten uit voeding. In dit onderzoek bekijken we of eiwitten worden opgenomen in de darmwand van gezonde jonge en oudere mannen, en hoeveel van het ingenomen eiwit in de spier terecht komt. Ook kijken we of er een verschil in eiwitopname is tussen jonge en oudere mannen. Het is belangrijk om dit te weten, zodat we voedingsadvies hierop kunnen aanpassen.

Klik hier voor meer informatie en deelnemen aan het onderzoek. 


Opname eiwitten

Onderzoek kwetsbaarheid bij mensen met een nierziekte

De afdeling Nefrologie doet onderzoek naar ‘Frailty bij uremie’ (kwetsbaarheid bij mensen met een nierziekte). Doel van dit onderzoek is het bestuderen van de effecten/gevolgen van chronische nierfunctiestoornissen op bijvoorbeeld lichamelijke activiteit en functioneren, kwaliteit van leven. Voor het onderzoek zijn we op zoek naar gezonde mannen vanaf 60 jaar.

Klik hier voor de beschrijving van het onderzoek en aanmelden


frailty

Onderzoek naar darmbacteriën: twee appels per dag, houden die echt de dokter weg? 

In dit onderzoek bekijken we of het dagelijks eten van twee appels per dag een goede invloed heeft op de bacteriën in de darm.

Gezocht: gezonde, postmenopauzale vrouwen van 50-64 jaar met onlangs een negatieve uitslag van het bevolkingsonderzoek naar borstkanker.

Klik hier voor de beschrijving van het onderzoek en aanmelden.

Flyer appel studie

Impact van galacto-oligosacchariden op de bacteriesamenstelling in de dikke darm en functies van deze bacteriën

Galacto-oligosacchariden (GOS) is een voedingsvezel die in deze studie onderzocht wordt. GOS komt van nature voor in melk en wordt bijvoorbeeld toegevoegd aan babyvoeding en diverse andere producten. Het onderzoek duurt in totaal ongeveer 5 weken.

Klink hier voor een beschrijving van het onderzoek en aanmelden.

Darmen
HMove studie: het effect van een sportinterventie op het afweersysteem van vrouwen met onverklaarbare herhaalde miskramen.

In het Maastricht UMC+ wordt, in samenwerking met het Radboud UMC, uniek onderzoek gedaan naar cellen van het afweersysteem in het menstruatiebloed van vrouwen met onverklaarbare herhaalde miskramen, en wordt er gekeken of deze cellen beïnvloed kunnen worden door middel van sport. 

Gezocht: Vrouwen tussen de 18-40 jaar met 2 of meer dan 2 onverklaarbare herhaalde miskramen.

Lees meer

Hmove
Onderzoek naar de effecten van titaniumdioxide in voeding op de dikke darm

Gezocht: gezonde mannen en vrouwen in de leeftijd van 18-70 jaar met een BMI tussen de 18-27 kg/m2.

Lees meer

beeld

Onderzoek naar genitale pijn en de invloed daarvan op zelfbeeld en relatie

In samenwerking met de afdeling Clinical psychological Science van de Universiteit Maastricht doet de sectie seksuologie van de afdeling Psychologie van het Maastricht UMC+ onderzoek naar genitale pijn tijdens seksuele activiteit en de impact daarvan op de relatie. Voor het onderzoek worden vrouwen gezocht die vaak (angst voor) pijn ervaren tijdens seksuele activiteit.

lees meer

pijn bij vrijen

Onderzoek naar het effect van een gecombineerd sinaasappel en granaatappelextract op de fitheid van volwassenen

Gezocht: gezonde mensen (40-65 jaar) met een niet-actieve levensstijl  die willen meewerken aan een onderzoek naar het effect van polyfenolen op fysieke fitheid (BMI 25-29.9 kg/m²).

We doen een onderzoek naar het effect van een gecombineerd sinaasappel en granaatappelextract op de fysieke fitheid van volwassenen van middelbare leeftijd. Dit onderzoek zal ongeveer 14 weken duren. U gaat hierbij een testproduct of placebo innemen voor 12 weken. U komt vijf keer (in totaal 6,5 uur) naar Maastricht voor ander andere: een screening, het invullen van vragenlijsten, een bloedafname en een matig intensieve fietstest.

Lees meer

Sinaasappel en granaatappel

Onderzoek naar behandeling van overgevoelige maag

We doen onderzoek naar de werkzaamheid van het medicijn nortriptyline bij de behandeling van functionele dyspepsie, oftewel een overgevoelige maag.

Tender

Ademtest voor peuters

Gezocht: kinderen (2 of 3 jaar) voor onderzoek naar een ademtest om astma vast te stellen
Is het astma of ‘gewoon’ een virusje? Bij jonge kinderen is dat moeilijk te bepalen. Daardoor krijgen kinderen niet altijd de juiste behandeling met mogelijk schade aan de longen als gevolg. Daar willen we verandering in brengen. Daarom onderzoeken we of een ademtest een vroege diagnose van astma mogelijk maakt. Hiervoor zijn we op zoek naar deelnemers van 2 of 3 jaar oud.

Lees meer

Kind met Astma
JOZO-onderzoek

Gezocht: zwangere vrouwen die mee willen doen aan een onderzoek naar jodiumtekort
JOZO staat voor het Jodium in Zwangere vrouwen Onderzoek. Voldoende inname van jodium via de voeding is belangrijk voor de aanmaak van schildklierhormoon. Dit hormoon is betrokken bij de groei en ontwikkeling van het kind. Daarom is er tijdens de zwangerschap een hogere behoefte aan jodium.

Lees meer

JOZO
Onderzoek naar de effecten van plantenstanolen op de COVID-19 vaccinatierespons

 GEZOCHT: MANNEN OF VROUWEN 18 JAAR OF OUDER
Voor een onderzoek naar de effecten van plantenstanolen op de COVID-19 vaccinatierespons

Lees verder

vaccin

NASH@risk studie


Onderzoek naar de effecten van plantaardige sterolen en stanolen op leverontsteking
Studie über die Auswirkungen von Pflanzensterolen und -stanolen auf Leberentzündungen

Mannen en vrouwen tussen de 18 en 75 jaar kunnen deelnemen.
Teilnehmen können Frauen und Männer im Alter zwischen 18 und 75 Jahren.

Lees verder
 

Onderzoek naar effecten van plantenstanolen op Astma

Onderzoek  naar de effecten van plantenstanolen op astma klachten. Voor dit onderzoek zijn we op zoek naar mensen met allergisch astma van 18 tot 70 jaar oud

Lees verder


Hoe ontstaan plasklachten?

Analyse van het ontstaan en het verloop van plasklachten bij een overactieve blaas (OAB) met behulp van een app.

Lees meer

 


toilet
Onderzoek naar hersenactiviteit gerelateerd aan blaasvullingsgevoel

Gezocht: Gezonde vrouwen zonder plasklachten en gezonde vrouwen met een overactieve blaas (OAB).

Lees meer

 


overactieve blaas
TOP-mama

Door mee te doen aan het TOP-mama onderzoek krijg je een steuntje in de rug om al je goede voornemens door te zetten. Samen gaan we voor gezonde baby’s!

Lees meer


Onderzoek TOP-mama
FORTITUDE-studie

Onderzoek naar de werkzaamheid en kosteneffectiviteit tussen 3 behandelingen voor het Prikkelbare Darm Syndroom: Online voorlichting en advies, hypnotherapie via therapeut en online hypnotherapie.

 


Fortitude
Pontiac II trial: preventie van hart- en vaatziekten

Het Maastricht UMC+ zoekt deelnemers voor onderzoek naar preventie van hart-en vaatziekten bij patiënten met diabetes type 2.

Lees meer

 


istock
Onderzoek naar behandeling van pijn bij het vrijen

De GRIP studie is een multicenter onderzoek waarin de effectiviteit wordt onderzocht van een groepsprogramma voor vrouwen met pijn bij de gemeenschap. 

Lees meer

 


GRIP Studie
Sluit de enquête