Om deze website te kunnen gebruiken dient u Javascript in te schakelen.

Deelnemen aan onderzoek

Onderzoek geheugentraining bij COPD

Patiënten met COPD gezocht voor onderzoek naar geheugentraining

Geheugentraining bij COPD
De afdeling longziekten van de Universiteit van Maastricht zoekt patiënten met COPD voor een onderzoek naar geheugentraining. De totale duur van het onderzoek is 24 weken, inclusief vier meetdagen in het Maastricht UMC+. De vergoeding voor deelname aan het onderzoek bedraagt 50 euro en vergoeding van de reiskosten.

Ouder worden gaat vaak gepaard met geheugenverlies. Onderzoek heeft echter aangetoond dat geheugenverlies bij patiënten met COPD vaker voorkomt dan normaal. In dit onderzoek willen wij nagaan of het geheugen van patiënten met COPD te verbeteren is door middel van geheugentraining.

Het onderzoek
Tijdens de eerste twaalf weken van het onderzoek krijgen deelnemers twee tot drie keer per week een sessie geheugentraining thuisgestuurd. Deze dient op de computer gemaakt te worden, en duurt ongeveer 20 minuten per sessie. Tijdens de tweede fase van twaalf weken krijgen deelnemers nog één keer in de week een sessie thuisgestuurd.
Deelnemers wordt daarnaast gevraagd om vier keer een dagdeel naar het ziekenhuis te komen om een aantal testen te doen. Twee van deze afspraken vinden plaats net voor de start van het onderzoek, de derde na twaalf weken, en de vierde aan het eind van het onderzoek na 24 weken. Tijdens deze meetdagen maken deelnemers onder andere een aantal geheugentesten, worden een aantal vragenlijsten afgenomen en doen deelnemers een looptest.

Meer weten of deelnemen?
Als u meer informatie over het onderzoek wilt, of u wilt zich opgeven, neem dan contact op met Martijn van Beers of Lisanne Schuurman (043-3881631 / martijn.vanbeers@maastrichtuniversity.nl).

Sluit de enquête