Samen beslissen

In het Maastricht UMC+ willen we de beste zorg bieden. Zorg die bij u past en waarin u meebeslist.  Dat begint met een goed gesprek tussen u en uw arts. Want wat u belangrijk vindt, hangt af van uw thuissituatie, leefstijl of beroep. De best passende zorg kan hierdoor per persoon anders zijn . Als we samen de juiste beslissing maken over uw behandeling, bent u meer tevreden. En dàt vinden wij belangrijk!  
Samen Beslissen - MUMC+

Zelf nadenken over wat voor zorg u wilt is belangrijk. Want uw leven kan door een behandeling erg veranderen. Goede zorg begint met een goed gesprek tussen u en uw dokter of andere zorgverlener. Vertel wat u belangrijk vindt. Dan krijgt u zorg die beter bij u past.  Het is goed om hier thuis alvast over na te denken. Hoe ziet uw dagelijks leven er uit? Waar maakt u zich zorgen over? En wat wilt u weten? Schrijf uw vragen op. Een goede voorbereiding helpt om de juiste informatie te krijgen.  U hoeft niet alleen te gaan. Vraag een vriend of familielid mee naar de afspraak. Twee horen meer dan één.

Drie goede vragen

Stel uw vragen tijdens het gesprek. En weet u niet goed wat u moet vragen aan uw zorgverlener? Dan helpen de volgende 3 goede vragen misschien:

 • Welke keuzes heb ik?
 • Wat verandert er in mijn leven als ik kies voor een behandeling of hulp?
 • Wat gebeurt er als we niks doen

Vraag uw arts of verpleegkundige om uitleg als iets niet duidelijk is. Vraag aan het einde van het gesprek ook of de zorgverlener wil samenvatten wat besproken is .
Of vertel zelf wat u gehoord heeft. Zo weet u of alles duidelijk is.

Meestal zijn er meer behandelopties mogelijk. Zoals een operatie,  medicijnen of even afwachten. Bespreek uw opties ook met uw naasten.
Vervolgens kiest u samen met uw arts welke behandeling het beste bij u, uw persoonlijke situatie en uw wensen past.   Voor een aantal behandelingen zijn keuzehulpen of andere hulpmiddelen beschikbaar. Die kunnen helpen met het maken van een keuze. Vraag hiernaar bij uw arts of verpleegkundige.

Meer informatie

Meer informatie vindt u in de tips voor, tijdens en na het gesprek op deze pagina. Of  kijk eens op Begin een goed gesprek voor tips en ervaringen met Samen Beslissen.

Tips voor een goed gesprek
 • Schrijf vragen over uw ziekte of klachten op

  Schrijf op waar u zich zorgen over maakt. En schrijf op wat u wilt weten. U kunt bijvoorbeeld de volgende vragen stellen:

  1. Welke keuzes heb ik?
  2. Wat verandert er in mijn leven als ik kies voor een behandeling of hulp?
  3. Wat gebeurt er als we niks doen?
  Denk na over wat u belangrijk vindt in uw dagelijks leven

  Welke dingen wilt u graag blijven doen? Welke dingen moet u blijven doen? Zijn er onderzoeken, medicijnen of behandelingen die u niet wilt?
  Er zijn een aantal websites die u hierbij kunnen helpen, bijvoorbeeld:

  Neem iemand mee naar het gesprek

  U hoeft niet alleen te gaan. Vraag een vriend of familielid mee naar de afspraak, als u dat fijn vindt.

 • Zeg aan het begin van het gesprek dat u het op wilt nemen

  Dan kunt het gesprek altijd terugluisteren. 

  Vertel wat u belangrijk vindt

  Uw ideeën over uw behandeling en uw leven zijn belangrijk. Net zo belangrijk als de ideeën van de medisch specialist. Of de huisarts. Of de fysiotherapeut. Wees daarom open en eerlijk over wat u wilt.

  Stel al uw vragen

  Weet u niet goed wat je moet vragen? Stel dan de 3 goede vragen:

  1. Welke keuzes heb ik? 
  2. Wat verandert er in mijn leven als ik kies voor een behandeling of hulp?
  3. Wat gebeurt er als we niks doen?

  Meer info vindt u op de websites:

  Vraag om meer uitleg of meer tijd

  Vraag de dokter om een samenvatting aan het eind van het gesprek. Of vat zelf samen wat u gehoord heeft. Zo weet u of alles duidelijk is. En vraag gerust om meer bedenktijd. U hoeft vaak niet meteen te beslissen.

  Vraag om een keuzehulp

  Soms zijn er keuzehulpen die u kunt gebruiken om samen te beslissen. Dat zijn informatiemiddelen of websites waar informatie over uw ziekte of aandoening op staat.

 • Denk goed na over uw mogelijkheden. Soms zijn er keuzehulpen en andere hulpmiddelen die u kunt gebruiken om samen te beslissen. Dat zijn informatiemiddelen of websites waar informatie over uw ziekte of aandoening op staat. 

  Naast de deze websites gaat de e ontwikkeling van keuzehulpen en hulpmiddelen voor allerlei aandoeningen en ziektes snel. Dit overzicht wordt regelmatig aangevuld, maar vraag vooral ook aan uw arts of er voor u een keuzehulp of ander hulpmiddel beschikbaar is. 

  Vertel hoe het gaat

  Veranderen uw omstandigheden? Is de behandeling zwaarder, of juist minder zwaar dan u had verwacht? Of is er iets in uw situatie veranderd? Ga dan opnieuw met elkaar in gesprek om te kijken wat er anders kan. Wees dus niet bang om te vragen om een nieuwe afspraak.

afbeelding landelijke campagne samen beslissen
Lees de info, tips en ervaringsverhalen
Sluit de enquête