Bloed prikken

Wanneer uw bloed moet worden onderzocht, vraagt uw arts een laboratoriumonderzoek aan. Door bloed bij u te prikken kan dit onderzoek worden uitgevoerd. Op het aanvraagformulier staat welk onderzoek gedaan moet worden. Zodra het bloed is afgenomen, onderzoeken de analisten het bloed in ons laboratorium. Alleen de onderzoeken die aangekruist zijn, worden uitgevoerd.

Het bloedprikken kan op verschillende locaties:

De bloedafname

Voor de bloedafname krijgt u een prikje in uw arm. Dit kan even pijnlijk zijn, maar u bent binnen enkele minuten klaar. Het bloed wordt nagekeken in het laboratorium van het ziekenhuis. De uitslag van het bloedonderzoek krijgt u van uw huisarts, verloskundige, aanvragend specialist en/of kan u inzien via MijnMUMC+. Soms kan het druk zijn waardoor u iets langer moet wachten voordat u aan de beurt bent.

Bloedprikken bij kinderen

Let op: bloedprikken bij kinderen kan alleen bij de locatie Maastricht UMC+. Dit vindt plaats op maandag tot en met vrijdag van 07.30 uur tot 17.30 uur. Uw kind meldt zich met een ouder of begeleider bij de balie van het Diagnostisch Centrum (zie de interactieve plattegrond).
Het is niet nodig een afspraak te maken. Neem wel een wettelijk legitimatiebewijs mee (paspoort, ID-kaart of rijbewijs). Één van de medewerkers zal u ophalen en samen met u naar de Kinderprikdienst gaan.

Trombosepatiënten

Trombosepatiënten met andere afnames

Trombosepatiënten kunnen voor het bloedprikken, in combinatie met afnames voor andere specialisten/huisartsen, terecht in het Maastricht UMC+. 
Maandag tot en met vrijdag. Uiterlijke aanmeldtijd: 12:30 uur.

Trombosepatiënten zonder andere afnames

Heeft u als trombosepatiënt geen andere afnames? Dan kunt u terecht bij:

 • De locatie Medisch Centrum Annadal.
  Maandag tot en met vrijdag van 08:00 uur tot 12:30 uur.
 • De hoofdlocatie van de Trombosedienst (Noordgebouw)
  Maandag tot en met vrijdag. Ochtend: 8:00-10:30 uur | Middag: 14:00-15:00 uur alleen op afspraak

NIPT Bloedafname  -geen afspraak nodig-

U kunt voor de NIPT (niet –invasieve prenatale test) bloed laten prikken bij de Bloedafname van het Maastricht UMC+. Via uw verloskundig zorgverlener ontvangt u een papieren aanvraagformulier en een bevestigingsmail. Neem deze mee en vergeet uw identificatiebewijs niet. U hoeft geen afspraak te maken voor bloedafname.
Let op: u kunt voor de NIPT uitsluitend terecht bij de bloedafname van het Maastricht UMC+, niet op onze overige priklocaties. Voor vragen kunt u contact opnemen met uw verloskundig zorgverlener.

Plasma oogdruppels

Uw behandelend arts heeft met u afgesproken dat u plasma oogdruppels gaat gebruiken. Hiervoor nemen wij bloed bij u af. In de patiëntenfolder informeren wij u over het maken van een afspraak  en wat u moet weten over de bereiding en het gebruik.

Nuchter

Als u nuchter moet verschijnen voor het bloedprikken van glucose (suiker), dan mag u de avond daarvoor vanaf 22 uur niets meer eten en drinken. U mag wel uw medicijnen gewoon blijven innemen en u mag ook een beetje water, koffie of thee drinken (zonder toevoegingen). Soms kan uw arts nog aanvullende informatie geven over wat u wel of niet mag innemen.

Priklocaties gesloten

Alle priklocaties zijn gesloten op:
 • eerste en tweede Kerstdag
 • nieuwjaarsdag
 • carnavalsmaandag en – dinsdag
 • Goede Vrijdag en tweede paasdag
 • Koningsdag
 • Hemelvaartsdag
 • tweede pinksterdag.

Daarnaast zijn er aangepaste openingstijden voor Kerstmis en Oud- en Nieuw.  Indien 24 en 31 december op een werkdag vallen, is de centrale bloedafname geopend tot 16.00 uur. Neem voor deze openingstijden vooraf contact op met de Centrale Bloedafname: 043 - 387 47 00.

 

Bloed prikken
Meer weten?

Wilt u meer weten over bloedonderzoek? Kijk dan op www.allesovertesten.nl.
Hier vindt u alle informatie over testen, van specifieke informatie per laboratoriumtest tot informatie over zelftesten.

Sluit de enquête