Normal 0 21 false false false NL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standaardtabel; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:10.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family:"Calibri","sans-serif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;}

Er is op diverse vlakken structurele samenwerking ten behoeve van de verschillende activiteiten binnen de Kennis-As Limburg.

Triple helix

In het triple-helix-concept slaan kennisinstellingen, bedrijfsleven en overheid de handen ineen om de regio verder te ontwikkelen. De Health Campus en de Chemelot Campus zijn op dit principe gebaseerd. In de toekomst wordt het concept verder uitgerold waarbij succesvolle voorbeelden als  Eindhoven (High Tech Campus), Warwick (University of Warwick Science Park), Berlijn (Science and Technology Park Berlin-Adlershof) en Leuven (Leuven Science Parks and Business Centres) als inspiratie dienen.

Multi- en interdisciplinaire aanpak 

Wetenschappelijke doorbraken vinden meestal plaats op de grenzen van disciplines. Technologische, economische en maatschappelijke innovaties vergen inbreng uit meerdere vakgebieden. Daarom kiezen de Limburgse kennisinstellingen bij nieuwe initiatieven op het gebied van onderzoek én onderwijs steeds vaker voor een multi- en interdisciplinaire aanpak. MUMC+ bijvoorbeeld heeft haar topzorg en daarmee samenhangend onderzoek multidisciplinair georganiseerd.

Learning & Performance 

Studeren is een lonende investering voor student en samenleving. Wie als professional mee wil blijven doen en optimale toegevoegde waarde wil blijven bieden, moet zijn kennis en vaardigheden zijn hele leven voortdurend verder ontwikkelen. Daarom is de focus gericht op het principe Learning & Performance.

(Eu)regionale en nationale samenwerking 

Grensoverschrijdende samenwerking krijgt steeds meer betekenis. Vanuit de campussen zijn er vele samenwerkingsverbanden met kennisinstellingen en bedrijfsleven in de Euregio (zoals Hasselt, RWTH, Universitäts Klinikum Aachen, FZ Jülich en Fraunhofer) ontstaan. Deze euregionale functie is onderscheidend voor de Limburgse campussen. In Nederland wordt de wetenschappelijke brug geslagen naar zusterinstellingen waarbij wordt gezocht naar optimale aanwending van mogelijkheden van complementariteit.

Internationaal

Het internationale karakter van UM blijkt uit deze samenwerkingsverbanden en uit talrijke andere facts & figures: internationale staf, studentenuitwisselingen, joint- en double degrees en talrijke internationale onderzoeksprogramma’s. UM heeft tevens het “Distinctive Quality Feature Internationalisation on Institutional Level” van de NVAO verkregen. De internationale samenwerking en het aantrekken van internationale staf, studenten en kenniswerkers past uitstekend bij de internationale profielen van de Limburgse campussen.

Aan het woord...

“Elkaar aanvullen”
“Het verbinden van de hotspots in Limburg, ook op het gebied van kennis, is van belang om Limburg, als centrum van de euregio, mee te laten tellen. De Kennis-As Limburg zorgt voor een logische verbinding tussen de expertisegebieden van de kennisinstellingen. Langs deze weg is de expertise die HAS Hogeschool heeft op het gebied van agro/food te koppelen aan de expertisegebieden van de andere kennispartners. De triple helix-gedachte kan pas goed tot ontwikkeling komen wanneer kennisinstellingen elkaar aanvullen. Verbinden is daarom noodzakelijk.”
Frans van Leijden, directeur HAS Hogeschool Limburg

“Samen veel bereiken"
“Als ondernemer werk ik veel samen met onder meer Universiteit Maastricht en Zuyd Hogeschool. Voor een innoverend bedrijf als Arion erg belangrijk. Ik kom er steeds meer achter hoeveel kennis in deze regio beschikbaar is, ook aan de andere kant van de grenzen. Het is absoluut belangrijk om alles met elkaar te verbinden waarbij ik speciale aandacht vraag voor het MKB. Laat ze kennis maken met onderzoek, nodig hen uit op Chemelot en de andere campussen. Samen kunnen we veel bereiken.”
Erik Joosten, CEO Arion

“Uitzonderlijke samenwerking”
“Medtronic heeft veel voordelen van deze Kennis-As en maakt er dan ook gebruik van mede doordat wij ons research centrum (Bakken Research Centrum ) in Maastricht hebben. Tijdens een bezoek van onze CEO, in januari, heeft hij de samenwerking met bedrijfsleven en politiek in Maastricht uitzonderlijk genoemd. Hij zei dat beide partijen hetzelfde doel nastreven namelijk het promoten van deze streek om er de beste mensen heen te krijgen en hooggekwalificeerd onderzoek te doen.”
Jo Merkun, vice-president Medtronic



 

 

 

 

 

 

 

Sluit de enquête