Academische zorg

Deelnemen aan onderzoek

Op deze pagina vindt u een lijst van medisch wetenschappelijke onderzoeken waarvoor het Maastricht UMC+ onderzoeksdeelnemers zoekt.

Patiënten met COPD gezocht voor onderzoek naar geheugentraining

De afdeling longziekten van de Universiteit van Maastricht zoekt patiënten met COPD voor een onderzoek naar geheugentraining. De totale duur van het onderzoek is 24 weken, inclusief vier meetdagen in het Maastricht UMC+. De vergoeding voor deelname aan het onderzoek bedraagt 50 euro en vergoeding van de reiskosten.

Ouder worden gaat vaak gepaard met geheugenverlies. Onderzoek heeft echter aangetoond dat geheugenverlies bij patiënten met COPD vaker voorkomt dan normaal. In dit onderzoek willen wij nagaan of het geheugen van patiënten met COPD te verbeteren is door middel van geheugentraining.

Het onderzoek
geheugentraining Tijdens de eerste twaalf weken van het onderzoek krijgen deelnemers twee tot drie keer per week een sessie geheugentraining thuisgestuurd. Deze dient op de computer gemaakt te worden, en duurt ongeveer 20 minuten per sessie. Tijdens de tweede fase van twaalf weken krijgen deelnemers nog één keer in de week een sessie thuisgestuurd.
Deelnemers wordt daarnaast gevraagd om vier keer een dagdeel naar het ziekenhuis te komen om een aantal testen te doen. Twee van deze afspraken vinden plaats net voor de start van het onderzoek, de derde na twaalf weken, en de vierde aan het eind van het onderzoek na 24 weken. Tijdens deze meetdagen maken deelnemers onder andere een aantal geheugentesten, worden een aantal vragenlijsten afgenomen en doen deelnemers een looptest.

Meer weten of deelnemen?
Als u meer informatie over het onderzoek wilt, of u wilt zich opgeven, neem dan contact op met Martijn van Beers of Lisanne Schuurman (043-3881631 / martijn.vanbeers@maastrichtuniversity.nl).

Onderzoek naar de effecten van amandelconsumptie op het glucosemetabolisme, vaatfunctie en cognitieve prestatie: de “AL-INCLUSIVE” studie

De vakgroep Voeding en Bewegingswetenschappen van de Universiteit Maastricht is op zoek naar mannen en vrouwen die willen deelnemen aan een onderzoek. Er wordt onderzocht of het dagelijks eten van amandelen invloed heeft op de bloedsuiker regulatie. Door middel van diverse metingen wordt gekeken hoe dat verklaard kan worden en hoe dat leidt tot een verbeterde elasticiteit van de bloedvatwand en cognitieve prestatie. 

Het onderzoek bestaat uit 2 periodes van 5 maanden waarbij u gedurende 3 ochtenden per periode naar de Universiteit Maastricht komt voor een bloedafname en 2 dagen voor diverse metingen (10 bezoeken in totaal). U krijgt een bruto vergoeding van € 400,- voor deelname. Daarnaast worden reiskosten vergoed (€ 0,19 netto per kilometer) tot een maximum van € 100.

alamondsAmandelenBijzonderheden deelnemer:

 • Leeftijd tussen de 40 - 70 jaar
 • Geen allergie voor noten BMI tussen de 25 - 35 kg/m2
 • Verstoorde glucosehuishouding
 • Niet-roker
 • Geen gebruik bloeddrukverlagende (plaspillen) of cholesterolverlagende middelen

Bent u geïnteresseerd of heeft u vragen, neem dan gerust contact op met:

Elske Gravesteijn  tel: 06 516 70 535 | 043 388 1305 amandelen@maastrichtuniversity.nl

 

LiPAT onderzoek naar gezonde vaten, bewegen en type 2 diabetes

Gezonde vaten, bewegen en type 2 diabetes

 • september 2018
 • Bent u tussen de 40 en 65 jaar oud?
 • Heeft u type 2 diabetes?

Dan bent u de persoon die wij zoeken.

logo LiPATWe doen wetenschappelijk onderzoek naar de invloed van dagelijks bewegen op aderverkalking bij mensen met type 2 diabetes. De studie duurt 12 maanden. Gedurende de eerste 6 maanden krijgt u voorlichtingen over dagelijks bewegen in de vorm van interactieve workshops. Verder bestaat het onderzoek uit 4 onderzoeksvisites waarin onder andere per visite bloed wordt afgenomen en de soepelheid van de bloedvaten met behulp van echo wordt gemeten. Aan dit onderzoek zijn geen risico’s verbonden. U ontvangt een vaste reiskostenvergoeding.

Stuur ons een mailtje voor meer informatie of bel ons: info.lipat.int@mumc.nl
043 - 388 24 62
Contactpersoon: Evelien Vandercappellen (arts-onderzoeker LiPAT)

Onderzoek naar behandeling van pijn bij het vrijen

september 2018

GRIP studieDe GRIP studie is een multicenter onderzoek waarin de effectiviteit wordt onderzocht van een groepsprogramma voor vrouwen met pijn bij de gemeenschap. Het effect van de groepsbehandeling wordt vergeleken met vrouwen (en hun partners) die op de wachtlijst voor de behandeling staan. Loting bepaalt of vrouwen direct met de groep kunnen beginnen of dat ze eerst een halfjaar moeten wachten voordat ze met behandeling beginnen. Deze studie wordt op drie locaties in Nederland uitgevoerd: het Amsterdam Universitair Medische Centra (locatie AMC), het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en het Maastricht Universitair Medisch Centrum+ (MUMC+).

Tevens wordt het onderzoek ook in twee universiteiten in Zweden uitgevoerd. Voor dit onderzoek zijn we op zoek naar 160 proefpersonen uit Nederland en Zweden. Voor info en aanmelden zie de site van de studie https://gripstudie.nl/ 

 

Onderzoek naar behandeling van overgevoelige maag

september 2018

tender studieOnderzoek wordt gedaan naar de werkzaamheid van nortriptyline bij de behandeling van functionele dyspepsie, oftewel een overgevoelige maag.

Wie kan er deelnemen?
U kunt deelnemen als u tenminste:

 • Tussen de 18-65 jaar bent
 • Geen antidepressiva gebruikt
 • Geen grote buikoperaties heeft gehad
 • Geen epilepsie heeft
 • Geen glaucoom heeft
 • Niet zwanger bent
 • Regelmatig pijn of een brandend gevoel heeft in de maagstreek heeft, EN/OF:
 • Regelmatig een vol of opgeblazen gevoel heeft of snel verzadigd bent na de maaltijd

Wat houdt deelname in?

 • Na een medische screening, genetische test en het invullen van een klachten dagboek (2 weken) wordt bepaald of u kunt deelnemen
 • Behandeling van 12 weken met één van onderstaande middelen:
 • Nortriptyline capsules
 • Placebo (nepmiddel)
 • Het invullen van een dagboek en vragenlijsten tijdens behandeling
 • Minimaal 3 korte ziekenhuis bezoeken

Vergoeding: Bij volledige deelname: 150 EURO + reiskosten

Deelname:Als u belangstelling heeft om aan dit onderzoek deel te nemen, kunt u voor meer informatie contact opnemen met:
Drs. A.B. Beckers, arts-onderzoeker Maag-Darm-Leverziekten MUMC+
Email: tender-intmed@maastrichtuniversity.nl | Telefoon: 043 388 1844

Bent u gevoelig voor gluten in brood?

Voor een onderzoek naar de effecten van brood op lichamelijke klachten, zoeken wij mensen met glutengevoeligheid zonder coeliakie

• Tussen 18 - 65 jaar;
• Die binnen 8 uur na inname van glutenbevattende voedingsproducten lichamelijke klachten krijgen; • Hierdoor tenminste 1 maand een glutenvrij of glutenbeperkt dieet volgen;
• Niet lijden aan coeliakie (glutenintolerantie) of tarwe-allergie.

Doel van het onderzoek

Dit onderzoek is ontworpen om de effecten van verschillende soorten brood op maag-, en darmklachten en algeheel welbevinden te onderzoeken in mensen die gevoelig zijn voor gluten, zonder dat daarbij sprake is van coeliakie (gluten intolerantie).

Wat houdt deelname in?

- Screening: dit vindt plaats om te beoordelen of u kunt deelnemen;
- 1 Testdag: gedurende deze dag krijgt u een ontbijt en lunch wat zal bestaan uit brood. Hierna vragen wij u elk uur vragenlijsten in te vullen.

Vergoeding? Bij volledige deelname: 60 EURO + reiskosten gegeven.

Interesse in deelname? Neem dan contact op met:
Drs. A.E.P. van Rooy (Maag-, Darm-, Leverziekten), Onderzoeker MUMC+.
Email: wow-intmed@maastrichtuniversity.nl; Telefoonnummer: +31(0) 6 557 410 96.

Queen of Hearts-studie naar hart- en vaatziekten bij vrouwen

logo QoHQueen of HeartsQueen of Hearts is de naam van een groot wetenschappelijk onderzoek naar de aanwezigheid van (de risicofactoren van) hart- en vaatziekten bij vrouwen die in het verleden een zwangerschapsvergiftiging hebben doorgemaakt, in vergelijking met vrouwen die gezond zwanger zijn geweest. Voor dit onderzoek hebben we als onderzoeksteam een grote subsidie van de Nederlandse Hartstichting ontvangen. We werken samen met de universitaire ziekenhuizen van Groningen, Leiden, Amsterdam en Utrecht. In het bloed wordt er onder andere gezocht naar zogenaamde ‘biomarkers’, stofjes die ons meer kunnen vertellen over de ontwikkeling van hartfalen. Ook kunnen biomarkers ons helpen bij het ontwikkelen van specifieke therapieën, afgestemd op de hartziekte. Verder wordt er gekeken naar alle hedendaags bekende risicofactoren, zoals de suikerstofwisseling en vetten in het bloed. Wij hopen dat met dit onderzoek risicofactoren op hart- en vaatziekten bij vrouwen beter herkend worden, en dat er in een vroeg stadium preventieve maatregelen genomen kunnen worden. Meer info op de QoH-pagina

 

 

 

 

 

Wat vindt u van deze pagina?