Academische zorg

Deelnemen aan onderzoek

 


 


iStockiStockDE-AGEing studie

De afdeling Interne Geneeskunde van het Maastricht UMC+ is recent een onderzoek gestart naar zogeheten AGE's, versuikerde eiwitten die ongunstig zijn voor de gezondheid. Het doel van de studie is om te onderzoeken wat het effect is van een voedingspatroon een beperkte hoeveelheid versuikerd eiwit op het risico voor diabetes en hart- en vaatziekten.

Lees meer


oculaire coiloculaire coilOculaire coilstudie

De Universiteitskliniek voor Oogheelkunde van het Maastricht UMC+ zoekt 40 gezonde proefpersonen voor onderzoek naar geleidelijke afgifte van geneesmiddelen.

Lees meer


 


Pontiac II trial: preventie van hart- en vaatziekten

istockiStockHet Maastricht UMC+ zoekt deelnemers voor onderzoek naar preventie van hart-en vaatziekten bij patiënten met diabetes type 2.

Lees meerNaPB – Aminozuren bij mensen met diabetes

NaPB – Aminozuren bij mensen met diabetesNaPB – Aminozuren bij mensen met diabetesDe Universiteit Maastricht zoekt deelnemers voor onderzoek naar het verhogen van de aminozuur verbranding in mensen met suikerziekte.

Lees meer
Patiënten met COPD gezocht voor onderzoek naar geheugentraining

geheugentraining .De afdeling longziekten van de Universiteit van Maastricht zoekt patiënten met COPD voor een onderzoek naar geheugentraining.

Lees meer


 


 Onderzoek naar de effecten van amandelconsumptie: de “AL-INCLUSIVE” studie

alamondsAmandelenDe vakgroep Voeding en Bewegingswetenschappen van de Universiteit Maastricht is op zoek naar mannen en vrouwen die willen deelnemen aan een onderzoek naar de effecten van amandelconsumptie op de bloedsuikerregulatie.

Lees meer 

LiPAT onderzoek naar gezonde vaten, bewegen en type 2 diabetes

Gezonde vaten, bewegen en type 2 diabetes

 • september 2018
 • Bent u tussen de 40 en 65 jaar oud?
 • Heeft u type 2 diabetes?

Dan bent u de persoon die wij zoeken.

logo LiPATWe doen wetenschappelijk onderzoek naar de invloed van dagelijks bewegen op aderverkalking bij mensen met type 2 diabetes. De studie duurt 12 maanden. Gedurende de eerste 6 maanden krijgt u voorlichtingen over dagelijks bewegen in de vorm van interactieve workshops. Verder bestaat het onderzoek uit 4 onderzoeksvisites waarin onder andere per visite bloed wordt afgenomen en de soepelheid van de bloedvaten met behulp van echo wordt gemeten. Aan dit onderzoek zijn geen risico’s verbonden. U ontvangt een vaste reiskostenvergoeding.

Stuur ons een mailtje voor meer informatie of bel ons: info.lipat.int@mumc.nl
043 - 388 24 62
Contactpersoon: Evelien Vandercappellen (arts-onderzoeker LiPAT)


Onderzoek naar behandeling van pijn bij het vrijen

september 2018

GRIP studieDe GRIP studie is een multicenter onderzoek waarin de effectiviteit wordt onderzocht van een groepsprogramma voor vrouwen met pijn bij de gemeenschap. Het effect van de groepsbehandeling wordt vergeleken met vrouwen (en hun partners) die op de wachtlijst voor de behandeling staan. Loting bepaalt of vrouwen direct met de groep kunnen beginnen of dat ze eerst een halfjaar moeten wachten voordat ze met behandeling beginnen. Deze studie wordt op drie locaties in Nederland uitgevoerd: het Amsterdam Universitair Medische Centra (locatie AMC), het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en het Maastricht Universitair Medisch Centrum+ (MUMC+).

Tevens wordt het onderzoek ook in twee universiteiten in Zweden uitgevoerd. Voor dit onderzoek zijn we op zoek naar 160 proefpersonen uit Nederland en Zweden. Voor info en aanmelden zie de site van de studie https://gripstudie.nl/ 


 

Onderzoek naar behandeling van overgevoelige maag

september 2018

tender studieOnderzoek wordt gedaan naar de werkzaamheid van nortriptyline bij de behandeling van functionele dyspepsie, oftewel een overgevoelige maag.

Wie kan er deelnemen?
U kunt deelnemen als u tenminste:

 • Tussen de 18-65 jaar bent
 • Geen antidepressiva gebruikt
 • Geen grote buikoperaties heeft gehad
 • Geen epilepsie heeft
 • Geen glaucoom heeft
 • Niet zwanger bent
 • Regelmatig pijn of een brandend gevoel heeft in de maagstreek heeft, EN/OF:
 • Regelmatig een vol of opgeblazen gevoel heeft of snel verzadigd bent na de maaltijd

Wat houdt deelname in?

 • Na een medische screening, genetische test en het invullen van een klachten dagboek (2 weken) wordt bepaald of u kunt deelnemen
 • Behandeling van 12 weken met één van onderstaande middelen:
 • Nortriptyline capsules
 • Placebo (nepmiddel)
 • Het invullen van een dagboek en vragenlijsten tijdens behandeling
 • Minimaal 3 korte ziekenhuis bezoeken

Vergoeding: Bij volledige deelname: 150 EURO + reiskosten

Deelname:Als u belangstelling heeft om aan dit onderzoek deel te nemen, kunt u voor meer informatie contact opnemen met:
Drs. A.B. Beckers, arts-onderzoeker Maag-Darm-Leverziekten MUMC+
Email: tender-intmed@maastrichtuniversity.nl | Telefoon: 043 388 1844


Bent u gevoelig voor gluten in brood?

Voor een onderzoek naar de effecten van brood op lichamelijke klachten, zoeken wij mensen met glutengevoeligheid zonder coeliakie

• Tussen 18 - 65 jaar;
• Die binnen 8 uur na inname van glutenbevattende voedingsproducten lichamelijke klachten krijgen; • Hierdoor tenminste 1 maand een glutenvrij of glutenbeperkt dieet volgen;
• Niet lijden aan coeliakie (glutenintolerantie) of tarwe-allergie.

Doel van het onderzoek

Dit onderzoek is ontworpen om de effecten van verschillende soorten brood op maag-, en darmklachten en algeheel welbevinden te onderzoeken in mensen die gevoelig zijn voor gluten, zonder dat daarbij sprake is van coeliakie (gluten intolerantie).

Wat houdt deelname in?

- Screening: dit vindt plaats om te beoordelen of u kunt deelnemen;
- 1 Testdag: gedurende deze dag krijgt u een ontbijt en lunch wat zal bestaan uit brood. Hierna vragen wij u elk uur vragenlijsten in te vullen.

Vergoeding? Bij volledige deelname: 60 EURO + reiskosten gegeven.

Interesse in deelname? Neem dan contact op met:
Drs. A.E.P. van Rooy (Maag-, Darm-, Leverziekten), Onderzoeker MUMC+.
Email: wow-intmed@maastrichtuniversity.nl; Telefoonnummer: +31(0) 6 557 410 96.


Queen of Hearts-studie naar hart- en vaatziekten bij vrouwen

logo QoHQueen of HeartsQueen of Hearts is de naam van een groot wetenschappelijk onderzoek naar de aanwezigheid van (de risicofactoren van) hart- en vaatziekten bij vrouwen die in het verleden een zwangerschapsvergiftiging hebben doorgemaakt, in vergelijking met vrouwen die gezond zwanger zijn geweest. Voor dit onderzoek hebben we als onderzoeksteam een grote subsidie van de Nederlandse Hartstichting ontvangen. We werken samen met de universitaire ziekenhuizen van Groningen, Leiden, Amsterdam en Utrecht. In het bloed wordt er onder andere gezocht naar zogenaamde ‘biomarkers’, stofjes die ons meer kunnen vertellen over de ontwikkeling van hartfalen. Ook kunnen biomarkers ons helpen bij het ontwikkelen van specifieke therapieën, afgestemd op de hartziekte. Verder wordt er gekeken naar alle hedendaags bekende risicofactoren, zoals de suikerstofwisseling en vetten in het bloed. Wij hopen dat met dit onderzoek risicofactoren op hart- en vaatziekten bij vrouwen beter herkend worden, en dat er in een vroeg stadium preventieve maatregelen genomen kunnen worden. Meer info op de QoH-pagina

Gezocht: deelnemers voor onderzoek naar preventie hart-en vaatziekten bij patiënten met diabetes type 2

 

Veel diabetici hebben een verhoogde kans op het ontwikkelen van een hartaandoening. In eerder onderzoek is gebleken dat dit risico met meer dan helft omlaag kan worden gebracht door behandeling met een hoge dosering van bloeddrukverlagende medicijnen. Dit onderzoek gaat het effect van deze medicijnen verder onderzoeken.

Deelnemers worden door loting  ingedeeld in 2 groepen. Bij groep 1 verandert er niets aan de medicijnen. Groep 2 krijgt naast de al voorgeschreven medicijnen, ook bloeddrukverlagende medicijnen. Indien u al bloeddrukverlagende medicijnen gebruikt, zullen deze worden opgehoogd voor zover haalbaar.

Er zijn in beide groepen  4 geplande visites op de poli cardiologie van het MUMC + verspreid over 2 jaar. Deelnemers in de groep die extra medicijnen krijgen hebben mogelijke nog 4  extra visites nodig vanwege het aanpassen van de bloeddrukverlagende medicijnen.

Bij alle bezoeken wordt de bloeddruk gemeten, een hartfilmpje gemaakt , een vragenlijst ingevuld, bloed en urine verzameld en worden de medicijnen gecontroleerd.

Bij het eerste bezoek mag u 8 uur ervoor niets eten en wordt er een echo van het hart gemaakt. Bij het laatste bezoek  wordt er nogmaals een echo gemaakt.

Afbeeldingsresultaat voor maastricht hart en vaatcentrumBent u geïnteresseerd om deel te nemen aan dit onderzoek of wilt u meer informatie? Neem dan contact met via Drs Kjeld Vossen;  kjeld.vossen@mumc.nl, bel naar 043-38771148 of via Mw Jeannique Vranken & Drs Mireille Spanjers Cardio Research tel 043-38775091.

Wat vindt u van deze pagina?